Dva volně propojené příběhy v knize sledující další boj o život dvou nejoblíbenějších postav Miroslava Žambocha slibovaly být velkou událostí. Jakkoliv je ovšem zápletka klasická a hrdinové stále charismatičtí, celek ukazuje spíše autorovy slabiny.

Miroslav Žamboch se vrací do světa svého románu Seržant. A už obálka, která obsahuje oblíbené autorovy motivy (hrdinu, krásnou ženu, zbraně a především víno), slibuje, že se alespoň částečně vrací i ke kvalitě knih, které jej proslavily.

Miroslav Žamboch se po dlouhých osmi letech vrátil ke své druhé nejslavnější postavě. Bakly zestárl, svět kolem něj se ještě víc přiblížil velké magické válce, ale hrubá síla stále řeší většinu problémů. Jen se čtivostí je to horší.

O Georgi Fredericksonovi se ví, že je skvělý voják, který toho dokázal přežít hodně. Že je vlkodlak, ví jen on a hrstka jeho příbuzných v okolí Frenštátu pod Radhoštěm. A hrdina přezdívaný Rys se právě sem musí vrátit, protože tu beze stopy zmizelo několik rodin.

Miroslav Žamboch patří k nejvýraznějším českým autorům fantastiky. Po různorodých polohách a žánrech se nyní již podruhé pustil do akčního krváku kulhánkovského ražení. Na rozdíl od postmoderního Kulhánka ovšem čerpá z tradičnějších zdrojů napínavého čtiva.