Prvouka hravě – nejen pro frekventanty lesních školek
Vostradovská, Tereza: Hravouka

Prvouka hravě – nejen pro frekventanty lesních školek

Ušatá hnědá myška čeká návštěvu tetiček z Prahy a chce se na ni důkladně připravit. Prozkoumá život kolem nory, v lese, u rybníka i na zahradě a vyrobí si vlastní obrázkovou encyklopedii. Velkoformátová autorská kniha Terezy Vostradovské Hravouka obsahuje poutavě podaný výklad školní prvouky, se kterým se díky věrohodným a přitom hravým ilustracím dá začít už v batolecím věku. Co je medovice, rdest a šmel? A králíček že je pták?

Myšku přijedou koncem léta navštívit tetičky z Prahy a ona se chce na takovou událost jaksepatří připravit. Je milovnicí mátového čaje a citronových sušenek, ale především technických encyklopedií. Už toho spoustu ví o magnetických pólech nebo o cyklistice, ale jaké kořínky jí prorůstají do nory a co se vlastně děje v přírodě kolem ní? Rozhodne se všechno prozkoumat a sestavit si vlastní obrázkovou encyklopedii.

Tato úvodní příběhová scéna otevírá na dalších zhruba padesáti velkoformátových, bohatě ilustrovaných stranách dveře do koloběhu a řádu přírody kolem nory, v lese, u rybníka a na zahradě – tak jsou také nazvané čtyři základní oddíly Hravouky, autorské knihy Terezy Vostradovské. První dvoustrana každé části představuje flóru i faunu příslušného biotopu – ale nebojte, publikace je určena dětem předškolního věku, takže cizími slovy se v knize neplýtvá. Penzum podávaných informací je sice vydatné, ale stravitelné, zejména když se s knihou pracuje třeba i několik let a informace se postupně nabalují.

Prim neoddiskutovatelně hraje obrazová složka knihy, která realisticky a detailně ztvárňuje popisované prostředí i jeho obyvatele. Text poskytuje nápovědu pro „poznávačku“ v podobě taháku při dolním okraji stránky (např. „1. hálka larvy žlabatky, 2. nosatec, 3. dub, 4. kuna, …“), který odkazuje k očíslovaným objektům na obrázku. Mimo to dále rozvíjí myščin příběh a pochopitelně přináší základní informace o životě v přírodě (jako např. co je potravní řetězec, jak se pozná stáří stromů, životní cyklus žáby). Sympatickým odlehčením jsou myščiny průpovídky („Taková špinavá voda! Z téhle kaluže bych tedy nechtěla pít!“) či poznámky v notesu („Kyselina mravenčí štípe fakt hodně“) a zejména promluvy zvířátek zasazené do komiksových bublin, které do sice hravé, ovšem v zásadě naučné publikace vnášejí také humor („Hele, kolik je ti let?“ – „Šest, ale jsou tu i starší dělnice“; „Kvak“ – „Čau, já jsem škeble“).

Interakce myšky se čtenářem neprobíhá jen formou přímé řeči, ale také ve formě rad a úkolů, které dětem myška zadává: jak na herbář, jak chytat brouky na kus masa, „na pozorování vodních živočichů potřebuješ“, „na sázení budeš potřebovat“.

Sympatická myška-přírodovědkyně nás svou nakažlivou zvídavostí a bezprostředním přístupem okamžitě vtáhne do svého pozorování a poznávání přírody. Kniha skvěle funguje sama o sobě, avšak součástí projektu Hravouky je i precizně propracovaná didakticko-interaktivní hra pro mobily a tablety, která – prozatím dostupná v testovací demoverzi pro první část knihy Okolí nory – přináší výrazně rozšířený obsah (dokonce v několika jazykových verzích!) na informačních kartách ke každému v knize očíslovanému prvku, a co je nejlákavější: svět přírody v počítačové hře pochopitelně obživne a všechno se hýbe, kýve, vrní, šumí, bzučí a švitoří.

Unikátní projekt Terezy Vostradovské (roč. 1988), absolventky studia Ateliéru filmové a televizní grafiky VŠUP v Praze, potěší koncepčností i pečlivým, systematickým provedením. Autorka nezapře svou lásku k přírodě, kterou ostatně v jiné formě prokázala již dříve i v knize Obludárium (2015), což je jakýsi atlas imaginárních druhů.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Běží liška, Praha, 2016, 52 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

90%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse