JH

Josef Haslinger

Literárního festivalu Měsíc autorského čtení 2013 se zúčastnil také rakouský autor Josef Haslinger, který četl ze své poslední knihy Jáchymov, zpracovávající životní příběh legendárního československého hokejisty Bohumila Modrého.

Jak známo, realita často předčí sebeodvážnější fantazii. Potvrzuje to i příběh brankáře Bohumila Modrého, který se svým týmem vybojoval pro Československo dvě zlaté medaile na mistrovstvích světa v hokeji. V důsledku vykonstruovaného procesu však poté strávil devět měsíců v jáchymovských uranových dolech, což se drasticky podepsalo na jeho zdraví. Přinejmenším stejně jako o osudu Modrého vypovídá kniha Jáchymov i o obrovské lásce a obdivu jeho dcery, a především o zoufalství, kterým si prošla.

když příbuzní zesnulého bachmaiera, zbožného to muže, jemuž v jinak zdravém těle nemoc rozežrala hrdlo, hledali ve starých kusech jeho nábytku košili co nejvíce ke krku, do níž by tělo mrtvého uložili, narazili na zamčenou truhlu.

Josef Haslinger je uznávaný rakouský spisovatel, esejista a univerzitní profesor. Narodil se 5. července 1955 v dolnorakouském Zwettlu, ve Waldviertelu. Na vídeňské univerzitě vystudoval filozofii, divadelní vědu a germanistiku.