Brandon Sanderson patří k nejvýraznějším autorům moderní epické fantasy. Ovšem občas si odskočí i do jiných žánrů. Výhled na hvězdy je druhý díl jeho sci-fi série pro mladistvé čtenáře. Hrdinové jsou zde… mladiství a mají inteligentní vesmírnou stíhačku.

Detektivní motivy jsou ve fantasy už docela časté. Ale že by se do fantasy detektivky pletla ještě socialistická ideologie devatenáctého století? Série Mistborn je skvělý příklad toho, kam se může fantasy posunout, a přitom to nepřestává být dobrodružný příběh sympatických postav, kterým přejeme úspěch.

Cyklus amerického spisovatele nabízí klasickou epickou fantasy, poučenou sice současnějšími autory, ale v zásadních prvcích poměrně konvenční. Příběhy tří rozdílných hrdinů ze světa ustavičně sužovaného ničivými bouřemi i tak patří k tomu nejlepšímu, co současná fantasy nabízí.

Povídkový triptych Tři tváře nabízí esenci tvorby jednoho z nejzajímavějších současných autorů žánru. Brandon Sanderson píše zdánlivě schematickou hrdinskou fantasy, avšak uměřeně, promyšleně a poctivě. Dobrá fantasy si podle něj nemůže dovolit všechno, ale naopak musí pečlivě dbát na vlastní omezení.