The Man Booker Prize 2008
The Man Booker Prize 2008

The Man Booker Prize 2008

Tak už je to tu zase, mohl by si povzdychnout nejeden literární kritik po úterním vyhlášení výsledků letošního, v pořadí již čtyřicátého ročníku slavné The Man Booker Prize. Už zase dali porotci přednost neznámému (letos dokonce zcela neznámému) jménu a zcela opomněli díla renomovaných autorů, kteří si na cenu brousili zuby a jimž byly nakloněny i sázkové kurzy.

Aravind Adiga: The White Tiger

Tak už je to tu zase, mohl by si povzdychnout nejeden literární kritik po úterním vyhlášení výsledků letošního, v pořadí již čtyřicátého ročníku slavné The Man Booker Prize. Už zase dali porotci přednost neznámému (letos dokonce zcela neznámému) jménu a zcela opomněli díla renomovaných autorů, kteří si na cenu brousili zuby a jimž byly nakloněny i sázkové kurzy.

Oním neznámým jménem je Aravind Adiga, rodák z indického Madrasu trvale žijící v Bombaji. Třiatřicetiletý Adiga podobně jako mnoho jeho krajanů vystudoval za oceánem, nejprve newyorskou Columbia University a posléze i Oxford, v současnosti pracuje jako indický spolupracovník časopisu Time a příležitostně přispívá i do různých významných amerických periodik.

Pokud bychom se podívali na statistiky, Adiga je teprve čtvrtým debutantem, který Bookerovu cenu vyhrál (po Keri Hulmeové, DBC PierroviArundhatí Royové). Zároveň je pátým Indem, který tuto cenu získal (před ním to byli V.S.Naipaul, Salman Rushdie, Arundhatí Royová a Kiran Desaiová), a devátým autorem, který se ve svém díle dotýká indické reality a identity.

Proč tedy porota vybrala román The White Tiger tohoto mladičkého prozaika a nepřiklonila se k bookmakerů, kteří favorizovali irského autora Sebastiana Barryho a Adigova zkušenějšího krajana Amitava Ghoshe? Jak se nechal slyšet předseda poroty, Michael Portillo, bylo letošní rozhodování mimořádně napínavé a výsledek velice těsný. Adigův literární debut The White Tiger nakonec vyhrál, protože je dle slov Portilla přesvědčivý, protože z něj čiší hněv a protože nepostrádá černý humor. Zároveň vyzdvihl, že je to značně syrový portrét současné Indie viděný odspodu.

“Porotci měli těžké rozhodování, protože letošní shortlist obsahoval velmi silné kandidáty. Nakonec jsme se přiklonili k románu The White Tiger, protože jsme se shodli na tom, že je nejen šokující, ale zároveň i nadmíru zábavný.
Tento román si dal navíc nelehký úkol: získat sympatie čtenářů pro skrznaskrz prohnilého padoucha. Kniha je výjimečná tím, jak nahlíží na palčivé společenské problémy a závažná celosvětová témata s neuvěřitelným smyslem pro humor.”

Román The White Tiger si vzal “na paškál” tzv. indický ekonomický zázrak. Jeho antihrdina a vypravěč, Balram Halwai, je nafoukanec, nevzdělanec, syn chudého rikši. Lhaním, podrazy a díky své inteligenci pronikne do vysokých obchodních kruhů. Michael Portillo přirovnal román k Shakespearovu Mackbethovi. “Je to dílo o ctižádosti, která se neštítí ani vraždy. Je zde jen jeden nepatrný rozdíl. Zatímco Lady Mackbeth a Mackbeth se ze svého činu zblázní, hrdina zešílí z toho, že s jeho spácháním váhal a málem jej neuskutečnil.“

Román se skládá ze sedmi dopisů, které hlavní hrdina píše čínskému předsedovi vlády v předvečer jeho státní návštěvy. Popisuje bez příkras a značně sarkasticky neutěšenou každodenní realitu současné Indie, od milionářů v klimatizovaných mrakodrapech po nebožáky, kteří živoří na samém dně společnského žebříčku a žijí jen proto, aby mohli těm nejbohatším plnit jejich nesmyslené rozmary.

Více na www.themanbookerprize.com, www.guardian.co.ukwww.amazon.co.uk.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

toncek,

"Tygra" jsem právě dočetl - indická realita je opravdu mrazivá (pokud můžu Adigově popisu věřit...no, švagr se odtamtud právě vrátil a popisuje Indii ve velice podobných barvách:). Oj, vy čeští lidičkové, zvyklí nadávat všude a pořád na naši bídu a korupci, tam by vás naučili, co je to chudoba... Jinak nevím, jakou knihu citovaný M. Portillo četl - já jsem si nevšiml, že by se Balram zbláznil, právě naopak, konečně si zařídil spokojený život. Měl k tomu jedinou možnost a příležitost v životě, proto bych ani jeho konání neviděl v tak černých barvách, jako autor tohoto článku. "Skrznaskrz prohnilý padouch" je snad ta nejnevhodnější charakteristika. Doporučuji přečíst.

Viktor Janiš,

Barryho vydá Odeon.

Ana,

Škoda, že nevyhrál S. Barry - ale prý jeho kniha The Secret Scripture vyjde česky - jako zatím jediná z nominovaných je v edičním plánu. Bylo to v MF Dnes 16.10. Nakladatel však uveden nebyl.