Rakouskou knižní cenu získala Eva Menasse
Rakouská knižní cena 2017

Rakouskou knižní cenu získala Eva Menasse

V předvečer zahájení vídeňského knižního veletrhu Buch Wien byla udělena v pořadí teprve druhá Rakouská knižní cena. Její držitelkou se stala spisovatelka Eva Menasse, která pětičlennou porotu přesvědčila sbírkou všednodenních povídek Tiere für Fortgeschrittene. Ocenění za nejlepší debut si odnesla rodačka z Teheránu Nava Ebrahimiová.

Zatímco ve Švýcarsku bude tamní knižní cena letos na podzim udělena už podesáté, Rakouský svaz knihkupců se rozhodl obdobné ocenění zavést až loni, a tak je jeho letošní laureátka Eva Menasse (*1970) po loňské vítězce Friederike Mayröckerové historicky teprve jeho druhou držitelkou. Sbírka osmi povídek Tiere für Fortgeschrittene (Zvířata pro pokročilé) se prosadila v tradičně silné konkurenci, neboť odborná porota letos vybírala z celkem 113 titulů nominovaných jednotlivými nakladatelstvími. Kromě prestiže, růstu prodejů a zvýšeného zájmu o práva ze zahraničí se Eva Menasse může těšit i z peněžité odměny ve výši 20 000 eur.

Všednodenní příběhy
Jméno Evy Menasse patří na trhu s německy psanou literaturou dlouhodobě k těm nejskloňovanějším. Původní profesí novinářka, zaujala Menasse už svou humornou, autobiograficky laděnou prvotinou Vienna (2005, č. 2010, přel. Milan Tvrdík), v níž se ponořila do příběhů a anekdot z klenotnice své vídeňské rodiny. Chválu kritiků si vysloužila také její první sbírka povídek Lässliche Todsünden (Odpustitelné smrtelné hříchy) z roku 2009, která však na rozdíl od pozdějšího románu Kvazikrystaly (2013, č. 2015, překlad Helena Smolaková) v češtině dosud nevyšla.

Překladu by se nicméně mohla dočkat čerstvě oceněná novinka Tiere für Fortgeschrittene, která podle poroty stylisticky vytříbeným způsobem prokazuje, že „i v malé formě lze pojednávat o velkých mezilidských a společenských tématech“. Autorčin pohled na dnešní společnost je v jednotlivých povídkách „precizní, ale současně plný empatie“, píše se ve zdůvodnění jury, která dále vyzdvihuje skutečnost, že autorka nesklouzává k přílišnému sentimentu ani se nad své postavy morálně nepovyšuje.

Rakouská knižní cena (Österreichischer Buchpreis) funguje na stejném principu jako obdobná výroční ocenění v Německu či Velké Británii, tedy tradičním dvoukolovým systémem, kdy porota nejprve ze všech zaslaných titulů sestavuje širší nominaci (longlist), kterou později zužuje. Do užšího výběru letos kromě Tiere für Fortgeschrittene pronikly též tituly Brigitty Falknerové Strategien der Wirtsfindung (Strategie hledání hostitele), Pauluse Hochgatterera Der Tag, an dem mein Großvater ein Held war (Den, kdy byl můj dědeček za hrdinu), Olgy Florové Klartraum (Jasnosen) a Roberta Menasseho Die Hauptstadt (Hlavní město). Posledně jmenovaný román, zasazený do byrokratického soukolí bruselských unijních institucí, patří k nejdiskutovanějším titulům knižní sezóny a letos už získal Německou knižní cenu. V širší, desetičlenné nominaci dále figurovali mj. Doris Knechtová (Alles über Beziehungen) či Doron Rabinovici (Die Außerirdischen).

Návrat domů
Kromě hlavní ceny se stejně jako loni udílela též cena pro nejlepší debut, dotovaná 10 000 eury. Tu si za svůj román Sechzehn Wörter (Šestnáct slov) odnesla rodačka z Teheránu a v současnosti rezidentka Štýrského Hradce Nava Ebrahimiová (*1978). Ebrahimiová, která v minulosti už publikovala několik povídek v různých antologiích, ve své první knize líčí návrat své hrdinky Mony do rodného Íránu, kam se společně s matkou vypravila na pohřeb zesnulé babičky. Třebaže letenky zpět do Kolína nad Rýnem, kde Mona žije a pracuje, jsou už dávno zarezervované, rozhodne se mladá žena na popud svého íránského milence Ramina k poslednímu výletu po rodné krajině, který se současně stává impulzem k zamyšlení nad dějinami Íránu i historií její vlastní rodiny.

Porota na Ebrahimiové románu mj. ocenila autorčin smysl pro humor, s nímž zobrazuje Moninu konfrontaci s její vlastní kulturou a rodinnými tradicemi, aniž by se uchýlila k obvyklým klišé. Její jasnozřivý jazykový projev a neobvyklý pozorovací talent jsou nadějí do budoucna, myslí si jury, která letos vybírala z 28 zaslaných prvotin. O debutové ocenění se spolu s Ebrahimiovou ucházely Mascha Dabicová (Reibungsverluste) a Irene Diwiaková (Liebwies).

Eva Menasse čte ze sbírky Tiere für Fortgeschrittene

Nava Ebrahimi čte z románu Sechzehn Wörter

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse