Literary conferences
Britské literární weby - Literary Conferences

Literary conferences

Snad nikde jinde na Internetu nenajdeme specializované stránky, které by na jednom místě soustředily informace o všech literárních konferencích, jejichž téma má co do činění s britskou literaturou, ať už se konají ve Spojeném království či kdekoli jinde po Evropě.

http://literaryconferences.britishcouncil.org

Činnost British Council v oblasti národní literatury a její propagace doma i v zahraničí je takřka marnotratná, což nakonec dokazuje i web, na který se blíže podíváme dnes. Snad nikde jinde na Internetu nenajdeme specializované stránky, které by na jednom místě soustředily informace o všech literárních konferencích, jejichž téma má co do činění s britskou literaturou, ať už se konají ve Spojeném království či kdekoli jinde po Evropě. Web Literary Conferences je tedy spíše určen odborné veřejnosti než širšímu čtenářskému publiku, avšak dává možnost nahlédnout šíři záběru, který v současnosti musejí literární vědci obsáhnout.

Nepřehledná homepage
Homepage celého projektu je žel stejně nepřehledná jako všechny ostatní weby z rodiny British Council. Na úvod nás čeká krátký text na přivítanou, v němž lze nalézt dva nejdůležitější odkazy celého webu. Pod záložkou About this site se dozvíme pár základních informací o celém projektu, v němž je snad jediná zajímavá informace, a to že British Council neručí za správnost uvedených informací, které dodávají samy pořádající instituce, a tudíž je potřeba si vše ověřit.
Druhým odkazem se pak návštěvník dostane na vyhledávací formulář, v němž může z celé databáze akcí vybírat podle klíčového slova (osvědčená klasika William Shakespeare tentokrát zklamala, na rozdíl od Harryho Pottera – vřele doporučuji zjistit, oč jde), měsíce, v němž se akce pořádá, a oblasti (nejrůznější britské regiony plus obecně „overseas“, čímž je myšlena Evropa).
V horizontálním menu v záhlaví stránky pak lze vyhledávat i podle institucí a předmětu konference. Pravé vertikální menu pak mimo těchto odkazů nabízí ještě řazení podle typu konference: zdali se soustředí na kulturní studia obecně, na konkrétního autora, nebo na tvůrčí psaní. Pokud nějaká konference spadá pod několik kategorií najednou, je uvedena ve všech. Momentálně je na stránkách Literary Conferences ohlášeno 34 akcí.

Sečteno a podtrženo
Webové stránky o literárních konferencích se hodnotí špatně, už jen proto, že žádný takový počin například v českých podmínkách neexistuje a také proto, že zacílení tohoto webu je trochu nejasné. Jsou tyto informace určeny nejširšímu publiku, jak je tomu zvykem u ostatních webů z rodiny British Council, nebo jde o rozcestník, který by měli spíše využívat literární odborníci? Z celkového dojmu vyplývá, že je toho od každého trochu: web obsahuje spoustu užitečných informací, které laika navnadí, aby byl posléze zklamán informací, že uvedená akce je přístupná jen odborné veřejnosti. Také inzerovaných akcí by mohlo být více, ačkoli tady spíše záleží na samotných institucích. Starou, již několikrát zmiňovanou bolestí je nepřehlednost celého webu, v němž se na jedné stránce objevuje odkaz na jednu a tutéž stránku hned dvakrát. Nicméně: tou hlavní a nepřehlédnutelnou kvalitou webu Literary Conferences je to, že vůbec je. V České republice si o podobné aktivitě můžeme nechat zatím jenom zdát.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Richard Olehla,

Pozor, Englishness je momentálně dost v kurzu, studuje se hlavně jako jeden z aspektů multikulti a postkolonialismu. Kdežto textovost textu mi přijde klasická intelektuální samohana.

Jan Vaněk jr.,

International Institute for the Study of Englishness! :-)))) To je skoro tak dobré jako kolokvium ÚČL věnované problematice textovosti textu.