MM

Magda Melichová

Současná popkultura je nasycená díly zpracovávajícími témata antické, severské či irské mytologie. Jak se v takové konkurenci prosazuje mytologie slovanská? A je vůbec přenositelná za hranice svého vzniku?

Ambice třetí říše nesahaly jenom k územním ziskům a nadvládě, ale obrátily se také ke kulturnímu dědictví evropských národů. Husemann pohlíží na druhou světovou válku optikou dobrovolníků, kteří se snaží uchránit umění z pařížského Louvru před chtivými prsty nacistů, a zároveň pokládá zásadní otázku: je umění cennější než lidský život?

Zmizení dívky otřáslo kladským hrabstvím, ale válka brzy strhla pozornost na sebe a na tragédii jedné rodiny se téměř zapomnělo. O pět let později je nalezeno tělo a s ním ožívají i vzpomínky. Spisovatel Tomasz Duszyński se vrací do Kladska, aby své vyšetřovatele potrápil v nelehké době doznívající první světové války.

Dvě ženy oddělené staletími, které svede dohromady tajuplné šlechtické sídlo. Jedna je svazována zvyklostmi doby, druhá okolnostmi, jež nebylo v jejích silách ovlivnit. Debutující česká autorka v knize kombinuje prvky gotického a psychologického románu.

Zmrzačené tělo nebožtíka vynořující se z mlhy a tajemný cizinec s jizvou na tváři, který má záhadné úmrtí objasnit. Obyvatelé Kladska se ještě pořádně nevzpamatovali z první světové války a všech jejích důsledků pro poražený stát a už musí čelit dalším hrůzám. Rozjitřená poválečná doba přináší mnoho výzev. Jak si s nimi poradil Tomasz Duszyński ve své historické detektivce?

Recept na dobrodružný historický román se zdá jednoduchý a právě v tom často spočívá jeho úskalí. Čtenář je rád překvapen náhlými zvraty, ale většinou je také očekává. Proto autor musí přijít i s něčím jiným, co udrží pozornost a přízeň. S čím tedy přichází Dirk Husemann?

Vydání blogových textů kanadského autora v knižní podobě přináší civilní i vtipný pohled na současnost veterinářské profese. Ale internetové zápisky mohly při převodu doznat úprav, které by více respektovaly knižní formát.

Studentka Eva z malého města na Slovensku si plní svůj sen a z dusivého rodinného prostředí se vydává na studia do Ameriky. Jenže tam, kde jiné příběhy šťastně končí, román Reflux teprve začíná. Dívka se musí vrátit do rodného města, jehož obyvatelé ji nepřijímají, protože je pro ně už cizinkou. Hledá tak opět své místo v kdysi známé společnosti, ačkoli si není jistá, jestli po něm vůbec touží.

Názvem sbírky povídek Balla sám sebe s gustem pohřbil. Anebo ne? Co čekat od knihy, kterou autor předkládá čtenářům s takovým dramatickým patosem? Bezesporu nadnesenou sebereflexi a hloubavou ironii, stejně jako radostné hrátky s jazykem. Přináší ale i temnější, hutnější témata, nastavující zrcadlo společnosti, která má tolik nedostatků, kolik je v ní lidí. Balla servíruje pestrý tác jednohubek, z nichž některé jsou lehce stravitelné a jiné představují sousto, které je nutné řádně přežvýkat.

Na hranici mezi Polskem a Běloruskem, minulostí a přítomností, křesťanstvím a pohanstvím, magií a realitou se nachází oblast Podlesí (v překladu je použita forma názvu Podlasí). Místní si tam chodí k šeptuchám pro radu ohledně zdraví i s prosbou o magickou pomoc se sháněním ženicha nebo dosažením pomsty. Jak život v místě, kde se zastavil čas, vnímají dvě dospívající dívky, hledající své místo ve světě?

Ani v dnešní době neprobíhá předání moci v řadě zemí vždy hladce, ostří meče však vystřídaly líté boje na sociálních sítích. Román Irská princezna zavádí čtenáře zpět do časů, kdy vítěz bral vše, zatímco poražený mohl přijít o majetek, svobodu i život, a kdy boje o moc probíhaly stejnou měrou na bitevním poli jako na dvorech intrikujících králů.

Paulina Świst se vrací na scénu s další sérií románů z prostředí polské advokacie, slibuje však netradiční zvrat v podobě hrdinů-záporáků, kteří se místo boje s podsvětím vrhají do jeho svůdné náruče. To vše samozřejmě s notnou dávkou akce a erotiky. Vlastně nic víc a nic méně, než co si čtenáři zvykli od autorky očekávat. Je na co se těšit?

Kdo je obětí války? Jak daleko sahá vina a kdo ji může soudit? Elizino tajemství představuje neobvyklou podobu zpracování příběhu z Osvětimi, snad nejznámějšího nacistického vyhlazovacího tábora, kde o životě a smrti rozhodoval vrtoch dozorců a kde těžce vydobytá šance na přežití s sebou nesla stigma zaprodání se Říši.

Svérázný cynik, či popudlivý melancholik? Komisař Edward Popielski ukazuje v pokračování volné krimi trilogie novou tvář, která je nemilosrdnější a zároveň otevřenější než ta předchozí. V Polsku sužovaném meziválečnou krizí hledá smysl života, stejně jako záhadný vrah přezdívaný Hebraista. Který z nich nalezne odpověď rychleji?

Rozplétání složité sítě mezilidských vztahů a zamlčované historie obyvatel maloměsta stojí v popředí detektivního románu, v němž je vyšetřování vraždy pouhou kulisou. Jak tento svérázný typ detektivky obstojí?