Sláva Ukrajině!
Bondarenko, Oleksij: Vůle

Sláva Ukrajině!

Ukrajinští kozáci, intelektuálové i vnadné krasavice ostošest řežou ruské vetřelce. Zatím v bláznivém steampunkovém komiksu, kde Lenin s Trockým verbují armádu bolševických zombie.

Přestože navzdory velké české podpoře ukrajinských umělců tu novinek z ukrajinské literatury vyšlo stále trestuhodně málo, jedno překvapení přinesl komiks. V nakladatelství Argo totiž objevili sérii Vůle, kterou od roku 2018 ve zjevné reakci na okupaci Krymu a tou dobou zdánlivě neškodné potyčky na Donbase začali psát a kreslit přední ukrajinští tvůrci. Na obálce českého vydání je uveden pouze kreslíř a scenárista Oleksij Bondarenko, v tiráži ale najdeme dalších pět scenáristů. Kromě Bondarenka, který se ujal hned té první, jednotlivé kapitoly postupně nakreslili Maksym Bohdanovskyj, Oleksandr Opara a Oleksij Ščerbak. Posledně jmenovaný nicméně v tiráži uveden není, přestože čtvrtá a v tomto svazku také poslední kapitola je delší než všechny tři předešlé dohromady. Kdo chce celý projekt, který se od první kapitoly z roku 2018 docela významně rozrostl, poznat podrobněji, může se podívat na web thewill.com.ua, kde najde nejen druhý díl Vůle, ale také další komiksy, které kyjevští (protože zde je centrála nakladatelství i celé tvůrčí skupiny) autoři připravili.

Na úvod je dobré konstatovat, že jde o komiks přiznaně, byť dosti punkově vlastenecký. Ani rok vydání nebyl náhodný – v tu dobu uplynulo přesně sto let od vyhlášení Ukrajinské lidové republiky, která ovšem existovala pouze rok, než bolševická Rudá armáda v roce 1919 dobyla Kyjev a ukrajinský odpor se rozdrobil. Právě v této době se příběhy série odehrávají, ovšem jde o historii alternativní, kde sice poznáme některé skutečné vůdce Ukrajinské lidové republiky (zejména hetmana Skoropadského) či tehdejšího vůdce největší partyzánské skupiny, anarchokomunistu Nestora Machna, ale také se mezi nimi pohybují kyborgové, obří roboti, mágové a zombie. Bondarenko a spol. vytvořili bláznivý steampunkový svět plný překotné akce a pokleslých rekvizit.

Zejména první příběh je skutečně nárazem na hranice srozumitelnosti, zvláště pro čtenáře neznalé ukrajinské historie – smyšlené i historické postavy se tu míhají v divokém tempu, moc se toho tu nevysvětluje a když, tak v krkolomných pozicích a situacích. Ale pak se děj trochu zklidní a ve čtvrté, nejdelší kapitole, se začíná rozvíjet příběh na pomezí fantasy a hororu, kdy se nesourodá skupinka hlavních hrdinů snaží zastavit agresivní nekromanty Lenina a Trockého. Co je ale zásadní, všichni hlavní hrdinové včetně pohledné polské špionky bojují v divoké válce proti Rusům, respektive bolševikům, kteří si chtějí Ukrajinu podmanit a neváhají k tomu použít armádu nemrtvých.

Vlastenecká linka včetně odkazů na současnost (hlavní hrdina Maksym Kryvonis má na rameni trojzubec z ukrajinského národního znaku, který ale vznikl až v roce 1992 a většina světa jej dobře zná ze Zelenského mikin, v nichž denně promlouvá na kameru; kromě toho se tu objevují i výzvy na osvobození Krymu) sice příběhu dominuje, ale jinak jde o univerzálně srozumitelné steampunkové dobrodružství, které by stejně tak mohlo vyjít v nějakém velkém francouzském nakladatelství; kresbou se ostatně Ukrajinci svým francouzským kolegům dosti podobají.

Kdyby je brzy angažoval někdo z Dargaudu nebo Dupuisu, moc bychom se nedivili, protože zejména Bondarenko a Ščerbak mají suverénní rukopis, expresivně realistický, přičemž neváhají vyšvihnout zábavnou karikaturu. Jen málokdy se drží nějaké pevné skladby oken, ta jsou různě našikmo, nesouměrná a překrývající se, což posiluje dojem zmatku – a dynamiku scén. Jejich kolegové Opara a Bohdanovskyj jsou oproti tomu konvenčnější a střízlivější; u Bohdanovského některé postavy působí snad až trochu prkenně.

Vůle je série, která má parametry evropského komerčního komiksu, jemuž se u nás blíží jen Petr Kopl a málo plodný Michal Suchánek. Počítačoví hráči už dobře vědí, že na Ukrajině před válkou vznikalo mnoho zajímavých a úspěšných počítačových her, a nyní se nám Ukrajinci představují také jeho zdatní komiksoví tvůrci. Těžko říct, zda by se nakladatelství Argo odhodlalo k vydání Vůle, i kdyby Putin před rokem Ukrajinu nenapadl. Jisté nicméně je, že díky té hnusné zákeřné válce můžeme v Česku poznávat pozoruhodnou a nečekaně profesionální uměleckou i popkulturní tvorbu.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Oleksij Bondarenko a kol. autorů: Vůle. Přel. Ester Kadlecová, Argo, Praha, 2023, 144 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Karel Huněk,

On si toho Ludvík Svoboda dost navymýšlel.

Milan,

Vykládal mě přítel Svoboda, jak ho jako kluka někde v Beskydech, když pasl kozy, přepadla těsně po válce skupina prchajicich Banderovcu.


Podojili kozy a prebarvili je kolomazi na zebry ještě z toho měli srandu a zmizeli. To vyprávěl když Rusko obsadilo Krym v r. 2014, situace se poněkud od té doby zhoršila.