PH

Paul Harding

Americký spisovatel Paul Harding je napůl hluchý a trápí ho zvonění v uších. Ať už je tato nesnáz následkem několikaleté kariéry profesionálního hráče na bicí, nebo nikoliv, i v Hardingově druhé knize Enon ustupují zvuky do pozadí, odvíjí se v ní minimum dialogů a hlavní slovo dostávají vzpomínky zasazené do prostředí novoanglické přírody.

Hardingův útlý debut před dvěma lety v USA vydalo malé nakladatelství, které se jinak specializuje na lékařskou literaturu. Přesto si knihy stačila povšimnout komise Pullitzerovy ceny a loni ji ocenila v kategorii próza.

Sto šedesát osm hodin před svou smrtí se George Crosby protáhl sklepním okénkem do metodistického kostela v městečku West Cove a rozezněl zvon v předvečer svátku Všech svatých. Pak čekal ve sklepě, jestli mu otec přijde dát výprask. Jenže otec se smál, až se za břicho popadal, jelikož George si vycpal kalhoty starými čísly Saturday Evening Post. U večeře seděl tiše jako pěna a bál se podívat na matku, protože bylo už jedenáct hodin a otec ještě nebyl doma...