Nizozemský bestsellerista po veleúspěšném románu Večeře opět provokuje sarkastickým zobrazením lidí ze střední a vyšší střední třídy. Hlavním hrdinou je tentokrát lékař, který suverénně a s úsměvem porušuje Hippokratovu přísahu.

Rodinný lékař a jeho ironické glosy pacientů z amsterodamské umělecké smetánky. Léto naplněné smyslností, která kvete bez ohledu na zákonné věkové hranice. Darwinistický pohled na lidský rod, jímž se zpochybňuje tenká vrstvička kultivovanosti jako obrany proti základním pudům. A jak se to všechno může osudově zvrtnout...

Herman Koch je populární nizozemský autor, který kombinuje rozhořčení nad různými společenskými jevy a morální dilemata s napínavým příběhem. Zejména jeho román Večeře zaznamenal velký ohlas doma i v zahraničí, ale i romány Letní dům s bazénem či Geachte heer M. patří k bestsellerům. Díky tomu je Koch považován za mezinárodně nejúspěšnějšího současného nizozemského spisovatele.

Toto se stalo. Tohle jsou fakta. Jednou v noci, asi před dvěma měsíci, byli tři chlapci na cestě domů z večírku. Byl to večírek ve školní jídelně střední školy, kam dva ze tří chlapců chodili. Ti dva byli bratři. Jeden z nich byl adoptovaný.

Román Nizozemce Hermana Kocha vypráví o rodinném setkání v luxusní amsterdamské restauraci. Klade si otázky týkající se osudných chyb při výchově dětí, role rodiny v dnešní společnosti a společenských hodnot předávaných dětem rodinou. Otázky po původu zla. Jednoznačnou odpověď na ně kniha nedává, ale naléhavost, s jakou jsou otázky kladeny, nenechá nikoho zcela chladným.