Nakladatelství Mystery Presss, jehož portfolio tvoří především detektivky a thrillery, udělalo další krok stranou a vydalo román jednoho z nejvýraznějších spisovatelů fantastiky posledních třiceti let. V autorově bibliografii nepatří k nejdůležitějším, přesto si zaslouží pozornost nejen fanoušků science fiction.

Americký spisovatel Henry James se rozhodne spáchat sebevraždu, na břehu řeky však potká Sherlocka Holmese. A vydávají se spolu za případem vraždy a spiknutí. V knize, která je lepší, než to ze stručné anotace vypadá.

Fáze gravitace dosti vybočují z oblasti fantastických žánrů, které jsou Simmonsovou doménou. Se science fiction je spojuje kosmonautická tematika, jež však spíše tvoří pozadí k psychologickým dramatům. Hlavní hrdina se potýká s krizí středního věku, s existenciální vyprázdněností, se ztrátou smyslu i perspektivy.

Dan Simmons je žijícím klasikem několika žánrů fantastické a napínavé literatury a autorem děl, u nichž žánrové vymezení často zcela ztrácí smysl. V českém prostředí se těší výjimečně dobré pověsti. Nové vydání knih Hladové hry a Kantos Hyperionu v nakladatelství Laser-books, stejně jako zájem o nové knihy z produkce nakladatelství BB Art a Plejáda jsou dokladem toho, že toto postavení si udrží i nadále.

Dan Simmons je učitel, což se v jeho rozsáhlejších románech projevuje určitým školometstvím. Ale tohoto zlozvyku si je zřejmě vědom a jako disciplinovaný profesionál na sobě pracuje.