Hora, která skrývá tajemství
Dočkalová, Bára: Tajemství Oblázkové hory

Hora, která skrývá tajemství

Životy dvou dětských hrdinů změní zdánlivě obyčejný kamínek. Dobrodružství v sobě skrývá nejen putování protagonistů napříč tajemným světem a překonávání různých nástrah, ale i hlubší filozofickou linku.

Oblázková hora, tak se jmenoval dobrodružný příběh pro děti, jehož první verzi napsala Bára Dočkalová (nar. 1977), dnes pedagožka Karlovy univerzity, ve svých jedenácti letech. O původní rukopis přišla při stěhování a k námětu se vrátila až po letech. Vyplatilo se – za svou prvotinu, kterou v roce 2018 vydal Labyrint s celostránkovými ilustracemi Petry Josefíny Stibitzové (nar. 1977) pod pohádkovým názvem Tajemství Oblázkové hory, si vysloužila nominaci na ocenění Magnesia Litera 2019 v kategorii „Litera za knihu pro děti a mládež“.

Fantasy příběh pro čtenáře zhruba od devíti let se dynamicky vyvíjí i díky střídání dvou vypravěčských perspektiv, jež zprostředkovávají hlavní protagonisté Kristýna a Martin. Oporou neohrožené slečny Kristýny neboli Krisy je Šéf – drsný motorkář s pochmurným výrazem, ale pouze na plakátu v jejím pokojíčku. Pokaždé, když má Krisa nějaké pochybnosti, docházejí jí síly nebo má splnit těžký úkol při závěrečné zkoušce v Gangu, vede rozhovor se Šéfem. Ten jí nikdy nedovolí polevit, a už vůbec ne se chovat přiměřeně věku. Díky tomu si Krisa připadá starší, než ve skutečnosti je. Naproti tomu druhý vypravěč Martin, přezdívaný Prcek, je daleko ustrašenější a slabší. Nebojí se přiznat, že je ještě dítě, a nechce si hrát na dospělého. Zároveň by ale i on rád zapadl do Gangu, stal se Patronem tajemného předmětu a zejména porazil Krisu. Rivalita mezi slabším chlapcem a silnější dívkou je obrovská. Jejich vztah se ovšem v průběhu děje proměňuje, až dozraje do přesného opaku – z původně nesmiřitelných nepřátel se pomalu stávají nerozluční a opravdoví přátelé.

Také rodinné vazby obou protagonistů jsou netradiční. Krisa má jen maminku, mladší sestru Michalku a zoufale jí chybí táta, o kterém s ní maminka nikdy nemluví. Odešel od rodiny krátce po narození její sestry a Krisa na něj vzpomíná jen jako na drsného motorkáře. Proto se stále upíná k plakátu – připomíná jí tátu. Prcek žije pouze s babičkou, jeho rodiče zemřeli při autonehodě, kterou způsobil neohleduplný motorkář. Smyčka se uzavírá, a i když v knize není řečeno, že nehodu způsobil Krisin otec, tato možnost se přímo nabízí.

Vše náhle změní kouzelný kamínek, díky kterému se oba hlavní hrdinové dostanou do jakéhosi paralelního světa, v němž existují některé osoby z jejich reálných životů, mají ale úplně jiné charakterové rysy – lepší. Oba hrdinové si začínají uvědomovat, že i spolužák, ze kterého si dělají legraci, ponižují ho a šikanují, může být ve skutečnosti úplně jiný, než si mysleli. Podobně je to i s Gangem, do kterého oba toužili zapadnout. Uvědomí si, že být v Gangu není vůbec žádná čest: jde jen o partu nevyzrálých kluků, kteří všem okolo škodí. Do původně dětského dobrodružství pomalu vstupují prvky fantasy. Protagonisté musí čelit mnohým nástrahám, jež nový svět nabízí, ať už je to zkrocení divokého koně Ronyho, z něhož mají všichni obyvatelé vesnice strach, překonání dlouhé a nebezpečné cesty přes lesy loupežníků nebo boj s ostnáči. Nejhorší zkouškou je ale pohled do Oblázkové hory, který dosud všechny připravil o rozum. Ani Krisa a Prcek nejsou výjimkou, po pohledu do chřtánu hory v sobě oba cítí velké a nepopsatelné prázdno, které je pohlcuje… Cesta do útrob Oblázkové hory, přátelství, pomoc při znovunastolení míru mezi lidmi a ostnáči, odměna, ne/zapomnění – to jsou jen některé z motivů vytvářejících dobrodružný fantasy příběh.

Kniha osloví nejen čtenáře okolo deseti let, kterým je primárně určena. Od dětského dobrodružství, tajemna a nástrah se dostáváme i k životům běžných lidí a jejich starostem, sledujeme emoční a mentální zrání obou hlavních protagonistů. Ti mladší proto mohou fandit Krise a Prckovi, aby překonali všechny nástrahy a šťastně dorazili až domů, starší čtenáři se mohou zaměřit na filozofickou linii díla, pozorovat jaký vliv může mít na dítě život v neúplné rodině, povrchní chování okolí, nebo třeba jakým vývojem musí člověk projít, aby změnil své chování a pochopil, že ne vše je takové, jak se na první pohled zdá. Rychle postupujícímu ději pomáhá i svižný jazyk a neformální mluva Prcka a Krisy, zatímco postavy z oblázkového světa mluví spisovně, velmi slušně a zdvořile.

Původní česká fantasy s originálními ilustracemi má velký potenciál, neberme ji jen jako osvěžení v překladové produkci sériových bestsellerových příběhů.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse