AT

Antti Tuomainen

„Píši romány s kriminální zápletkou, to znamená romány, v nichž podstatnou roli hraje zločin či jeho hrozba a také jeho důsledky. I když jsem si vědom toho, že to bude znít trochu banálně, chtěl bych zdůraznit, že jsem vždycky vyprávěl a vyprávím příběhy,“ říká finský spisovatel Antti Tuomainen.

Lidé jsou nakažení. Je nutno je léčit. Je nutno chránit Dobro před šířící se nákazou. A to jakýmikoliv prostředky. Samozvaný Léčitel zasahuje! Útlý finský krimiromán zavádí čtenáře do Helsinek nedaleké budoucnosti a notnou dávkou severské zádumčivosti potěší všechny milovníky noir příběhů.

Kritika řadí finského prozaika Antti Tuomainenena k autorům noir detektivek a sám autor nepopírá inspiraci díly Raymonda Chandlera či Dashiella Hammetta. Fanoušci oceňují především Tuomainenův řízný styl, svižné dialogy, ale zároveň bohatý, poetický jazyk s neotřelými metaforami i nápadité přesahy do jiných literárních žánrů.

Kniha Léčitel (2010) získala v roce 2011 cenu pro nejlepší finský krimi román a v roce 2012 pronikla do nominace na prestižní cenu Skleněný klíč, udělovanou nejlepšímu skandinávskému románu s detektivní tematikou. Finského autora Antti Tuomainena proslavil především jeho řízný styl, svižné dialogy, neotřelá témata i nápadité přesahy do jiných literárních žánrů.