MS

Michael Scheinfeld

Michael Scheinfeld se narodil v izraelském městě Petach Tikva v roce 1976. Vystudoval jako mnozí další mladíci z národně-náboženského prostředí speciální typ náboženské vysoké školy, kde se studium kombinuje s vojenskou službou (ješivat hesder). Za svého učitele, jak v oblasti judaismu, tak v literární oblasti, považuje rabína Chajima Sabato, který je sám spisovatelem.

Pověsím ručník na věšák a jdu zpátky do pokoje. Nemám sílu se učit. Otvírám knihu, jejíž děj jsem byl včera večer nucen přerušit. Znovu listuji, vracím se o stránku dozadu a zběžně procházím již přečtené řádky. Zvoní telefon. Pořád zvoní. „Joave? To jsem já, Šaron. Pamatuješ?“ Kniha mi vypadla z rukou a prudce se zavřela. „Jasně, že se pamatuju.“ Chvíli mi trvá, než se vzpamatuji.

„Středobodem náboženské tvorby nejsou její hranice,“ řekl v září minulého roku mladý izraelský spisovatel Michael Scheinfeld v rozhovoru pro týdeník BeŠeva. Tímto výrokem Scheinfeld reagoval na hlasy, které bylo možné poprvé zaslechnout po vydání jeho prvního románu Ztráty a nálezy (Avedot) v roce 2006.