Davidovi se jednoho dne splní dávný dětský sen: promění se ve lva. Kdo zná předchozí knihy Uriho Orleva spojené s válečnou tematikou, možná by čekal variaci na kafkovskou proměnu. Čtvrtá česky vydaná kniha izraelského spisovatele však přináší humorné a odlehčené čtení, zároveň se ale autor ani tentokrát neuchyluje k snadno předvídatelné dějové linii nebo laciné snaze čtenáře jen bavit.

Pouť židovské rodiny ze Sovětského svazu do země zaslíbené očima malého chlapce. I nová dětská kniha izraelského spisovatele Uriho Orleva přináší jímavý příběh z druhé světové války, není však tak napínavá jako jeho předchozí česky vydané romány pro děti a mládež.

V rozpadlém domě ve vylidněném ghettu se za druhé světové války rozehrává dobrodružství malého chlapce. Přijde si pro něj táta, jak slíbil? Než se dozví odpověď na tuto otázku, musí malý Alex najít dost jídla a nenechat se nikým chytit. Dobrodružný dětský román Ostrov v ptačí ulici odráží mnoho motivů, s nimiž se polsko-izraelský autor Uri Orlev v dětství sám setkal.

Pořád jenom utíká. Údělem malého židovského chlapce ve válečném Polsku je běžet, aby ho nikdo nechytil. Uri Orlev, izraelský autor polského původu, se v knize Běž, chlapče, běž opírá o reálné události a v románu pro děti a mládež líčí osud chlapce, který není nikde doma a nikde v bezpečí. Osud je to ve své surovosti až neuvěřitelný.