iLiPodcast odhalil literaturu z nových úhlů pohledu
iLiPodcast, tisková zpráva

iLiPodcast odhalil literaturu z nových úhlů pohledu

Co se skrývá pod hřbety knih? Dva roky tvořila redakce časopisu iLiteratura.cz podcast, který ukazuje, jak nás literatura ovlivňuje, jak reflektuje náš svět a proč v nás vzbouzí tak hluboké emoce. iLiPodcast: Pod hřbety knih má dnes dvě série, vyšlo 21 epizod.

Může literatura ubližovat? O čem píší Romové? Jakou roli hrají v literatuře matky a jakou otcové? K čemu všemu nám slouží knihovny? A proč nás fascinují cestopisy? Na tato a další literární témata se podrobně dívá iLiPodcast. Pod hřbety knih

Redaktoři časopisu chtěli čtenářům poskytnout i jiné pohledy na literaturu, než jaké tradičně nabízejí kritici nebo akademici. Moderátoři proto v jednotlivých dílech mluví se spisovateli, nakladateli, překladateli, knihovníky, ale taky se čtenáři, otci, matkami a studenty. Epizody se nesoustředily na rozbor jednotlivých děl ani učené debaty. Zkoumají, jak nám literatura pomáhá orientovat se ve světě a rozumět mu.

Chtěli jsme připravit podcast atraktivní i pro ty, kdo běžně literární pořady nesledují. A jedním z prvních záměrů bylo oslovit i nejmladší generaci: ukázat studentům středních a vysokých škol, že o problematice, která je zajímá, se mohou mnohé dozvědět i z románů nebo non fiction titulů. Diskutovat se dá i s knihou – buď nás v našem náhledu na svět utvrdí, nebo nabídne nové argumenty do našich případných polemických střetů odehrávajících se mimo literaturu, v žité realitě,“ vysvětluje členka realizačního týmu podcastu Jovanka Šotolová.

Podcast časopisu iLiteratura navíc věnoval velkou část prostoru tématům, které se s literaturou běžně nespojují. Epizody se věnují například romské literatuře, matkám spisovatelkám nebo tzv. malým literaturám, tedy knihám ze zemí, které nemají velkou marketingovou podporu.

První sérii časopis iLiteratura zveřejňoval od října 2022, poslední epizoda vyšla v prosinci 2023. 

Podcast měl velmi příznivé ohlasy od čtenářů různého věku i profesního zaměření – vedle tematické pestrosti chválili zejména i profesionální kvalitu posteditace. I my jako tým jsme se mnohé naučili: dramaturgyně Tereza Lišková vyzdvihla podporující, kolegiální atmosféru při nahrávání, moderátoři oceňovali možnost reagovat na zpětnou vazbu realizačního týmu, hosté si pochvalovali pečlivou přípravu scénáře. Rádi bychom proto na projekt navázali – na podzim 2024 chystáme podcastovou sérii skromnějšího rozsahu, která naváže na náš projekt mobility. Další výhled je nejasný – podmínkou je zajistit financování,“ dodala Jovanka Šotolová.  

iLiPodcast. Pod hřbety knih najdou posluchači na webu iLiPodcast.cz a v podcastových aplikacích Spotify, Apple Podcast a dalších. Na zmíněném webu iLiPodcast.cz redakce připravila bonusy, jako jsou články s tipy na knihy k jednotlivým epizodám nebo názory studentů na daná témata. 

Kontakt pro média: produkce@iLiteratura.cz

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse