UJ

Urszula Jabłońska

„Opravdu bych chtěla umět psát romány. Bohužel mám ale problém si cokoliv vymyslet,“ říká v rozhovoru pro iLiteraturu polská reportérka Urszula Jabłońska. Její dvě reportážní knihy se v Polsku těší značné popularitě. Pro mezinárodní projekt CELA připravila s překladatelem do češtiny adaptaci svého textu do podoby jevištní performance.

V textu na téma Změna, napsaném pro mezinárodní projekt CELA, se polská reportérka Urszula Jabłońska inspirovala vlastní reportážní knihou o současných i zaniklých alternativních komunitách po celém světě. V povídce Ostrov se snaží poodhalit, jak by vypadal legendární ostrov Utopie, kdyby na něj anglický myslitel a humanista Thomas More připlul dnes.

Komunity, společenství, sekty – různé názvy, místa, metody a lidé, kteří je tvoří. A jeden účel, který je všechny spojuje – zformovat v budoucnu ideální společnost. Je to vůbec možné? To se snaží zjistit Urszula Jabłońska, autorka knihy Światy wzniesiemy nowe, která zve čtenáře na společnou cestu do míst, kde se utopické vize střetávají s neúprosnou realitou.