Verhulst, Dimitri

Verhulst, Dimitri

portrét beletrie zahraniční

Vlámský spisovatel Dimitri Verhulst (1972) vyšel z neutěšených rodinných poměrů a částečně vyrůstal v dětském domově. Má pověst básnické duše v drsné skořápce. Mnohdy šokuje už tituly svých knih, v nichž „rozhněvaný mladý muž“ barvitým jazykem a se sžíravou ironií pranýřuje současný svět a balancuje při tom na hraně zemitého humoru (od pasu dolů).

Dimitri Verhulst

Vlámský spisovatel Dimitri Verhulst (Aalst, 1972) pravidelně zpracovává ve své tvorbě pohnuté dětství nechtěného dítěte (matka rodinu opustila, otec byl alkoholik, Verhulst částečně vyrůstal u pěstounů a v různých domovech) a vyvolává tak pobouřené reakce příbuzenstva, někdy dokonce soudní řízení (ze strany matky). Došlo k tomu už v souvislosti s jeho debutem, povídkovou sbírkou De kamer hiernaast (1999, Sousední pokoj). Společenská kritika zaměřená proti vlámskému nacionalismu a xenofobii se skrývá v utopickém románu s fotbalovou tematikou De verveling van de keeper (2002, Nuda fotbalového brankáře). Reportáž z uprchlického centra pro literární časopis Deux ex Machina se stala základem pro prózu Problemski Hotel (2003, přeloženo do více než deseti jazyků, 2016 filmová verze). Široký čtenářský ohlas zaznamenala autobiograficky laděná kniha De helaasheid der dingen (2006, doslova: Bohuželnost věcí). Kniha získala vlámskou knihkupeckou cenu Zlaté sovy (Gouden Uil 2007) a cenu středoškoláků Inktaap 2008. Filmová verze (2009, režie Felix Van Groeningen), u nás uvedená s názvem Smolaři (MFF Karlovy Vary 2010), se dočkala ocenění mj. na filmovém festivalu v Cannes. Následoval komorní příběh o lásce situovaný na valonský venkov s názvem Mevrouw Verona daalt de heuvel af (2006, Paní Verona sestupuje z kopce). Po této lyrické odbočce se autor vrátil k sarkastickému tónu i jadrnému jazyku v osobitém pohledu na lidstvo a jeho vývoj pod titulem Úprdelný dny na úprdelný planetě (2008, Godverdomse dagen op een godverdomse bol, č. 2011), která vyšla v nákladu 320 tisíc výtisků jako bezplatná příloha belgického deníku Humo. Kniha získala cenu nizozemských knihkupců Libris 2009. Matčin hněv autor znovu vzbudil románem De laatste liefde van mijn moeder (2010, Poslední matčina láska). Později vyvolal rozruch drsnými příběhy z prostředí odchovanců dětského domova s výmluvným názvem Kaddisj voor een kut (2014, Kaddiš pro kundu) – např. pro německého nakladatele to byl důvod zvolit v překladu titul Die Unerwünschten (Nechtěňátka) a původní název odsunout do podtitulu. V roce 2015 byl Verhulst požádán o napsání prémie k tradičnímu Týdnu knihy – vznikla tak novela De zomer hou je ook niet tegen (Léto se taky nedá zadržet). V roce 2017 si Verhulst vyzkoušel roli moderátora v dokumentárním televizním seriálu Made in Europe (zpracování esejů Pietera Steinze o kulturních jevech, které spojují Evropu). České překlady své tvorby přijel do ČR představit osobně.

Literární ceny (výběr):
2007 Gouden Uil (Zlatá sova), v kategorii čtenářská cena za De helaasheid der dingen
2008 Inktaap – výběr středoškoláků nizozemské jazykové oblasti z laureátů tří hlavních nizozemských a vlámských knihkupeckých cen za De helaasheid der dingen
2009 Libris, nizozemská knihkupecká cena za Úprdelný dny na úprdelný planetě

Česky:
Dimitri Verhulst: Rybník potopených tělíček (De vijver der gezonken babylijkjes), kapitola z románu De helaasheid der dingen, dvojjazyčné vydání, přel. Marta Nováková a Jochen Van Vlem. Plav 7–8/2007, s. 15–23
Dimitri Verhulst: Úprdelný dny na úprdelný planetě. Z nizozemského orig. Godverdomse dagen op een godverdomse bol přel. Veronika ter Harmsel Havlíková. Mladá fronta, Praha, 2011, 200 s.
Dimitri Verhulst: Opozdilec. Z nizozemského orig. De laatkomer přel. Veronika ter Harmsel Havlíková, doslov Jan M. Heller. Euromedia – Odeon, Praha, 2017, 128 s.

Internetové odkazy:
stránky autora
úplná bibliografie (i něm. a angl.): Wiki
článek V. ter Harmsel Havlíkové mj. o recepci Verhulsta v ČR (v niz.): Filter
úryvek Opozdilec

Bibliografie (výběr):
1999 De kamer hiernaast (povídky)
2001 Liefde, tenzij anders vermeld (verše)
2002 De verveling van de keeper (román)
2003 Problemski Hotel (román)
2006 De helaasheid der dingen (román), č. úryvek Plav 7–8/2007, s. 15–23
2006 Mevrouw Verona daalt de heuvel af (próza)
2008 Godverdomse dagen op een godverdomse bol (román), č. 2011 Úprdelný dny na úprdelný planetě
2010 De laatste liefde van mijn moeder (próza)
2013 De laatkomer (román), č. 2017 Opozdilec
2014 Kaddisj voor een kut (román)
2015 De zomer hou je ook niet tegen (novela, prémie k Týdnu knihy)
2015 Bloedboek (román)
2016 Het leven gezien van beneden (román)
2016 Spoo pee doo (román)

 

© Magda de Bruin Hüblová

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 5318x

Inzerce