Veterinář, který stvořil slovanského Robina Hooda
Rak, Radek

Veterinář, který stvořil slovanského Robina Hooda

Spisovatel, který vrátil žánru fantasy úctu polských kritiků. Za svůj nejnovější román Báje o hadím srdci získal mimo jiné prestižní literární cenu Nike.

Radosław (Radek) Rak se narodil v roce 1987 v Dębici. Jak sám uvedl v několika rozhovorech, už jako dítě se vydával na celé hodiny na cesty po okolních lesích Nízkých Beskyd. Příroda sehrává velkou roli nejen v jeho životě (je vystudovaný veterinář), ale i v literární tvorbě, zejména v poslední knize s názvem Baśń o wężowym sercu albo wtóre słowo o Jakóbie Szeli (Báje o hadím srdci aneb Druhé slovo o Jakubu Szelovi, 2019).

První texty publikoval pod pseudonymem na internetovém fóru časopisu Nowa Fantastyka a je v nich patrná inspirace tvorbou Bruna Schulze, Olgy TokarczukAndrzeje Stasiuka (což ostatně potvrzuje i sám. Pozdější povídky otiskl také časopis Lampa, jeho tvorba se dále objevila v antologiích Legendy polskie (Polské legendy, 2018) a Tarnowskie Góry Fantastycznie (Tarnovské hory fantasticky, 2020).

Rakova první kniha Kocham Cię, Lilith (Miluju tě, Lilith, 2014) spojuje prvky jak milostného románu, tak fantasy a filozofické prózy. Nescházejí v ní silně erotické popisy ani odkazy na Bibli. Rozjímání i románek Roberta, hlavního hrdiny, který pobývá na dovolené v horských lázních, se mísí s dobrodružstvími hrdiny románu, který Robert právě čte. Na Kocham Cię, Lilith lze ocenit zejména magický realismus, umocněný umělecky působivým jazykem.

Děj druhého Rakova románu Puste niebo (Prazdné nebe, 2017) je zasazen do Lublina, města autorových studií. Poznávání městských pověstí a tajemných uliček umožnilo spisovateli aklimatizovat se na novém místě a také přineslo ovoce v podobě románu „o Lublinu, který neexistuje“, jak napovídá obálka. Příběh odehrávající se v časech Bruna Schulze se pohybuje v žánrovém rozpětí magického realismu, báje a fantasy. Kniha získala Zlaté vyznamenání literární ceny Jerzyho Żuławského a nominaci na cenu Janusze A. Zajdla.

O románu, který by vyprávěl příběh Jakuba Szely, vůdce krvavé sedlácké vzpoury z roku 1846, přemýšlel autor už jako dvacetiletý. Inspirovaly ho lidové povídky, v nichž Szela připomínal Robina Hooda a které znal z dědečkových vyprávění. Látku pro knihu shromažďoval postupně 11 let, motivovala jej chuť napsat román o jeho rodném kraji: „Měl jsem pocit, že pocházím odnikud. Jako že se v mé Dębici nic neděje, protože o ní nikdo nenapsal žádnou knihu. Všechno se odehrává ve Varšavě, Londýně, New Yorku, Moskvě či Paříži, což znamená, jak psal Kundera, že ,Život je jinde‘, ale ne v Dębici.“ Tak vznikla Báje o hadím srdci aneb Druhé slovo o Jakubu Szelovi.

Spisovatel text podložil nejrůznějšími zdroji od archiválií rakouských císařských úřadů přes místní legendy až po vlastní představivost. Celek z bájných a historických motivů propojených lyrickým jazykem přinesl Rakovi řadu ocenění. Kromě nejprestižnější polské literární ceny Nike získala Báje o hadím srdci cenu Janusze A. Zajdla, cenu Jerzyho Żuławského cenu Nové Fantastiky a spisovateli vysloužila titul Autora roku ceny Śląkfa.

Ve své tvorbě Rak vědomě navazuje na díla konkrétních spisovatelů, kromě Bruna Schulze to jsou například Thomas Mann či polský básník Bolesław Leśmian. V rozhovoru pro Gazetu Wyborczou autor uvedl: „Rád v románech nalézám odkazy na věci, které znám, mrknutí oka, choutky, s vědomím, že je to jen malá část celku.“

V současné době žije Radek Rak v Krakově.

Portrét

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse