Jussi Adler-Olsen píše thrillery, které vycházejí z tradice Thomase Harrise, či dokonce Dana Browna: především v tom, že padouchům připisuje nadlidskou inteligenci a schopnosti. Filmová verze jeho románu je natočená skvěle, úskalí v podobě nepravděpodobně přepjaté zápletky však zůstává i v ní nepřekonáno.

Ve čtvrtém pokračování případů zvláštního oddělení Q, které se zaměřuje na kriminalistické pomníčky, se policisté setkávají s rozvětvenou strukturou zdánlivě solidních lidí, převážně lékařů, jejichž vůdce, vlivný gynekolog, se před nimi nesnaží skrýt nebo uniknout, ale dává se s nimi do boje.

Popularita thrillerů Jussiho Adler-Olsena trhá rekordy, v samotném pětimilionovém Dánsku se jich prodalo 1,2 milionu, ve zbytku světa přes 6 milionů. Teď se thrillerové série z pera úspěšného dánského spisovatele chopila Zentropa, filmová společnost dánského režiséra Larse von Triera, a spolu s dánskou televizní stanicí TV2 a německou ZDF zahájila přípravy na zfilmování.

Známý dánský autor kriminálních románů Jussi Adler Olsen (nar. 1950 v Kodani) se v roce 2011 dočkal prvního českého překladu. Nakladatelství Host vydalo jeho román Žena v kleci v překladu Kristiny Václavů, který je první knihou série o komisaři Mørkovi a jeho asistentovi Hafezu el-Assadovi.