Život s dítětem úplňku
Robinson, Tammy: Normálně jiní

Život s dítětem úplňku

Maddy je čerstvá absolventka střední školy a měla by jít na vysokou, budovat si kariéru, zažívat první vážný vztah a osamostatnit se od rodiny. Kvůli opatrování své mladší autistické sestry se však všech těchto samozřejmostí rozhodne dobrovolně vzdát. Tammy Robinsonová barvitě vykresluje nejen život člověka s handicapem, ale především příkoří, která zakouší okolí postiženého.

Tammy Robinsonová, žijící na Novém Zélandu, vydala osm románů, z nichž je Normálně jiní (Differently Normal, 2018) její zatím poslední dílo. Příští rok by měl vyjít román další, přičemž Normálně jiní je doposud autorčina jediná próza převedená do češtiny. Robinsonová v ní rozvíjí podobná témata jako v románech předchozích, tedy osudová životní setkání, ale také ztrátu milované osoby a následné vypořádání se s ní.

Hlavní hrdinkou románu je devatenáctiletá Maddy Baxterová, která žije s matkou a sestrou přezdívanou B na americkém maloměstě. Jako většina neúplných rodin na tom Baxterovi nejsou finančně dobře, a tak je Maddy nucena vzdát se studia na vysoké škole a hned po maturitě nastoupí jako prodavačka ve fotolabu, kde si vydělávala už při střední škole. Finanční potíže však nejsou jediným důvodem, proč Maddy setrvává doma a neosamostatní se. Tou hlavní překážkou je její nevlastní dvanáctiletá sestra, u které byl v raném dětství zjištěn autismus a později ještě epilepsie. Vzhledem k absenci muže v rodině je Maddy zvyklá matce s péčí o sestru ve velké míře pomáhat, a dokonce se kvůli opatrování sestry vzdá vlastního pohodlí a plánů. Už dlouho se zajímá o fotografování, ráda by se v něm zdokonalila a stala se profesionální fotografkou, což ale při jejím běžném režimu, kdy přijde z práce a nastupuje na další směnu, během které se stará o sestru, není reálné. Spokojí se tedy s prací ve výdejně fotek a občasným focením v parku. Maddyin monotónní život, o kterém je sama hlavní hrdinka přesvědčena, že se nikdy nezmění, však nabourá pohledný Albert, který pracuje v jezdecké škole, kam B začne pravidelně za doprovodu starší sestry docházet na hiporehabilitaci. Mezi Albertem a Maddy sice přeskočí jiskra už při prvním setkání, ale Albertovi nějakou chvíli trvá, než Maddy přesvědčí, aby alespoň částečně odhodila svou zodpovědnost a pustila si ho k tělu. Maddy Alberta postupně poznává, zjišťuje, že i on má dost vlastních problémů a komplexů, a postupně se do něj bezhlavě zamiluje, aniž tuší, jakou životní zkoušku ještě oba budou muset přestát.

Příběh je členěn do krátkých kapitol, přičemž autorka ladně přechází od Maddyina úhlu pohledu k Albertovu a zaměřuje se na vykreslení pohnutek a emocí postav, čemuž v knize věnuje hodně prostoru. V několika kapitolách dokonce ke čtenářům promlouvá hlavní hrdina i přesto, že je po nešťastné nehodě v bezvědomí. Autorka si rovněž pohrává s prvky magického realismu. Ačkoli silný příběh románu vybízí k dramatickému zpracování vypjatých scén, autorka se snaží krizové situace zobrazit věcně a nehraje na city čtenářů. Naopak některé romantické momenty mezi Maddy a Albertem jsou popisovány poněkud kýčovitě a melodramaticky.

Největší úsilí však Robinsonová věnuje popisu soužití s handicapovaným člověkem a dopadům takového života na všechny členy rodiny, kteří se rozhodnou o postiženého pečovat. Robinsonová čtenáře nechává nahlédnout do každodenní rutiny v domácnosti Baxterových a bez příkras líčí jak neveselé chvíle (například epileptické záchvaty autistické dívky nebo psychické vyčerpání matky a starší sestry), tak radostné okamžiky, kdy z Maddy a její matky čiší vděčnost za každý spokojený úsměv postižené dívky. Díky převaze dialogických pasáží, které jsou mnohdy velmi vtipné, je román opravdu čtivý. Ostatně humorný nádech je typický pro celý text, kterým se nese snaha o odlehčení vážného tématu. Robinsonová je často srovnávána s britskou autorkou Jojo Moyesovou, jež se ve svých knihách také zaměřuje na vylíčení nesnadných lidských osudů a milostnou tématiku. Román Normálně jiní by tak neměl uniknout žádnému čtenáři, kterého nadchl například bestseller Než jsem tě poznala (Me Before You, česky 2013).

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Ivana Svobodová, Cosmopolis, Praha, 2018, 336 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse