Prstem po mapách
Mizielińska, Aleksandra: Mapy

Prstem po mapách

Atlas světa, jaký svět ještě neviděl od polských výtvarníků Mizielińských se stal celosvětovým bestsellerem. Jejich Mapy se v českém vydání dočkaly i drobných lokálních aktualizací, přibyla třeba vila Tugendhat.

Dva polští grafici, ilustrátoři a designéři AleksandraDaniel Mizielińští, autoři dětské knihy Mapy s výstižným podtitulem Atlas světa, jaký svět ještě neviděl, nejsou českému publiku neznámí: vyšly zde jejich knihy D.O.M.E.K. (2008; česky Jana Kostelecká, 2014), D.E.S.I.G.N. (2010; česky Jana Kostelecká, 2015) a později i Pod zemí, pod vodou (2015; česky Host, 2017). Nakladatelství Host připravuje také českou verzi interaktivního sešitu Mapovník, jíž by se měli čtenáři dočkat už v září 2018. Aleksandra a Daniel Mizielińští jsou nositeli řady cen a vyznamenání, získali například i čestné uznání v rámci mezinárodní ceny Bologna Ragazzi Award udílené na veletrhu dětských knih v Bologni. Velkoformátový atlas světa vzbuzuje velký ohlas jak u dětí, tak u dospělých, byl přeložen již do dvaceti osmi jazyků a jeho celkový prodej se pohybuje okolo tří milionů výtisků. Čeští čtenáři se mohou navíc pyšnit tou výsadou, že Mizielińští přidali speciálně pro tuzemské vydání Map také Slovensko a na mapě České republiky přibylo na žádost redakce nakladatelství Host oproti původní polské edici několik obrázků, například vila Tugendhat.

Mapy je možné primárně zařadit mezi obrázkové naučné knihy pro děti, zaujme ovšem i dospělé. Je v ní zastoupeno šest kontinentů a dvaačtyřicet zemí. Malí čtenáři se seznamují s mnoha předměty, rostlinami, zvířaty, osobnostmi, domy, zahradami, pokrmy a dalšími výjimečnostmi, které danou zemi nejlépe vystihují a charakterizují. Nejprve je jim představena celková mapa světa a poté jednotlivé kontinenty a země k nim náležející. Dostane se jim tedy jak celkové představy o tom, jak svět vypadá, na které země se kontinenty dělí a kudy vedou hranice, ale také o názvu země v češtině i v místním jazyce, o názvu hlavního města, počtu obyvatel a rozloze.

Každá dvojstrana je věnována jednomu státu a snaží se jej co nejlépe pomocí decentních barevných obrázků s popisky představit. Kromě notoricky známých památek a reálií se tu čtenář setká i s nečekanými a důmyslnými informacemi, s nimiž se v klasických atlasech či dětských knihách o zemích světa patrně nesetká. Například u každé země jsou uvedena tradiční dívčí a chlapecká jména (Abasi a Neema v Tanzanii) či běžné situace a aktivity (posezení ve vídeňské kavárně u dortíku a kávy v Rakousku a jízda na kajaku v Kanadě). Jednotlivé obrázky se vztahují jak ke kultuře, tak k přírodě – jsou tu vyobrazení zvířat, rostlin, hor, řek, tradičních jídel, pití, bojových umění, divadelních masek, tanců, náboženských předmětů, postav umělců, filozofů, státníků, vědců a sportovců, uměleckých děl, státních vlajek a mnohého dalšího. Některé kresby jsou popsány jen jedním či dvěma slovy, u jiných čtenář nalezne i doplňující informace, například že v Namibii lidé jedí pokrm s názvem oshifima, což je kaše z takzvaného černošského prosa.

Dospělému čtenáři přinese potěšení kombinace krásných a jednoduchých ilustrací, zvláštního písma, originálně zdobených okrajů a celkové stylizace knihy v příjemně tlumených barvách vycházející ze starodávných map na zažloutlých papírech. Právě umné skloubení prezentace jednotlivých zemí formou, která je atraktivní a zábavná pro děti, a vkusného provedení celé knihy, jež na první pohled zaujme i dospělého, je jednou z největších předností Map.

Kniha se hodí jak pro malé děti, které v ní mohou se zaujetím pozorovat zvláštní zvířata, rostliny a předměty, tak pro děti starší, které jsou již schopné ke všem obrázkům přiřadit poutavé jméno či bližší vysvětlení, a v neposlední řadě je vhodná pro všechny dospělé bez ohledu na věk a zájmy, protože získat tolik informací na tak malém prostoru tak příjemnou formou je vzácné. Tento výjimečný atlas světa tvoří novou žánrovou variantu dětských knih, která bude možná co do obliby konkurovat klasikům žánru, jako je Hans Christian Andersen nebo Astrid Lindgrenová.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

AleksandraDaniel Mizielińští: Mapy. Atlas světa, jaký svět ještě neviděl. Přel. Anna Halfarová, Host, Brno, 2016, 110 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

90%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse