Psychologická studie žalu
Setterwall, Carolina: Doufejme v to nejlepší

Psychologická studie žalu

Jednoho rána vešla do ložnice a zjistila, že její manžel je mrtvý… Carolina dál kojí syna, zařizuje pohřeb, snaží se vrátit k pracovnímu životu, udržuje styky s rodinou, shání nové bydlení. Neustále však přitom vede vnitřní zápasy, od těch dramatických až po ty nenápadné.

Na poli švédské prózy se objevila nová hráčka: Carolina Setterwallová (nar. 1978). Debutuje autobiografickým románem, který v Česku vychází pod názvem Doufejme v to nejlepší (Låt oss hoppas på det bästa, švédsky 2018). Carolina Setterwallová žije ve Stockholmu a věnuje se PR v oblasti hudebního a literárního průmyslu.

Poslední dobou se zdá, že literatura zabývající se ztrátou, smutkem a truchlením zažívá na Severu rozkvět. Cestu již prošlapali třeba Tom Malmquist (V každém okamžiku jsme pořád ještě naživu) nebo Naja Marie Aidt (Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage: Carls bogPokud ti smrt něco vzala, vrať to: Carlova kniha). Tito autoři mají se Setterwallovou kromě námětu společné také to, že zpracovávají vlastní traumatické zážitky a psaní pro ně představuje i druh autoterapie.

V recenzovaném románu se hrdinka vyrovnává s nečekanou smrtí partnera, snaží se překonat smutek, jít dál a být dobrou matkou společnému osmiměsíčnímu synovi. Doprovázíme ji na její pouti všedním dnem, v němž i uspání dítěte, večírek nebo sprchování mohou spustit lavinu protichůdných pocitů. A zejména spolu s ní prožíváme nutnost smířit se s nenadálým namísto my.

V první části knihy se pak tato rovina vyprávění prolíná s vyprávěním o minulosti hrdinčina partnerského vztahu. Stáváme se zde svědky nepřikrášleného líčení soužití, v němž obě strany chybují a nedokážou sladit svá očekávání, a přece bez sebe nedokážou být. Ve druhé části už pokračuje jen současná linka a protagonistka přechází od bezprostředního smutku spíše do fáze, v níž hledí do budoucnosti a snaží se navázat nový vztah. Carolina se po celou dobu obrací ke svému zemřelému partnerovi jako k fiktivnímu adresátovi svých slov.

Obě linie příběhu jsou vyprávěny v přítomném čase, což dodává textu na bezprostřednosti. V jednoduchosti jazyka se odráží všednost popisovaných scén, kterými ovšem prostupuje tragický stín úmrtí. V díle je zřetelný spisovatelčin zájem o psychologii, Carolininy vnitřní pochody hrají hlavní roli a hrají ji na jedničku.

Slabé místo knihy spočívá v tom, že se čtenář nedočká ničeho víc, než co očekává z anotace. Autorka sice důsledně odhaluje každý hrdinčin pocit, ale na rovině emocí také končí. Na téměř 330 stranách z nich málokdy cokoli vyvozuje, vyprávění postrádá směr i dramatickou výstavbu, události prostě jen plynou.

Snad to souvisí s tím, že je Carolina Setterwallová zkušená blogerka. Její blog sice obsahuje články značně různorodé, ale z velké části se zabývá právě ztrátou partnera. Jednotlivé epizody knihy, které jsou vždy uvedené časovým určením a zpravidla nepřesahují několik stran, blogové příspěvky často připomínají. Taková technika může románový žánr oživit, avšak kniha v důsledku působí poněkud staticky a rozvláčně, chybí jí propracovanější kompozice.

Přesto román představuje cenný příspěvek do oblasti psychologie smutku. Autorčin zevrubný pohled do poraněného nitra zaujme nejspíše hlavně čtenáře, kteří podobnou situaci prožili nebo prožívají. Rozhodně není nutné obávat se pesimistického vyznění, dílo se nese spíše v pozitivním duchu, jak již napovídá název. Čtenář by neměl očekávat existenciální drama, ale spíše pomalu plynoucí sled epizod. Kniha nabízí především upřímnou zpověď jednoho ženského srdce – od drobných pocitů až po velké city. V kontextu současné literatury je v pozitivním smyslu výjimečná svým pomalým tempem a pečlivým, detailním líčením všedních situací. Jistě může pomoci lidem, které zasáhla smrt někoho blízkého, z literárního hlediska by ovšem mohla být propracovanější.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Lucie Podhorná, Kniha Zlín, Praha, 2019, 328 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse