MH

Maja Haderlap

Příležitostí psát o slovinském divadle nebývá mnoho, naskytne-li se však, je zřejmé, že ačkoli u nás v Čechách bývá vzácným hostem, silné texty má. Obzvláště když se dotýká takových silných témat, jako je otázka identity příslušníka národnostní menšiny v Rakousku za druhé světové války.

Babička mi pokyne, abych šla s ní. Projdeme černou kuchyní do spíže. Starý kouř zažraný do klenutého stropu vypadá jako tmavá mastná pryskyřice. Voní tu uzené a čerstvý chleba. Z věder na krmení, do kterých se házejí kuchyňské zbytky pro prasata, stoupají kyselé výpary. Podlaha je jílovitá a v místech, kudy se často chodí, je dohladka vyleštěná.

Rakouská spisovatelka Maja Haderlap představila na veletrhu Svět knihy 2013 svůj úspěšný autobiografický román Engel des Vergessens (Anděl zapomnění), v němž se vrací k bolestné historii slovinské menšiny žijící na území rakouských Korutan.

Rakouská spisovatelka Maja Haderlap (nar. 1961) představila na Světě knihy 2013 v Praze svůj zatím jediný román Engel des Vergessens (Anděl zapomnění). V autobiografickém díle, oceněném r. 2011 Cenou Ingeborg Bachmannové, líčí své dětství a mládí v rakouských Korutanech v prostředí slovinské menšiny, kterou zásadně poznamenala druhá světová válka.