Trhy a jejich tradice
Richter-Magnuszewska, Jola: Rok na trhu

Trhy a jejich tradice

Trhy už dávno nejsou spojené pouze s Vánocemi a dalšími významnými svátky. Jejich tradice přesahuje rámec venkova a přináší do měst něco nevšedního, co v dnešní uspěchané době vyzývá člověka zastavit se a rozhlédnout se okolo, aby viděl plody lidské práce.

Nakladatelství Host letos vydalo další, v pořadí již čtvrtou knihu z oblíbené série dětských bilderbuchů, které pomocí ilustrací mapují události zaměřené vždy na jedno téma v průběhu celého roku. Tentokrát přišly na řadu tradičně pořádané trhy. Ilustrátorka polského původu Jola Richter-Magnuszewská (nar. 1972) žije se svými blízkými v Nízkých Beskydech, kde jsou týdenní trhy stále živou tradicí. Richter-Magnuszewska se jich sama pravidelně účastní a svoje zkušenosti tak mohla zúročit při tvorbě obrázků pro ty nejmenší čtenáře.

Předčítat předem napsané vyprávění je docela snadné, co když se ale čtenář musí sám popasovat pouze s ilustracemi? Knihu si dítě může samo prohlížet a utvářet si příběh jen s minimem informací nebo se může přidat rodič a pomocí obrázků dál interpretovat to, co se v knize, na trzích, může dít, a tím vytváří jakýsi edukační „můstek“.

Pan Vanilka, původem z Itálie, prodává vedle dalších cukrovinek i nejlepší zmrzlinu široko daleko. Na trhu nechybí ani Valérie se svým oblečením do každého počasí, květinářka Violka Kvítková, bylinkářka Josefka či Mikulášův stánek s knihami pro malé i velké. Do příběhu vstupují i zvířátka, jako třeba zvědavé kavky, oslík Ezop nebo kočička hledající nový domov. Od ledna až do prosince je na trhu hromada práce, ale když se k tomu přidají milí návštěvníci, je to jedna velká radost.

Vyobrazení trhů v Dobrotíně překypují životem a usměvavými postavami, zkrátka u každého stánku se něco děje. Text je v knize zastoupen minimálně, ale najdeme jednoduchá sdělení, která například poučují malého čtenáře, že by se nemělo plýtvat a že to, co neposlouží jednomu, může být k užitku druhému.

Celostránková drobnokresba hýří barvami a naznačuje mnoho příběhů, které je možné domýšlet. Občas narazíme i na jazykový nebo situační vtip, např. boty značky Mike nebo hru s proporcemi – lidé přece ve skutečnosti nejsou větší než náklaďák a často se smývá i hranice mezi tím, co je blíž a co dál. Scenérie se na jednotlivých stránkách proměňují podle ročních období, konstantou je místo a protagonisté obrázkového vyprávění. Ilustrovaná publikace tak může být pro děti vděčným společníkem po celý rok.

Sérii tematicky pojednaných „Roků“ začal Host vydávat v roce 2017. Řada je autorsky pestrá, první publikaci nazvanou Rok v lese ilustrovala Emilia Dziubaková, jejíž výtvarný rukopis mohou dětští čtenáři znát např. i z knihy Obejmi mě, prosím. Oblíbený je zřejmě i Rok ve školce, který nás provádí obdobím od září do června a graficky popisuje všechna roční období včetně svátků a dalších zajímavostí. Rok na venkově začíná v zasněženém lednu a dětem názorně ukazuje celoroční koloběh sezonních prací až do prosince.

Všechny velkoformátové publikace dokazují, že k barvitému a originálnímu líčení nejsou potřeba slova a že nejen slovní zásoba, ale i kreativní myšlení dítěte se může rozvíjet pomocí jednotlivých obrázkových epizod, kterých je v knihách hned několik.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Anna Halfarová, Host, Brno, 2019, 28 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse