Rozsáhlý, poklidným stylem vyprávěný román zachycuje očima jednoho protagonisty, úspěšného fotografa Andráse Szabada, několik desetiletí v socialistickém Maďarsku. Andrásovo potýkání s uměleckou tvorbou, krutou politikou a osudovou láskou se spojuje ve výpověď o nadosobních silách, které nás buď drtí, nebo ženou vpřed.

Psychologický román maďarského spisovatele Attily Bartise Klid patří k těm, které matou svým názvem. Poklidné čtení od něho rozhodně nečekejte. Kniha, která je kritiky označována za jedno nejlepších děl soudobé středoevropské literatury a často je přirovnávána k Pianistce Elfriede Jelinekové, znepokojuje a šokuje od začátku až do konce. A velmi těžko se odkládá nedočtená.

Jako každý dobrý román nabízí Klid čtení v několika významových rovinách, které obstojí samy o sobě, ale teprve všechny společně rezonují v celku obsáhlé literární výpovědi. První a nejzjevnější způsob četby je psychologický. Nabízí nám příběh vztahu mezi matkou a synem, založeném na manipulaci, pocitu viny, ponižování a závislosti.

Pohřeb byl v sobotu dopoledne v jedenáct, i když bych nejraději pár dní počkal, jestli nepřijede Ester, ale další mrazení nechtěli povolit ani za příplatek, žena v pohřebním ústavu se odvolávala na nějaké nové nařízení a ptala se, proč ji nezpopelním, vždyť je to levnější a také praktičtější...

Minulou neděli jsem jel předčítat na venkov. Taková pozvání jsem bral ani ne tak kvůli penězům, ale abych se dostal z toho dusna. Nakoupil jsem, uvařil, pak jsem zamkl dveře a ještě po druhém otočení klíčem jsem slyšel: kdy se vrátíš?...

Attila Bartis je současný maďarský spisovatel, kterého bez skrupulí můžeme označit za mezinárodní hvězdu. První jeho próza A séta (Procházka) je psychologická novela odehrávající se ve fiktivním kraji, v mnoha rysech připomínajícím tajemnou oblast v severním Rumunsku, kde se autor narodil, Sedmihradsko.

Současný maďarský spisovatel Attila Bartis je českému čtenáři zatím neznámý, ve světě však sklízí velké ohlasy. Jeho román Nyugalom (Klid) z roku 2001 byl přeložen do jedenácti jazyků a zaznamenal velký úspěch zejména v Německu.