Pravá (ne)přirozenost Horského ducha
Snyder, Gary: Pravá (ne)přirozenost Horského ducha

Pravá (ne)přirozenost Horského ducha

Tato řeč byla pronesena na sympóziu „Západní civilizace, buddhismus a zen“ v Paříži 7. prosince 2002 v Maison de la Culture du Japon. Mezi účastníky byl Olivier Delbard a Katsunori Yamazato. To vedlo k představení básně „Duch hory“ ze Snyderovy sbírky Hory a řeky bez konce s tradičním hudebním doprovodem divadla nó.

Kde jsou hory, jsou i řeky. Kde jsou hory a řeky, jsou i duchové. I buddhismus se svým strohým skepticismem vůči moci božstev od pradávna pojednává o přírodních duších. Básníci a vypravěči příběhů procházeli časem jako prostředníci mezi bohy, přírodou, náboženstvím a společností.

Dobře se ví, že každý z nás žije ve vykonstruovaném světě, protože většina závěrů vychází z nepotvrzených společenských historek, jež jsou tak hluboce zakořeněny v našem psyché, že je jen stěží rozpoznáme, natož abychom pochybovali o jejich pravdivosti. Do jisté míry ovšem musejí odpovídat skutečnému „tomu, co je“, protože pokud by byly příliš mimo, naše příběhy by nás zabily. Některé příběhy takové jsou.

Každá civilizace má historii, kterou, jak kdosi slavně naznačil, je psaná vítězi. Každý národ má příběh, který si vypráví. Většina světonázorů současných rozvinutých společností je založena na populárních interpretacích vědy 19. a 20. století. Nejpronikavější a nekriticky přijímanou a svět kupředu posunující vírou je věrnost ideji neustálého materiálního pokroku kombinovaná s nekritickým technologickým utopismem. V této chvíli nachází globalizační ideologie cesty, jak ospravedlnit destrukci přirozených životních prostředí, přírodních kultur a narušení místních společenství, a pak útočí na nezávislá dělnická a humanitární hnutí, kdekoliv se snaží zorganizovat.

celý text najdete na
http://www.pwf.cz/cz/garysnyder/223.html

 

Ukázka

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse