Láhev rumu, smoking, pyžamo, housle a motýlek. To, co nalezneme na obálce nového románu Zuzany Dostálové Karneval zvířat, na nás čeká i uvnitř příběhu. Tragikomická literární „road movie“ českého symfonického orchestru na turné po Německu vypovídá o stavu a podhodnocení uměleckých profesí v Česku.

Román Hodinky od Ašera představuje realistickou formou neutěšený život dnešních třicátníků. Jeho hrdinové žijí ve městě, jsou vzdělaní, netrpí hmotnou nouzí, ale tíží je osamělost, deprese, smrt blízkých a nenaplněné vztahy či nedostatečná seberealizace. Cesta ven je podle románového návodu v zásadě jednoduchá: najít toho pravého a přestat dělat blbosti. Podaří se uspět spíše Heleně a Karlovi, či naopak Olině a Čeňkovi?

Román Johana, který letos vydalo nakladatelství Paseka, je výsledkem literárního experimentu „štafetového psaní“ a představuje společné úsilí tří autorek: Zuzany Dostálové, Pavly Horákové a Aleny Scheinostové. Hlavní hrdinka v něm vypráví příběh svého všedního života, který představuje spojené nádoby naděje a frustrace. Jak už to tak bývá, čím víc se protagonistka blíží ke střednímu věku, tím více naděje ubývá a frustrace narůstá.

Prvotina Zuzany Dostálové Proč všichni odcházejí je nadějné dílo mladé autorky, pojednávající o důležitých chvílích a proměnách jejího dětství. Její vzpomínky vytvářejí příběh, díky kterému se dá růst a který má i etický rozměr. Přestože autorka nedává na každé „proč“ odpověď, neztrácí naději, že události, které jí kdysi vstoupily do života, mají smysl.