Nejlepší knihy roku 2023
Nejlepší knihy roku 2023

Nejlepší knihy roku 2023

Chtěli byste vědět, která byla letos ta NEJ? To tak úplně říct nemůžeme, a ani nechceme. Dobrých knih totiž vyšla spousta. A my jsme těch nejlepších sebrali celou hrst: třicet tipů na četbu, která nezklame, ať už si ji pořídíte pro sebe, nebo jako dárek.

Máme o knihách přehled, a nejen o bestsellerech: celý rok sledujeme knižní novinky a průběžně je na stránkách iLiteratura.cz představujeme. Protože ale s koncem roku jedni chtějí bilancovat a druzí se mučí s vybíráním neotřelých dárků, už dávno jsme zavedli tradici vlastního výpečku. Z toho, co jsme dennodenně připravovali jako minutky a servírovali s upozorněním na to, že někde možná surovina zůstala ještě nedovařená a jinde se trochu přismahla, jsme si nenápadně odkládali to nejlibovější a teď vám to neseme na zlatém podnose. Opusťme ale řeč jinotajů a pojďme k věci.

Následující přehled se – jako obvykle – zaměřuje na tituly, které nemusely být moc vidět ani v médiích, ani na pultech knihkupectví, a přesto v letošní knižní nabídce patřily k nejlepším. Po překladové a české beletrii a rychlé připomínce poezie se v seznamu snadno přesunete i ke knížkám pro děti a komiksům. Žánrovou literaturu a non fiction jsme ještě rozčlenili do přehledných poliček, aby se vám vybíralo snadněji. Krátké doporučení na závěr každé anotace nechce shazovat pečlivě vybrané tituly, ale pokusit se vás odreagovat v tak nesnadné honbě za tím nejlepším soustem z nepřeberného koše lahůdek.

Opět připomínáme, že náš seznam už dále nepodléhá jinému než žánrovému, tematickému a abecednímu řazení: první kniha není nejnejnej a i ta poslední je stejně dobrá.

Možná jste tu čekali něco jiného: knížku Těla Kláry Vlasákové, „německý“ román Jaroslava Rudiše Návod k použití železnice, který letos vyšel česky zásluhou překladatelky Michaely Škultéty, knihy nobelistky Annie Ernaux (v Hostu letos vydali dvě), knihu Jak se stát jiným Édouarda Louise, pohotově vydaný překlad nebinární*ho švýcarské*ho autora*ky Kim de l’Horizon, očekávaný román britského autora Juliana Barnese Elizabeth Finchová a další. I ty jsme původně na redakčním stole měli, ale postupně odpadaly s argumentem, že patří ke knihám, které pozornost mají. A že přece chceme vypíchnout spíš zapadlé poklady.

Nezbývá než ještě zmínit naše interní pravidlo, jež nám velí z redakčního stolu smést také tituly, na nichž se někdo z nejbližších spolupracovníku redakce podílel. Mezi ty patřila autorská kniha Pavla Pecháčka Hranice života. Živočichové v extrémních podmínkách, komiks Liv Strömquistové V zrcadlové síni (překlad Marie Voslářové) a několik románů: Maxwell Smart: Kluk v lese (překlad Johana Horálková), Alexej Sevruk: Evropanka (knihu pro Argo lektoroval Jan M. Heller), Petr Stamm: Proč bydlíme za městem (redigovala Jitka Nešporová).

zahraniční beletrie

Xavier Galmiche: Metafyzický kurník
Přel. Jean-Gaspard Páleníček, Revolver Revue, Praha, 2023, 144 s.

O slepicích vesele i vážně, sepsáno s lehkostí, ale v kulisách nesnesitelné tíže bytí – a odcházení. Xavier Galmiche pozoruje nenápadný půvab kurníku a medituje o červené a černé, o bosé horákyni či o paní krůtě. Jeho zápisky z neobyčejně živého dvorku jsou však hlavně výzva k přemýšlení o světě, o Bohu, o reálné variantě samozásobení, o tom, že chovat slepice znamená mít občas i krev na rukou.

Pro intelektuály s touhou utéct z města

 

Nora Ikstena: Mateřské mléko
Přel. Anna Sedláčková, Paseka, Praha, 2023, 186 s.

Nejpřekládanější současný lotyšský román kloubí příběh jednotlivce s historickým osudem národa a zamýšlí se nad kouzlem předávání života a hodnotou svobody. Tři ženy spojené nití mateřství vyprávějí příběh doby, podléhání jejím nástrahám i jejich překonávání, a uvádějí českého čtenáře do světa zčásti rozpoznatelného, zčásti neznámého.

Pro hrdinky všedního dne

 

Mary Karr: Klub lhářů
Přel. Josef Moník, Prostor, Praha, 2023, 360 s.

Brutálně upřímné vyznání plné černého humoru, zachycující výzvy, jež přinášelo dětství s rodiči alkoholiky v zapadákově na jihovýchodě Texasu. Kultovní svědectví o bezpodmínečné dětské lásce se může měřit s těmi nejlepšími beletristickými díly.

Pro ty, kdo si myslí, že měli hrozné dětství

 

Lorena Salazar Masso: Tahle rána plná ryb
Přel. Jan Machej, Runa, Ústí nad Labem, 2023, 160 s.

O mateřství v tísni nezměrné džungle. Prvotina kolumbijské autorky vychází ze skutečných historických událostí. Překvapí jak uchopením tématu, tak jeho poetickým zpracováním. Příběh z deštného pralesa je prostoupený hrami a dětským viděním světa, přitom je čtenářsky vděčný a plný napětí.

Pro matky ve chvílích beznaděje

 

Maria Navarro Skaranger: Napořád Emily
Přel. Jitka Jindřišková, Host, Brno, 2023, 192 s.

Příběh devatenáctileté svobodné matky žijící na chudém předměstí Osla boří mnohé naše představy o skandinávské společnosti. Odehrávat by se ale mohl i kdekoli jinde v Evropě, protože příkopy mezi sociálními vrstvami jsou podobně hluboké všude.

Pro sociálně citlivé duše

 

Eva Vežnavec: Pro co si jdeš, vlku?
Přel. Max Ščur, Pavel Mervart, Červený Kostelec, 2023, 144 s.

Živelné vyprávění venkovské vědmy o dvacátém století nabírá obrátky jako zběsilá centrifuga. Příběh nenechá v klidu ani ty, kdo mají pocit, že už je v evropských dějinách nic nepřekvapí. Jak mohl vůbec někdo přežít? Přední běloruská spisovatelka, v současnosti žijící v Polsku, vypovídá nejen o utrpení, ale především o odolnosti a nezdusitelném vzdoru.

Pro opravdové drsňačky a drsňáky

česká literatura

Ivan Lefkovits: 1923
Knihovna Petra Pitharta, Kodudek, Praha, 2023, 320 s.

Známé i pozapomenuté události, které před sto lety hýbaly Československem, autor nenásilně propojil dějovou linkou. V té sice nedochází k zásadním zvratům, ale atmosféra příběhu přesto čtenáře zcela pohltí.

Pro ty, kdo v dějepise nedávali pozor

 

Alena Machoninová: Hella
Maraton, Praha, 264 s.

Kniha zpracovává skutečné osudy české Židovky Heleny Frischerové, která v Rusku zažila stalinský Velký teror, přežila deset let v gulagu a následně strávila zbytek života opět v Moskvě. Autorka – rusistka a překladatelka – zasadila příběh této ženy do širších historických i literárních vztahů.

Pro zájemce o „malé“ dějiny všedních dní

 

Miroslav Olšovský: Psaní mi za rukou běhá jako pes
Fra, Praha, 2023, 184 s.

Text, který i přes označení PRÓZA na obálce není ani prózou, ani poezií, je zkrátka autorovým uchopením vlastního vztahu k naší metropoli. Jeho řádky proudí Prahou, stejně jako proudí krev žilami jejích obyvatel.

Pro kluky a holky z Prahy i mimo ni

 

Jakub Šponer: Ekstase
Paseka, Praha, 2023, 128 s.

Zdánlivě nenápadná novela o partnerském vztahu skýtá mnohem více, než se na první pohled zdá. Detailně analyzuje vztah a jeho pozvolný rozpad. Zachycuje přelévání snů do skutečnosti, a tak odhaluje nitro obyčejného člověka, který hledá lásku a krásu třeba i v zaplivaném podnájmu panelákového bytu.

Pro snílky i nespavce

česká poezie

Vít Erban: Ve skvrnách světla
Stará škola, Borovany, 2023, 88 s.

Kniha plná haiku a zároveň pozvánka do básníkovy kuchyně. Díky sbírce Víta Erbana si uvědomíte, jak nevšední dokážou být věci, které obvykle pokládáte za obyčejné. A dost možná uznáte, že v Českých Budějovicích by chtěl žít každý.

Pro čajopijce

 

Luboš Svoboda: Rád čichám ke zvířatům, která jsi vycpala ty
Rubato, Praha, 2023, 84 s.

Sbírka básní jako nekonečně prostorný pokoj, v němž je nám pohodlno, ale dokážeme se v něm i ztratit. Za předpokladu, že to sami chceme. Jistota básnického výrazu, široké palety nálad, propracované jazykové obraty a jeden z vrcholů letošní české poetické sezony.

Pro preparátory

knihy pro děti

Alois Mikulka: O zvířátkách a divných věcech
Argo, Praha, 2022, 100 s.

Hravý pohádkový soubor slavného výtvarníka se hemží postavičkami, zvířátky i předměty, které čtenáře překvapí, rozesmějí i poučí. Potěší nejen obsahově, ale i vizuálně – znovuobjevená dětská klasika se pyšní i překrásnou grafikou.

Pro nevšední hrdiny

 

Janne Teller: Nic
Přel. Markéta Kliková, Pulchra, Praha, 2023, 160 s.

Ve filozofickém románu se třída sedmáků snaží dokázat svému spolužákovi, že život má význam. Cesta k nalezení významu se ale zvrtne, hrdinové přicházejí o morálku, respekt i přátelství.

Pro mladé buřiče

 

Mariana Tutschová: O kapku víc
Raketa, Praha, 2023, 80 s.

Vyšperkovat příběh o jinakosti a sebepřijetí jazykovými perličkami? Budete mít oči navrch hlavy a hltat každé slovo! Skalára Klára totiž sebere odvahu a vydá se z akvárka do moře. Párkrát sice bude mít na kahánku, ale celkově vzato má kliku. A dozvíte se toho ještě o kapku víc!

Nejen pro akvaristy

žánrová beletrie / fantasy

Daniel Abraham: Věk popela
Přel. Daniela Orlando, Laser/EMG, Praha, 416 s.

Jeden z nejvýraznějších současných autorů fantastiky začíná novou trilogii, kde do světa meče a magie opět vnáší ekonomické prvky. Celkem tradičně pojatá fantasy pracuje s detektivním motivem a s objevováním původu hlavní hrdinky příběhu i s rozkrýváním krvavé historie jednoho mocného města.

Pro magické archeoložky

žánrová beletrie / horor

Gwendolyn Kiste: Rezavé panny
Přel. Roman Tilcer, Medusa, Loštice, 248 s.

Čerstvým maturantkám z chátrajícího průmyslového města v Ohiu začínají rezivět kosti. Nadpřirozený jev přiláká lékaře, vládní úředníky i zvědavce a rozehraje sled děsivých událostí. Ceněná americká autorka ve svém románovém debutu vnáší do hororového žánru sociálně kritické motivy.

Pro zrzky

žánrová beletrie / humoristický román

Filip Mikuš: Výstava chameleonů
Argo, Praha, 200 s.

Politováníhodní zoufalci i postavy mdlé duchem v nápaditě komponovaných miniaturách. Povídky českého autora navazují na nejlepší tradice českého literárního humoru a vyznačují se jemnými nuancemi, mile archaickým jazykem a pozvolným směřováním k pointě.

Pro blahoslavené chudé duchem

žánrová beletrie / krimi

Peter Temple: Bílý pes
Přel. Tomáš Jeník, Mystery Press, Praha, 344 s.

Poslední případ svérázného advokáta Jacka Irishe a ukázka podařeného subžánru drsné školy v podání australského spisovatele. Čachry s pozemky, nonkonformní a atraktivní dcera boháče a hlavní hrdina všelijak bitý a ohrožovaný.

Pro tvrďáky

žánrová beletrie / sci-fi

Arkady Martineová: Pustina zvaná mír
Přel. Vratislav Kadlec, Host, Brno, 512 s.

Další space opera renomované americké historičky opět konfrontuje vyspělou lidskou civilizaci ve vzdálené budoucnosti s mimozemšťany. A kromě galaktické války a míru řeší také pocit imperiální nadřazenosti v protikladu k údajnému barbarství ostatních.

Pro imperialisty

žánrová beletrie / vztahy

Mariane Leky: Trápení všeho druhu
Přel. Marta Eich, Prostor, Praha, 176 s.

Nespavost, nešťastná láska, sklon k pesimismu, nerudný soused, komplikované rodinné vztahy – každý má své trápení. Směle pointované literární sloupky svým laskavým humorem a nadhledem zprostředkují hřejivý pocit, že v tom nejsme sami.

Pro srdcaře

komiks

Kim Antonio Altarriba: Španělská epopej
Přel. Denisa a Stanislav Škodovi, Argo, Praha, 2023, 484 s.

Otec, matka a syn, který do dvou rozsáhlých komiksových románů sepsal životní příběhy obou rodičů v průběhu dvacátého století. Názorně přitom ukazuje, že pravicová diktatura ve Španělsku byla stejně bezcitná a zároveň zkorumpovaná jako diktatury komunistické.

Pro anarchisty

 

Marek Berger, Ondřej Kavalír: Octobriana
Labyrint, Euromedia, Praha, 264 s.

Nejslavnější česká komiksová hrdinka se konečně dočkala českého komiksového románu. Nadsazená akční sci-fi přitom kombinuje prvky z původního podvrženého komiksového torza se zcela novým velkolepým příběhem, v němž se kromě sovětských generálů vyskytuje také bájná Lilith.

Pro ženy bojovnice

 

Amazing Ameziane: Tarantino o Quentinovi
Přel. Petr Himmel, AM/Garamond, 240 s.

Biografie slavného filmového režiséra je podrobná, zaujatá, plná překvapivých detailů a podrobností, zejména o autorově tvorbě a peripetiích výroby filmů v Hollywoodu. A její provedení je stejně nekonvenční, nápadité a vtipné, jako Tarantinovy filmy.

Pro budoucí filmaře

non fiction / ekonomie a kultura

Ondřej Daniel et al.: Věčná devadesátá. Proměny české společnosti po roce 1989
AM / CPress, Brno, 2023, 272 s.

Kniha zatím asi nejkomplexněji zachycuje euforii, živelnost i zrádnost devadesátých let. Prostor pro vyjádření v ní dostávají příslušníci různých generací i společenských a etnických skupin. Je to bezesporu důležité dílo, protože šlo o rozhodující dobu: prostor svobody, který se tehdy otevřel, se stále učíme využívat. A s tehdejšími sociálními nespravedlnostmi se stále snažíme vyrovnávat.

Pro ty, kdo chtějí lépe pochopit současné Česko

non fiction / náboženství a etnologie

Jan Pohunek: Krakonošova družina
Národní muzeum, Praha, 2023, 200 s.

První česká odborná kniha o zdejších vládcích hor. Všichni soudobí turisté a poutníci si díky ní mohou uvědomit, že i když se na rozdíl od starších dob na daný horský vrchol bez námahy a za pár minut dostanou díky lanovce, nemusí být kvůli tomu o nic méně majestátní, nebezpečný, nebo pro někoho i posvátný.

Pro Krakonošovy kamarády

non fiction / přírodní vědy

Peter Godfrey-Smith: Jiné mysli. O původu inteligence chobotnic
Přel. Silvie Mitlenerová, Academia, Praha, 2023, 232 s.

Jaké to asi je být chobotnicí? Inteligentním hlavonožcem, jehož chapadla ho poslouchají při manipulaci s věcmi, ale zároveň se chovají částečně autonomně. Tvorové, jejichž realita je asi velmi nepodobná té naší, se teoreticky nabízejí jako názorný příklad, jak by mohla vypadat mimozemská inteligence.

Pro hledače jinakosti

non fiction / sociologie

Silvie Lauder: V pasti pohlaví. O politice, péči, sexu, násilí a postavení žen v Česku
Host, Brno, 2023, 400 s.

Srozumitelný a názorově umírněný přehled o tom, jak se žije ženám v Čechách. A proč je feminismus užitečný, i když si to autorka vždycky nemyslela. Na mnoha příkladech Lauder ukazuje, že ženy u nás zůstávají systematicky znevýhodňovány. Což jí ale nebrání současně uznat, že také muži čelí specifickým rizikům, i když jiným.

Pro utlačované muže i ženy

non fiction / transplantační chirurgie

Renata Kalenská: Orgány nepatří do nebe. Rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty
N media, Praha, 2023, 304 s.

Donedávna byla představa transplantace orgánů spíše futuristická, a přestože se stávají stále běžnější, mentálně jsme si na ně ještě nezvykli. Proto v nás pořád evokují archaické či archetypální představy a vyvolávají ambivalentní emoce. Kniha tyto rozpory nerozptyluje, ale výstižně je pojmenovává.

Nejen pro ty, kteří si povídají s vlastní ledvinou

non fiction / filozofie

Tereza Matějčková: Bůh je mrtev. Nic není dovoleno
Echo Media, Praha, 2023, 336 s.

Brilantně formulované eseje české filozofky ukazují, jak lze konzervativní postoje hájit nejen provokativně, ale i sofistikovaně a někdy s humorem. A že v každé době je dobré mít mezi sebou přemýšlivé jedince, kteří se ptají a zpochybňují. Tedy pokud to s intelektuální útočností nepřehání.

Pro následovníky Sokratovy

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Pavel Mandys,

Věra patrně neumí počítat: z 30 titulů letošního výběru je víc než polovina (přesně 16) z produkce malých nakladatelů, ostatní jsou vydány středními (Paseka, Prostor), většími (Argo, Host) i největšími nakladateli (EMG, Albatros). A mějte na paměti, že nám jde o kvalitu knih a ne o soutěž nakladatelů, kdo jich bude mít v přehledu víc. I velcí nakladatelé uměji vydávat skvělé knihy, když chtějí.

Věra,

To vše vysvětluje: "(výběr se) zaměřuje na tituly, které nemusely být moc vidět ani v médiích, ani na pultech knihkupectví, a přesto v letošní knižní nabídce patřily k nejlepším"
Chudák Argo a Host; nejsou vidět ani v médiích, ani na pultech, musí se jim pomoct. Ti malí vidět jsou, těm se pomáhat nemusí. To je zdůvodnění na Darwinovu cenu. :)

redakce,

to Věra a Kamil: výběr skutečně žádné nakladatele neupřednostňuje a na to, že hlídáme vše, co by mohlo být považováno za střet zájmů, upozorňujeme v úvodu. Mohli jste si všimnout, že nejčastěji se v přehledu letos objevilo nikoli Argo, ale nakl. Host. Samozřejmě, tyhle firmy s bohatší (a dobrou) produkcí mají větší šanci být vidět než nakladatel, který vydá za rok titulů míň. Ale i těch malých máte ve výběru dost. A bohužel, každý seznam tohoto druhu má své limity, všechno se tam nevejde. - Dohodu s Kosmasem máme, ale netýká se obsahu webu - Kosmas od nás přebírá úryvky recenzí na svůj e-shop - a to i těch s negativním hodnocením, stačí se podívat, Věro :) Milý advent všem.

Věra,

Stačí se podívat na loga dole na iLiteratuře - Kosmas (= Argo) je jeden ze sponzorů webu (hned na 2. místě na MK ČR). Čili žádné divení, mají tu přednost a v nominacích musí být. Ale slušný novinář na tyhle vazby v článku upozorní, to je fakt. (Např. v knihách roku Lidovek nesmí hlasovat autoři, nakladatelé či grafici apod. pro své knihy.)

Kamil K.,

Čím dál častěji si myslím, že tyhle žebříčky jsou zaplacené - Mikulkovi se tady už dlouho věnuje nakl. Malvern (https://www.malvern.cz/vyhledavani/?string=mikulka), loni vzorně zrestaurovali jeho dávno nedostupná Koukátka, a až když se ukázalo, že Mikulka v nových hávech funguje, chopí se toho Argo, udělá to samé - a jelikož je velké a bohaté, bác ho, nominace. Ach jo...