Sorj Chalandon se po dvaceti letech přátelství dozvídá, že jeho přítel a vzor, irský vůdce v boji za nezávislost Denis Donaldson, působil jako tajný agent britské MI5. Se zradou se potřebuje vypořádat, a tak se z ní pokusí vypsat. Román je důvěrná zpověď, vzbuzuje zvědavost a zájem dozvědět se více o Irsku, jeho zrádci, ale také o autorovi samotném.

Francouzský novinář a spisovatel Sorj Chalandon (nar. 1952) o své tvorbě mluví rád. Neúnavně vysvětluje pozadí vzniku jednotlivých románů. Tentokrát jsme debatovali o dvou prvních titulech, které českým čtenářům nabídlo nakladatelství Argo: Návrat do Killybegs a Můj zrádce. Zradu jsme skloňovali ve všech pádech.

Může divadlo zastavit válku? Aspoň na hodinu a půl? Francouzský režisér si usmyslel, že pod jeho taktovkou utichnou zbraně a lidé nehledě na vyznání a smýšlení sehrají pro své sousedy divadelní představení... Sorj Chalandon viděl jako válečný reportér masakr v Sabře a Šatíle, a aby se s otřesnými zážitky dokázal vyrovnat, musel je zasadit do románového příběhu.

Francouzský spisovatel Sorj Chalandon, původně novinář a válečný dopisovatel, v románu Návrat do Killybegs vypráví příběh o zradě. Podává ho hlasem svého irského přítele, jednoho z vůdců IRA, o němž se po letech vzájemného setkávání a důvěrných rozhovorů dozvěděl, že byl zrádcem: celých dvacet pět let působil jako agent britské výzvědné služby MI5. Román získal ve Francii četná ocenění. Zaslouženě.

Psaní knih lze pojmout jako řemeslo a slušně se jím živit – jako to dělá hrdina románu Legenda o našich otcích. Jenže i rutinní práce má svá překvapení a úskalí: třeba když se zpracovávané vyprávění starého partyzána začne příliš podobat historkám autorova vlastního otce. Novinář a spisovatel Sorj Chalandon nabízí příběh o vlastním povolání, o válce a o tom, jak nebezpečná může být touha podělit se o dávné vzpomínky.

Príbehov o láske, priateľstve, tajomstvách, spomienkach a žiali, ktoré sú výborne napísané, nie je nikdy dosť. V románu Sľub Sorje Chalandona hraje dôležitou úlohu aj oceán: jeho tajomnosť a nevyspytateľnosť korešponduje s tajomstvom príbehu starcov z Mayenne. Jeho nekonečnosť a osudovosť nám pripomína, že nič v živote nie je isté a mnohokrát sa treba jeho vlnami prerývať, aby sme sa mohli posunúť ďalej.

Sorj Chalandon nazval svoj román Môj zradca. Príbeh, silne inšpirovaný osudom člena IRA Denisa Donaldsona, preplieta fikciu s fakty z vojny v Severnom Írsku, o ktorých Chalandon písal najlepšie reportáže vo Francúzsku.