JZ

Jana Zítková

Gorila, která umí řídit loď, překoná strach, a aniž by promluvila, najde s vámi společnou řeč. To je Sally Jones v oceňované dětské knize Jakoba Wegeliuse.

Guillouova desetidílná historická série Velké století, která si klade za cíl prostřednictvím románů zpracovat zásadní historické okamžiky dvacátého století, dospěla k šestému dílu, který líčí nelehká padesátá léta.

„Co mu asi koupili? Přál si nové brusle a počítačovou hru, ale to dostane jen stěží. Jen aby mu nekoupili nějaké oblečení…“ Dárek pro Lukase byl nakonec úplně černý, měl čtyři tlapky, čumáček, a když se soukal ze staré krabice od bot, slabě kníkal. Lukas mu dal jméno Uhlík.

„Maminka se občas tváří smutně. To kvůli mé noze. Noha mě bolí už rok. Celou tu dobu ležím v posteli.“ Ale pak jednou zaklepe na Göranovo okno pan Lilikvítek a vezme ho na výlet do Země soumraku. Země, kde neexistují žádná omezení. Láká vás představa, že na stromech rostou červené a žluté karamely? Prosím, nabídněte si. Chtěli byste létat, ale nemáte křídla? Nevadí, jak říká pan Lilikvítek: „V Zemi soumraku to nehraje roli.“

Hledá se hvězda. Zářivá Hvězda, která království chránila před zlem. Zlem ukrytým v kamenných vejcích. Najděte Hvězdu co nejdřív, Princezno a Kašpárku! Protože první kamenná vejce už pukají a zlo z Ďáblova kaňonu se šíří…

Mysleli jste si, že gorily můžete potkat jen v zoo? V knize Fridy Nilsson Gorila a já je Gorila opravdová gorila a zároveň trochu podivínská „máma“. Mluví, řídí auto, trochu vaří a i jinak se dokáže postarat o malou Jonnu. Sedmnáct kapitol ilustrované knihy provede dětského čtenáře od neradostného začátku k veselému konci.