Literární cesta kolem světa po stovce hrobů nizozemských spisovatelů
Literární cesta kolem světa po stovce hrobů nizozemských spisovatelů

Literární cesta kolem světa po stovce hrobů nizozemských spisovatelů

Ředitel Muzea písemnictví (Letterkundig Museum) v Haagu Aad Meinderts se minulou sobotu vydal na pouť po hrobech nizozemských spisovatelů.

Ředitel Muzea písemnictví (Letterkundig Museum) v Haagu Aad Meinderts se minulou sobotu vydal na pouť po hrobech nizozemských spisovatelů. První bílou růži položil na hrob Jacoba Israëla de Haana na hoře Olivetské v Jeruzalémě. Odtud jeho cesta povede mimo jiné do Ghany, kde odpočívá Willem Godschalck van Focquenbroch, do Basileje (Erasmus), do Bergen-Belsenu (Anne Franková) a také na amsterodamský hřbitov Zorgvlied, kde je pohřbena například populární dětská autorka Annie M. G. Schmidtová. Meinderts uctí bílou růží také tři „námořnické hroby“ (Cola Debrot, J. H. LeopoldHendrik Marsman). Cesta je financována „z externích zdrojů“.

O své cestovní zážitky se Aad Meinderts podělí na YouTube. K podobným poutím ke hrobu některého spisovatele chce podnítit i další milovníky literatury – pro jejich reakce a záznamy z cest je prostor na www.wievolgt.com.

Především má ale tato literární pouť upozornit na ukončení rozsáhlé rekonstrukce Muzea písemnictví a jeho slavnostní otevření 5. března 2010, v předvečer zahájení tradičního Týdne knihy. Obnovená trvalá expozice nese název „Pantheon – 100 spisovatelů, 1000 let literatury“. Stovku spisovatelů vybrala komise složená z milovníků literatury. Jak už to v Pantheonu bývá, jde vesměs o zemřelé spisovatele. Malířské portréty více než pěti set žijících spisovatelů ukazuje druhá část trvalé expozice s názvem „Národní galerie spisovatelů“. Vzhledem ke stylové různorodosti obrazů představuje galerie i vývoj nizozemského portrétu od 18. století po současnost.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse