Klimatické vyprávění
Horst, Marc ter: Palmy na severním pólu

Klimatické vyprávění

Nizozemský autor vypráví o klimatu a jeho změnách s umem romanopisce a s nadšením vědce. Díky hravým ilustracím je výklad velmi názorný. Vyprávění začíná v dávné minulosti, vysvětluje jak a proč ke změnám dochází a jak na jejich důsledky naše současná společnost reaguje.

V roce 2018 se v polských Katovicích konala Konference o změně klimatu. V témž roce se začala prosazovat mladá švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Do globální debaty přispěl i nizozemský autor naučných knih pro děti Marc ter Horst a ilustrátorka Wendy Pandersová knihou srozumitelně a názorně vysvětlující klima a jeho změny (nejen) dětskému čtenáři. Titul knihy přeložený do češtiny jako Palmy na severním pólu, velký příběh o klimatických změnách je výstižnou textovou zkratkou celé problematiky klimatické změny, stejně jako obálková ilustrace zajíce skákajícího přes kry, hned vedle medvěda a velryby umístěných ve vodě.

Přestože Marc ter Horst tématem směřuje do budoucnosti, vrací se zcela logicky i do (opomíjené) minulosti. V knize se dočteme, že palmy na severním pólu asi před 55 miliony lety opravdu rostly. Mimo prvoplánové poukázání na budoucí možný stav, ke kterému povede oteplování, tak autor zároveň nezapomíná na koloběh střídání tepla a zimy v minulosti Země. A dávným dobám věnuje z deseti oddílů ty zásadní. Důsledné seznámení s oxidem uhličitým a kyslíkem včetně jejich vlivu na zahřívání a ochlazování planety po celou dobu její existence vytváří základy pro pochopení současných klimatických změn a procesů, jakým je třeba skleníkový efekt.

Samozřejmě v nich nechybí dinosauři, jejichž život změna klimatu fatálně ovlivnila, či bludné kameny vezoucí se na ledovci. Narazíme na zajímavosti typu letokruhů, ze kterých vyčteme nejen stáří stromu, ale také, který rok bylo teplo a který chladno. A čtenář se dozví tajemství, že se nacházíme uprostřed geologické doby ledové. Ta je totiž tehdy, pokud se na pevnině nachází větší vrstva ledu.

V dalších oddílech se Marc ter Horst zaobírá příčinami a důsledky klimatických změn pro člověka i pro přírodu, opatřením proti změnám klimatu a kapitolu věnuje i klimatickým debatám. Každému tématu poskytuje vždy celou dvoustranu. Informací texty obsahují přehršle, přičemž nechybí ani ty zdánlivě banální, třeba co je to vlastně uhlí a ropa. Čtenář si ale nepřipadá zavalený fakty. Text plyne v krátkých větách úderně, vtipně, bez zádrhelů. K tomu napomáhá i pár fíglů, ke kterým jistě přispěla i skutečnost, že Marcel ter Horst studoval literaturu. A s přírodními vědami ji dokázal velice šikovně spojit.

Autor dokáže připodobnit odtažité termíny k věcem, se kterými se setkáváme v běžném životě. Komu se plete počasí a podnebí, nabídne paralelu s lidskou psychikou: klima je povaha, počasí momentální nálada. Vrství zajímavé historky, jako tu o kačenkách nešťastně vysypaných uprostřed Tichého oceánu, které posloužily při výzkumu oceánských proudů. Oslovuje čtenáře, ptá se ho, zahrnuje ho do svého povídání. A především často zpřítomňuje minulý okamžik a text tím získává dějovost, napětí románu. Vědci den za dnem rozřezávají tyče ledu v Antarktidě a zapisují, z jaké hloubky led pochází. Další pak analyzují – spolu s fascinovaným čtenářem – tisíciletý vzduch. Autor dokáže přihodit vtipnou puberťáckou terminologii, jako obrprdy, tedy metan uvolňovaný ze dna oceánu. Využívá popkulturní odkazy, v korálových útesech se mihne rybička Nemo, a při úvodu k technickým vynálezům, které mají omezit oteplování, se objeví i český odkaz na vynálezce Myšpulína z Čtyřlístku. Text prokládá pokusy a hledá zajímavou formu – ať už je to obrázkové čtení nebo dopis, jehož adresátem je ropa, uhlí a zemní plyn.

Podobně jako na obálce se text knihy doplňuje s hravými jednoduchými ilustracemi, které zabírají nejen každé volné místo na stránce, ale barevné plochy zasahují i do textové části. Výsledek je vizuálně líbivý a rozhodně nepůsobí přeplácaně. Pandersová využívá v malých ilustrovaných celcích i komiksové bubliny, barevné ilustrace nevšedně doplňuje pouhými obrysy zvířat a věcí, vyvedenými perem v ostrých konturách. Přitom ilustrace svou jednoduchou názorností pomáhají k pochopení složitějších procesů popsaných v textu.

Palmy na severním pólu jsou určeny dětem od osmi let, ale patří mezi knihy, které koupíte svým dětem, abyste si je mohli také přečíst. Vtipného, srozumitelného a takto uceleného výkladu, který umožní orientovat se v základech klimatických změn, není dostatek ani v dospěláckém světě. A v tom dětském je to po zmínkách v suchopárných učebnicích docela unikátní počin.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Jana van Luxemburg. Host, Brno, 2020, 183 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse