Jules Verne z osmdesátek
Blažek, Josef; Zeman, Karel: Pět neděl v baloně

Jules Verne z osmdesátek

Česká komiksová verze slavného Verneova románu je svým pojetím velmi klasická až staromódní. Slušel by jí větší rozsah, více nadsázky a jistější kresba.

Osmdesátá léta byla v českých zemích pro komiks dosti smutná. Naplno již platily zákazy Káji SaudkaFoglarových Rychlých šípů, časopis Sedmička pionýrů vyčerpal valuty na nakupování francouzských sérií ze spřáteleného levicového nakladatelství a jedinou možností, jak se seznámit s aktuální zahraniční produkcí, bylo pašování. Přitom čtenáři byli natěšení předchozím rozkvětem komiksu, který panoval především koncem šedesátých let a trval ještě i počátkem let sedmdesátých, zatímco o deset patnáct let později už byla z komiksu zase jen zábava pro malé děti.

Z těch odrostlejších čtenářů se rekrutovali i noví tvůrci, kteří dostávali příležitost zejména v časopise ABC, kde se pod vlivem Františka Kobíka začal utvářet svým způsobem styl: komiksy pro starší kluky, často vycházející z klasických dobrodružných a vědeckofantastických románů či povídek, s řídkými akčními scénami a se vždy korektními, čestnými a morálními hrdiny. Kreslíř Kobík byl se scenáristy Václavem ŠorelemVlastislavem Tomanem jeho hlavní hvězdou, ale postupně se přidávali i další. Ti a ještě o něco mladší tvůrci pak dostali větší příležitosti počátkem devadesátých let, ale pak už tento typ tvorby zastaral a postupně vymizel. Počínaje Velkými knihami komiksu z počátku tisíciletí se ve vlnách vracely knižní reedice těchto komiksů, které si generace Husákových dětí, tou dobou už po třicítce, z nostalgie houfně pořizovaly. A zdá se, že ještě stále existuje dost těch, kteří si sebrané komiksy z té doby nenakoupili, protože Nakladatelství Josef Vybíral v posledních letech vydalo sebrané komiksy Jiřího Petráčka, Miroslava Havlíčka či Milana Ressela, případně scenáristy Iva Pechara.

K tomu sympaticky donkichotsky zkouší oživit tradiční chlapecké dobrodružné příběhy od nových autorů: Josef Blažek a kreslíř Jiří Filípek se v sešitové trilogii vydali do Stínadel předtím, než tam přišly Rychlé šípy, a letos nakladatelství zkouší štěstí se sérií komiksů na motivy románů Julesa Vernea. První vydaný příběh, Pět neděl v baloně, zpracoval (tvrdě řečeno zkrátil) opět Josef Blažek, o kresbu se postaral Karel Zeman (pouze shoda jmen se slavným režisérem, který se proslavil právě invenčními adaptacemi verneovek).

A při otevření jejích díla jako by se čtenář vrátil právě do osmdesátých let minulého století, kdy časopis ABC tiskl Příběhy psané střelným prachem nebo doyleovskou adaptaci Výprava do ztraceného světa a její volné pokračování Druhá výprava. Právě někde mezi poněkud amatérskou kresbou Jiřího Veškrny a podstatně jistější a rutinovanější rukou Františka Kobíka se pohybuje Zeman. Jeho postavy občas vystraší prkennými končetinami, ale plnobarevné akvarelové kresby jsou v dnešních digitálních poměrech vlastně sympatické. Není to žádná kreslířská bravura, ale kdo si chce dopřát trochu staromódní pojetí komiksového média, zde k tomu má dobrou příležitost.

Podobně scénář: Blažek postupuje kupředu epizodicky, vybírá si z Verneovy předlohy hlavně ty akčnější, dramatičtější pasáže. Občas jako by byla v ději díra, občas jsou některé děje nedostatečně vysvětleny (třeba jak se trojice dobrodruhů vznesla se splasklým balonem do vzduchu v písečné bouři). Ale děj má spád a dynamiku, která v závěru graduje, takže nějaké ty mezery v posloupnosti a logice příběhu lze odpustit.

Těžko soudit, zda dnešní děti toto tradiční, ale už překonané pojetí osloví. Ale je pravda, že podobně zastarale koncipované příběhy současného šéfredaktora ABC Zdeňka Ležáka jsou setrvalými prodejními hity. Snad se tedy zadaří i edici Jules Verne a jeho fantastické světy, jakkoliv postrádá podporu populárního časopisu.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Nakladatelství Josef Vybíral, Žalkovice, 2018, 36 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Hodnocení knihy:

50%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse