OP

Ondřej Pivoda

Skvostný atlas ptáků jako by ani nepatřil do světa internetu a digitální fotografie. Fascinující svědectví o životě opeřených obyvatel Jižní Ameriky stojí na spojení uměleckého talentu s důvěrnou znalostí jihoamerické přírody. Vzhledem ke stále silnějšímu náporu lidské činnosti, který přivedl na pokraj zániku řadu ptačích druhů i celé ekosystémy, se kniha stává připomínkou ohrožení přírody a mizejícího bohatství její biodiverzity.

Amazonský prales je domovem neuvěřitelně pestrého společenstva organismů, má klíčový význam pro produkci kyslíku a udržování klimatu naší planety… a přitom stále pokračuje jeho ničení. Pojďme se s autorem ponořit do velkého dobrodružství na stopě neznámým tvorům v úchvatné, místy ještě neprobádané, ale bohužel vážně ohrožené divočině Jižní Ameriky.

Co může být dobrodružnější než příběhy o indiánech? Přece zasvěcený pohled na jejich každodenní život, historii a kulturu! Bohatě ilustrované shrnutí celoživotního díla českého antropologa a amerikanisty čtenáře seznamuje s minulostí a současností původních obyvatel Jižní Ameriky. Mnohé kmeny autor poznal osobně a odhalil tajemství jejich šamanských rituálů, sexuálního života i jejich starost o budoucnost planety Země, aniž by jejich život idealizoval.