Vulva, vagina, hymen a klitoris – seznamte se!
Brochmann, Nina; Støkken Dahl, Ellen: Zázrak tam dole

Vulva, vagina, hymen a klitoris – seznamte se!

Zatímco Češi mají stále problém nahlas a bez uzardění vyslovit slovo přirození, Norové o tomto tématu mluví otevřeně, a to jak s teenagery, tak dospělými. Dokazuje to i publikace o ženském přirození, ve které její autorky-lékařky fundovaně, ale současně srozumitelně píší o samotném pohlavním orgánu, sexuálním životě či antikoncepci.

Nakladatelství Dobrovský, konkrétně edice Knihy Omega, udělalo vydáním publikace mladých norských lékařek Niny BrochmannEllen Støkken Dahl nejen pro české ženy a dívky něco opravdu „mega“. Má to sice několik ale, nicméně kniha je dobře přeložená a doplněná o aktuální informace od českých lékařek, proto by bylo dobré, aby nezapadla.

Může jí to hrozit, protože český titul prozrazuje známou věc – jsme pokrytci. Název Zázrak tam dole evokuje víc než co jiného neochotu nazývat věci pravým jménem. Jenže to je právě přesně to, čemu se autorky od první do poslední stránky vyhýbají, a také proto nazvaly svou knihu hravě Gleden med skjeden (norsky 2017), což mnozí překladatelé do dalších evropských jazyků vyřešili kongeniálně – v angličtině se publikace jmenuje Wonder Down Under, polsky Radości z kobiecości, slovensky Bez hanby o ohanbí. Česky by dobře fungoval jak slovenský titul, tak analogická hříčka s lůnem či klínem. Ani norský podtitul nezní Vše, co potřebujete vědět o ženském podbřišku, ale Vše, co potřebujete vědět o ženském přirození. Ano, P-Ř-I-R-O-Z-E-N-Í! (Co je na tom slově špatného?) Podobně původní kresbu na obálce, která byla adekvátně provokativní (komiksová kresba vulvy s popisky) nahradila v českém provedení cudná stylizace dívčího klína, upomínající na postarší literaturu typu Děvčátko, na slovíčko. Mimochodem i polský vydavatel použil na obálku původní ilustraci, i když svou odvahu vykompenzoval tím, že kniha se na tamějším trhu prodává zatavená v plastu. Alespoň že uvnitř českého vydání zůstaly původní vtipné a zároveň zcela upřímné ilustrace.

V centru knihy, jak už je z uvedeného patrné, je ženské přirození. Mohlo by se zdát, že půjde o x-tou příručkou o změnách v pubertě, o sexu a těhotenství, to vše „mezi námi ženami“. Omyl. Snad je to tím, že autorkami jsou dvě Norky patřící ke generaci, pro niž je ženská sexuální emancipace historický pojem týkající se jejich babiček, které dospívaly někdy v padesátých letech 20. století. O věcech proto mluví přímo a sex chápou nikoli primárně jako mechanismus početí (což je stále ještě převládající narativ v literatuře na toto téma určené mladistvým), ale jako lidskou činnost, která přináší radost a potěšení. Perspektiva obou lékařek je také ovlivněna skutečností, že nějaký čas jako dobrovolnice vyučovaly sexuální výchovu na norských školách, kde se setkaly se zarážející „nejistotou, úzkostí a hanbou“, která napovídala, že přesexualizovaná západní společnost paradoxně žije, pokud jde o sex a sexuální zdraví, v zajetí mýtů a polopravd. Autorky se rozhodly tento nemilý stav napravit. Nejprve založily blog s názvem Underlivet (Přirození) a později publikovaly knihu, kterou díky překladu Šárky Stejskalové mohou nyní číst i čeští čtenáři.

Publikace se dělí na dvě části, z nichž první – skládající se ze tří rozsáhlých kapitol (Ženské zevní a vnitřní pohlavní orgány; Výtok, menstruace a další sekrety a Sex) – může posloužit už čtenářkám (případně čtenářům) na druhém stupni základních škol, nehledě na fakt, že rodiče si můžou číst s nimi, jelikož o některých otázkách pravděpodobně takto podrobně nikdy neslyšeli: uveďme namátkou panenskou blánu, která není žádná blána, ale slizniční řasa; klitoris (jak je velký a jak celý přesně vypadá); specifika lidské menstruace nebo mechanismy pohlavního vzrušení. Ačkoli jsou tyto kapitoly teoreticky podrobné, zmiňovaná témata jsou pojednána i velmi prakticky – počínaje způsoby holení a rozmanitými menstruačními pomůckami, přes užitečné informace v souvislosti třeba s análním sexem až po šest přikázání pro dosažení orgasmu (ano, řeč bude i o ponožkách). Se čtenářem mluví autorky bez zábran, přidávají zkušenosti ze svého okolí a výklad o běžném sexuálním životě doplňují třeba odkazy na seriál HBO Girls.

Druhá část knihy bude zajímavější spíše pro věkovou skupinu, která už pohlavně žít začala a chce se dobře zorientovat v druzích a výhodách či nevýhodách té které antikoncepce. Právě jí je věnovaná rozsáhlá kapitola Ochrana a prevence a její podrobnost a přehlednost ocení všichni, kteří jsou zmatení z množství letáčků povalujících se v gynekologických ordinacích a nejrůznějších zasvěcených rad, jimiž se hemží celý internet. Poslední oddíl je věnovaný Onemocnění pohlavních orgánů a i v tomto případě potěší, že kromě známých informací o „chlamydiích, kapavce a jejich vzdálených příbuzných“ je zde část věnovaná vulvodynii – tedy bolestem zevních pohlavních orgánů, a pak také kapitola o poruchách, které mají na svědomí sníženou plodnost (téma aktuální pro dnešní třicátníky). Je třeba rovněž ocenit konzistentnost autorek, pokud jde o otázky, o něž se na různých místech planety vedou spory, ať už jde o hormonální či jinou antikoncepci, dostupnost interrupce nebo ženskou obřízku.

Knihu přehlédly odborné redaktorky Martina JanyškováJana Rosie Dvořáková. Jejich zásahy se podle všeho týkaly především doplnění informací z českého kontextu (Čtenář by ocenil zařazení poznámky k českému vydání, kde by se něco dozvěděl o strategii vřazování těchto informací.). Díky tomu může kniha sloužit i jako ryze praktická příručka. Čili žádný zázrak – prostě normální, čtivá kniha o ženském přirození a sexuálním životě pro čtenáře 12+.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Nina Brochmann, Ellen Støkken Dahl: Zázrak tam dole. Vše, co potřebujete vědět o ženském podbřišku. Přel. Šárka Stejskalová, Dobrovský s.r.o – Knihy Omega, Praha, 2019, 304 s.

Zařazení článku:

kultura

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

redakce,

Děkujeme za upozornění, odkaz jsme opravili.

Jan Vaněk jr.,

První odkaz "na obálce" nefunguje ani po odstranění lomítka; obálka je vidět např. na https://aschehoug.no.