Mezigenerační lovestory vpletená do pedálů
Cupalová, Noemi: Cyklista Cyril

Mezigenerační lovestory vpletená do pedálů

Sympatický cestopis, který mapuje pouť patnáctiletého Cyrila z jižních Čech až do Marseille. Reálný námět, čtivá fabulace, pohlednice, mapky, naučná okénka a inspirativní cestovatelské výzvy v nezaměnitelném vizuálu výtvarnice Marie Urbánkové.

Pětapadesátá publikace nakladatelství Běžíliška je v několika ohledech splněným snem. Jmenuje se Cyklista Cyril, její příběh i vydatné informační podhoubí svěže formulovala Noemi Cupalová a jedinečného výtvarného pojetí se chopila Marie Urbánková. Knížku můžeme číst jako velké prázdninové dobrodružství sebevědomého Cyrila Lišky, který se v patnácti vydá na kole z Čech do Marseille, aby splnil dávný slib svého pradědečka. Je to také svérázný cestopis mapující v šestnácti zastaveních více než 1700 km dlouhou cyklotrasu z jihočeských Čekanic přes Bavorsko, Tyroly, dechberoucí švýcarské Alpy, Ženevu, Grenoble, Avignon, Aix-en-Provence až do údajně nejkrásnějšího města Francie. Jednotlivé úseky s významnými městy, průsmyky, viadukty či vodopády zachycují stylizované mapky a také celostránkové „panoramatické“ ilustrace krajiny se stručnými popisky měst či pozoruhodných faktů. A nadto lze knihu chápat také jako inspiraci k vlastním odvážným výpravám, protože nejde jen o čistou fabulaci, ale o umělecký záznam opravdu vykonané cesty, kterou podnikli přímo šéfredaktoři nakladatelství Běžíliška Šárka Svobodná a František Havlůj, v tiráži knihy označovaní jako „předjezdci“. 

Osobitý itinerář

Při prvním prolistování knihy zaujme pevná struktura. Prolog je velmi stručný: nastaly prázdniny, Cyril má za sebou povinnou školní docházku a balí se na cesty. Vzápětí následuje první Cyrilova pohlednice odeslaná z Kvildy sestře Kačence, která odjela na prázdniny do jižních Čech k babičce a dědovi. Na další dvojstránce už psaní dorazilo a adresáti doma spekulují, co všechno se Cyrilovi cestou mohlo přihodit. Celkem v knížce najdeme šestnáct pohlednic, které vtahují do příběhu nové členy rodiny a také Cyrilovy kamarády a zároveň s ubíhající cestou posouvají vpřed také příběhovou linku. Výsledkem je osobitý itinerář Cyrilovy „iniciační pouti“, který teprve v průběhu cesty představuje čtenářům zápletku s šátkem a po generace tradovanou rodinnou historkou o pradědečkovi, který se v Marseille zamiloval. Příběh se nezasekne v půli, také Cyrila okouzlí dlouhé dívčí vlasy a nakonec se ukáže, že jeho cesta má cíl ve švýcarském Interlakenu, a ne u moře. Přehledné rozvržení textu ve štědře ilustrované knize je velmi vítané, protože čtenáři není servírován lineárně plynoucí příběh. Je třeba si ho vyzobat ze vzkazů na pohlednicích a situačních scén či informačních okének, kde se drobné epizody proplétají s praktickými radami, jak spravit píchlé kolo, jak se chovat při nehodě či jaké platí v různých zemích dopravní předpisy, nechybějí vsuvky z historie a zeměpisu, cyklistické perličky, zmínka o Tour de France, ale ani exkurzy do jazykové rozmanitosti Švýcarska a na alpské pastviny. 

Světoběžníkem v patnácti

Reportážní, „kolážovitý“ charakter knihy je velmi dynamický a čtivý, umožňuje mimo jiné také využití pestrého jazykového rejstříku (od spisovného jazyka přes hovorový a slang až po jinojazyčné vsuvky). Zaujme i nestereotypní zobrazení rodiny: maminka se o syna bojí méně než tatínek, pomohla mu zařídit pojištění a doufá, že si nesundá z hlavy helmu – povinná je totiž jen v Česku, v jiných zemích na trase jen doporučená. A co jiného by se mu mohlo stát, než že zmokne a zase uschne? V jednu chvíli se dokonce rodiče domluví, že sbalí kufr a vypraví se vlakem do míst, kterými Cyril právě projíždí na kole – dcera, sběratelka cyklistických rekordů, je ještě týden na prázdninách u prarodičů. Řada situací prozrazuje, že Cyrilova rodina ani kamarádi nejsou žádní zápecníci, že mají Evropu proježděnou a vyznají se – to je šikovný trik, jak sdělit spoustu zajímavostí také čtenářům. Přitom ze záměrné eliminace praktických záležitostí cesty cítíme, že jde o fabulaci, ale knize to neubírá na autenticitě ani působivosti.

Nakladatelství Běžíliška objevilo v Noemi Cupalové pozoruhodný vypravěčský talent – už její předchozí tituly pro prvočtenáře Zvíře, které není vidět (2020) i Karlíček a vosy (2021) odhalily její schopnost dívat se na svět z méně obvyklé perspektivy, propůjčovat hlas nenápadným hrdinům všedního dne a pojmenovávat situace zdánlivě prostě, a přitom výstižně a s kuráží.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Noemi Cupalová, Marie Urbánková: Cyklista Cyril. Běžíliška, Praha, 2022, 74 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse