Procházka
Bartis, Attila: A séta

Procházka

Attila Bartis je současný maďarský spisovatel, kterého bez skrupulí můžeme označit za mezinárodní hvězdu. První jeho próza A séta (Procházka) je psychologická novela odehrávající se ve fiktivním kraji, v mnoha rysech připomínajícím tajemnou oblast v severním Rumunsku, kde se autor narodil, Sedmihradsko.

Attila Bartis je současný maďarský spisovatel, kterého bez skrupulí můžeme označit za mezinárodní hvězdu. V roce 2001 se proslavil svým klíčovým románem A nyugalom (Klid), který byl přeložen do jedenácti jazyků a zaznamenal ve světě velký ohlas. České publikum se s autorem a tímto románem mohlo seznámit na knižním veletrhu Svět knihy 2007.

Dílu A nyugalom předcházela sbírka povídek A kéklő pára (Modravé páry) z roku 1998 a vůbec první autorova próza A séta (Procházka). Tato psychologická novela zahrnuje období deseti let a odehrává se ve fiktivním kraji, v mnoha rysech připomínajícím tajemnou oblast v severním Rumunsku, kde se autor narodil, Sedmihradsko. Z pohledu osiřelého osmiletého chlapce sledujeme trnitou cestu od dětství k dospělosti a úpornou snahu bezmocného, osamělého hrdiny nalézt své místo ve světě, v doslovném i přeneseném slova smyslu. Poté, co protagonista skončí v sirotčinci, kde jeho pobyt vyvrcholí nepochopitelnou rebelií, je dítě posláno na výchovu ke strýci do malého města. Hoch postupně dospívá mezi strýcovými kumpány, jeho zrání je však plné zákrut.

Ve spletité mozaice vláken, z nichž je nelehko dešifrovatelný text románu upředen, spolu s chlapcem postupně docházíme k závěru, že po rozpadu dětského světa nás nečeká nic jiného než zmar a prázdnota. Bartis zde s bravurním smyslem pro detail podává svědectví o smrti, mukách, vraždění a mravním rozkladu a na konci nás šokuje odhalením, že vše je jinak, než jsme si celou dobu mysleli, a klade velký důraz na čtenáře, který je nucen přehodnotit celou perspektivu románu.

Fiktivní svět Bartisových románů je tíživý, ponurý a prostý naděje, ale stejně jako v románu A nyugalom pociťujeme i na konci této novely dotek nebeské klenby.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Balassi Jak Kiadó, Budapešť, 1995, 104 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse