Svět Astrid Lindgrenové
Lindgren, Astrid

Svět Astrid Lindgrenové

Proč byla Astrid Lindgrenová milována, překládána, čtena? Protože každá obyčejná všednodenní událost se pod jejím perem proměnila v dobrodružství a protože psala pro děti, ne o dětech, ale pro ně. A psala tak, že jí rozuměly a věřily jí každé slovo.

Před 94 lety se v jihošvédském kraji Smaland, poklidné úrodné zemědělské provincii narodila Astrid Lindgrenová (1907–2002). Idylky z dětství nám zprostředkovala v Dětech z Bullerbynu (SNDK 1962 a mnoho dalších vydání) a ve dvou knížkách o Madynce (česky v Albatrosu jako Madynka, 1998, a Madynka zachránkyně, 2000). Smalandským dětstvím se inspirovala i v jiskřivě humorné, vtipné a bláznivým tempem uhánějící trilogii o neodolatelném Emilovi z Lönnebergy. Emil je kluk se zlatým srdcem, ale postrach všech, kdo milují klid a pořádek.

Pipi
Postrach v podobě Emila či Lotty z Rošťácké uličky (Albatros 1982) však nebyl nic ve srovnání se ohromením, které způsobila ustaraným vychovatelům Pipi Dlouhá punčocha (Albatros 1976). Naprosto samozřejmě a šibalsky obrátila všechny výchovné zásady naruby.

Její literární matka tehdy pracovala jako redaktorka, a když večer uspávala dceru, vymýšlela pro ni příběhy o Pipi. U dcery měly úspěch, a tak je zveřejnila. Pipi způsobila v řadách pedagogů profesionálů i amatérů drobnou revoluci: nezkazí se děti takovým příkladem? Budou pak vůbec zvladatelné a – to hlavně – pro společnost upotřebitelné? Děti ale knihu vyžadovaly a s vášní četly, a tak rozumní rodiče povolili, vždyť co může být lepšího, než když děti s chutí čtou?

Fantastická pohádka
Poněkud jiného ladění jsou Mio, můj Mio (Albatros 1996) a Bratři Lví srdce (Albatros 1992). Odhodlám se použít pro ně označení "kultovní", v současné době sice pohříchu nadužívané, avšak v prostředí severských dětských čtenářů, jak se zdá, oprávněné. Příběh o královském synu Miovi vyšel ve Švédsku roku 1954 a generace dnešních skandinávských pětapadesátníků vám potvrdí, že je to kniha, která je nejvíc formovala. Totéž prohlašují dnešní třicátníci o Bratrech Lví srdce z roku 1973. Jsou to fantastické příběhy, v nichž se neskutečné i skutečné motivy prolínají, a přestože mají pohádkovou zápletku, nikdo tu nedostane nic zadarmo a nadpřirozené síly ani kouzelné bytosti ve prospěch dobra nezasahují. Hlavní hrdina, spíše antihrdina, protože bojácný a nerozhodný, musí překonat strach, aby se stalo to, co se v pohádce obvykle vyřeší zázrakem. A on se přitom tolik bojí a my s ním jeho strach prožíváme. S Lindgrenovou ostatně prožíváme všechny základní existenciální pocity: štěstí, strach, přátelství, lásku, žal.

Příroda
V knihách usměvavé Švédky vždy příroda hrála podstatnou roli – autorka se netajila tím, že se celý život cítí být venkovským děvčetem.

Zvláště v loupežnickém příběhu Ronja, dcera loupežníka (Albatros 1987) cítíme, že autorka přírodu chápe jako nedílnou součást lidského života – ve středověku pak přímo neodmyslitelnou. V příběhu o Ronje není příroda jen kulisou a atraktivním doplňkem, ale životodárnou, přitom ovšem i ničivou silou. Barbarsky krutá a nelítostná, ale i shovívavá a štědrá – stejně jako lidé, jež ji obývají.

České překlady
Dílo Astrid Lindgrenové znají české děti téměř celé (především péčí Albatrosu) a některé překlady mají i své zvláštní osudy. Pipi Dlouhou punčochu přeložil mistrovsky a novátorsky roku 1976 Josef Vohryzek, nemohla však z politických důvodů vyjít pod jeho jménem, a tak ji "pokrývala" Jana Fürstová.

Téma Bratrů Lví srdce nebylo v 80. letech pro česká nakladatelství přijatelné - idylické a zlou mocí utlačované Šípkové údolí obehnané nepřekonatelnou zdí se příliš podobalo našim poměrům. Kromě toho kniha narážela na další citlivou otázku: klíčovou roli tu hrála smrt. Překlad tedy koloval ve strojopisu, ale první problém padl v okamžiku, kdy padla vláda tyranů, a druhý, když dětský psycholog profesor Matějček v posudku pro Albatros vydání knihy podpořil a vyjádřil názor, že o smrti je naopak s dětmi záhodno mluvit, neboť se jí v myšlenkách tak jako tak intenzivně zabývají.

Devadesátá léta
V posledních deseti letech už Astrid Lindgrenová nepsala. O autorství své poslední knížky s názvem Moje kravička se chce mít dobře (ve Stockholmu vyšla 1990) se dělí se zvěrolékařkou Kristinou Forslundovou. Kniha složená z úvah, článků a rozhovorů nebyla míněna pro děti a je to na Lindgrenovou nebývale rozhořčená úvaha o nadutosti lidstva, které pěstuje zvířata ve velkokravínech a velkodrůbežárnách a zapomíná, že jde o živé bytosti.

Proč byla Astrid Lindgrenová milována, překládána, čtena? Protože každá obyčejná všednodenní událost se pod jejím perem proměnila v dobrodružství a protože psala pro děti, ne o dětech, ale pro ně. A psala tak, že jí rozuměly a věřily jí každé slovo.

Je škoda, že o udělení Nobelovy ceny nerozhodují čtenáři, protože pak by ji jistě Astrid Lindgrenová dostala – zvláště dostalo-li by se jim poučení, že dle Nobelova přání má být jedno z hlavních kriterií udělení ceny za literaturu idealismus patrný v knihách oceněného autora. A co může být idealističtějšího než celoživotní tvorba pro děti?

Portrét

Spisovatel:

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Eliška,

Astrid Lindgrenová - to je zkrátka pojem. Jak se jednou její kniha dostane někomu do ruky, a může mu být 6 let nebo třeba 60, tak už ji nepustí (z ruky ani z hlavy) :) Já jsem si teď ve svých 23 letech přečetla Lottu z Rošťácké uličky, snad nikdy jsem ji v dětství nečetla (nebo se aspoň nepamatuji). Nyní to bylo za účelem studia Literatury pro děti a mládež a musím říct, že jsem se smála na celé kolo.
Ovšem pochaval patří nejen Astrid za výborný text, aůe také ilustrátorům - Heleně Zmatlíkové (to byla zkrátka nedostižná výtvarnice) a teď i Aleně Ladové, která ilustrovala nové vydání Lotty. To zkrátka pohladí po duši!

Hella,

Lasse, Bosse, Lisa, Olle, Anna, Brita - to nezapomenu nikdy, děti z Bullerbynu jsou prostě SUPER a taky Emil neplecha a asi vůbec všechno od A.L.

Ajrin,

Taky se přidávám a skládám poctu paní Lindgrenové, její Děti z Bullerbynu miluju od dětství a moje devítiletá dcera taky. Tak nádherné dětství, jaké měly děti z její knížky by mělo mít každé dítě na světě !!!! Díky, Astrid !!!

jirka,

kde se odehrava-ve ktere zemi přibeh od astrid lindgrenove deti z bulerbinu???

vafa,

jsem ve skole a neco o ni hledam

natalka,

nevite kdo ilustroval emila z lenenbergy?

ondra,

náš referát

vendula,

moc pěkné

Vendula,

ahoj já jsem tady napsala tu to správu jen že píšeme o naši Astrid Lindgrenové referát a mislim si že jak tady napsal hovnˇajs že to je pičovina tak bi se měl zamisle abi až bude velkej tak taky bude třeba spisovalel knih tak já aš si někeho najdu tak mu taky pošlu je to bičovina!ale ta to spisovatelka napsala spousta pěkných knih že si to někteří neumí vzít vážně kolik ty spisovatelky,a spisovatelé na tom straví dnů a nedělajíto věčinou pro naše rodiče babičky strýčky a tak dále ale pronás děti!!!tak si to sakra uvědomte anedělej te to astrid ještě horší! taky nato tetˇ píšeme referát no a co jeto tak strašně těžký já nevim co natom je tak těžkého nic !kdybi to astrid viděla to co tady píšete tak bi si řekla že já jak kráva píšu tady dětem knihi a oni otom říkají že to je pčovina tak já ty knihi nebudu psát!

Mik,

V tretim radku se vam vloudila chyba (...Dětech z Bullerbynu (Albatros 1962) Albatros vznikl az v roce 1969, ma tam byt SNDK 1962

Tetelinka,

aishaX //// děti z Bulerbynu jsou Lisa ta to vypráví pak Lasse a Bosse její bráchové potom Olle ten blonďák a jeho uplne mala segra Kerstin pak Britta a Anna :D

Tetelinka,

Karkulín je pěknej ale osobně my tam trochu vadí jak velký má sebevědomí a to že tomu Benovi vžycky něco zničil :D ale aspon meli zábavu :D No ale na deti z Bullerbynu nemá :D ale víte na koho nemaj ani tyhle deti ? na BRATŘI LVÍ SRDCE to je to nejhezčí co kdy Astrid napsala tahle knížka mně dostala

robot,

Lidl je levný.

aishaX,

Ahojda,mam dotaz.Jaxe vlastne jmenujou ty fsechny deti z Bullerbynu?? Pamatuju si akorat Osse a Lasse....jaxe jmenujou ty ostatni??diky aishaX

Klaudinka,

No myslím, že je to jasné.
Přeci Děti z Bullerbynu ilustrovala Helena Zmatlíková.

Ancmunda,

Prosimte nevis kdo ilustroval deti z bulerbynu???????????

Anonym,

Napište mi co nejdříve,kdy se Astrid Lindgrenová narodila,než se stala autorkou,tak co byla-prodavačka-učitelka-sekretářka,kterou knihu nenapsa:Kalle Blomkvist zasahuje-Pepánek nezdara-Britt Marie se svěřuje.
Díky za odpovědi!!!!!!!!!!!!!!!!
Kdo mi napíše,tak mu něco pošlu!!!!!!!!!!!!!!

Alexandra,

Knížky Astrid Lindgrenové mám ráda všechny bez výjimky. Co se týče vtipu, vyhrává Karkulín ze střechy, soužití s přírodou - vyhrává Ninja, dcera loupežníka, filosofie - vyhrávájí Bratři Lví srdce, soužití - vyhrávají Děti z Bullerbynu.... Mohla bych vyjmenovat všechny knížky. I já bych se přimlouvala za nominaci Astrid na Nobelovu cenu. Nobelovy ceny se asi in memoriam neudělují, ale letos, v době 100. výročí narození autorky, by se mohla udělit úplně nejmimořádnější cena jen a pouze pro Astrid Lindgrenovou. A měla by dostat nejen Nobelovu cenu za literaturu, ale taky za fyziku (láska hory přenáší), medicínu (humor je nejlepší lék), mír (přátelství mezi lidmi), chemii (namíchala nám ty nejdokonalejší lektvary pro radost, štěstí a vzájemnou lásku a pochopení). Určitě by zpráva o udělení ceny, o které rozhoduje královská akademie věd její vlasti, doletěla až do Nangilimy.

huhlej,

napište už něco normal ať to tam můžu hodit

*Pena*,

Astrid byla spisovatelkou,která nadchnula tisíce dětí a dospělích na celém světě.Teď ve škole děláme mapu literálních děl a Astrid má 5 dětí a myslím že když jsem viděl jak s láskou si knížky od A.L. si žáci¨přinesli,tak v jejich očích bylo něco tak nevěřitelně kouzelného jako právě knížky od A.L. ,ale jako kniha je sama o sobě něčím tak kouzelným než nějaké super nejlepší hračky a počítače...... Kniha je a vždy bude knihou!!

Zdeňičky,

Astri Lindgrenová je Ta nejlepší spisovatelka, kterou znám. Mám už doma sedm jejich knih a u sester další tři.... Tato spisovatelka dokáže vtrhnout do děje i 14 letou holku jeho jsem já... Právě jsem dočetla Emilovi další skopičiny, a to mám ještě: Ronja dcera loupežníka, Emilovy skopičini, tulák Rasmus, příběhy Kalla a my z ostriva Saltrokan...Hmmmm. Vážím si Této pani ze Švédska.

kukulinka,

Mám moc ráda knížky Astrid Lindgrenové! Nejraději mám samozřejmě Děti z Bullerbynu a Bratry Lví srdce, protože jsou to snad ty nejlepší knížky, jaké jsem kdy četla!!!!

Sofča,

Moc se mi líbili knížky jako:
Madyka1,2, Karkulín, Pipi, Emil, My z ostrova Saltkrakan, děti z Bulerbinu a spousta dalších hrdinů z knížek A.Lindgrénové. Jsou to príma knížky a moc se mi líbí!!!

Anonym,

Prosím dejte sem i my z ostrova saltkrakan

Kacenka,

Někde jsem slyšela, že vyšel životopis Astrid Lindgren. Pokud něco víte o jeho existenci v češtině nebo angličtině, dejte mi prosim vědět na mail sun.k@seznam.cz, diky moc.
Jo a nejraději mám Děti z Bullerbynu a Bratry Lví srdce.

Tony,

Jo dobrý

Krikri,

Dobrý den, moje nejoblíbenější kniha Astrid Lindgrenové je bezesporu Madicken(česky Madynka). Dříve, než jsem měl možnost přečíst obě knihy, shlédl jsem Madicken ve filmové podobě(oba díly filmu - Madicken pä Junibacken a Du är inte klok, Madicken, odvysílala před čtyřmi lety STV a já si oba díly nahrál. Ptal jsem se ČT, zdali také neplánují tento dvoudílný film odvysílat, ale je evidentní, že o toto dílo A. Lindgrenové ČT ani jiná televize u nás nejeví sebemenší zájem.
Na internetu jsem se dočetl, že oby díly filmu jsou vlastně jen zkrácená verze původně deseti dílného seriálu.
Pokud se chcete o filmu Madicken dozvědět mnohem více, zajděte si na stránku

http://www.lapiduch.cz/klub.php?klub=severska_kinematografie

Je to diskusní klub o severské kinematografii a hlavním tématem klubu je právě film Madicken. Najdete zde plno fotografií z filmu, několik odkazů na stárnky o tomto filmu a další zajímavé informace k filmu.

bobana,

je to blbost mame na to tesky referat

Anonym,

Kalle Blomkvist je super!!!

Lasse,

Děti z bullerbynu jsou nejlepší!!!

Lucie,

Myslím si že tato kniha je velmi pěkná a nikdo nemá právo říkat že to je "píčovina"!!!Nečetla jsem ji sice tak často ale to první čtení (četli jsme ji ve škole)se mi líbilo.

Hovnajs,

Pičovina!!!!!!!!!!!!

aleš,

Po asi 15 letech jsem vzal zase do ruky knížku od kouzelné Astrid, která mě nadchnula v dětství. A to Karkulína ze střechy!! Takového kamaráda - lotříka a nejlepšího Karkulína na světě bych přál všem dětem. Kam se na něj hrabou Děti z Bullerbynu!!