Čtení na léto 2020
Čtení na léto 2020

Čtení na léto 2020

Nástin doporučené četby pro letošní léto podle redaktorů časopisu iLiteratura.cz.

Náš pravidelný výběr zajímavé četby na léto je tentokrát trochu specifický, stejně jako celé jaro na celé zeměkouli: výjimečně nevyjde tištěný jako brožurka, ale bude tak jako dříve k dispozici pouze v elektronické podobě. A pevně doufáme, že předvánoční přehled Nejlepší knihy roku 2020 už zase představíme na papíře i na webu.
Jinak se ale kritéria výběru nezměnila. I letos jsme před létem chtěli upozornit na tituly, které by neměly ujít pozornosti čtenářů různých věkových i zájmových kategorií.
Připomeňme si omezení tohoto přehledu: vyzdvihujeme dobré tituly velmi pestrého zaměření a různého podání – knihy veselé i smutné, poučné i humorné, zastupující různé žánry a určené odlišným čtenářům. Vyhýbáme se bestsellerům a marketingovým produktům, chceme spíše upozornit na to, že nabídka knižního trhu je široká. V tomto směru se však důsledky výjimečné situace v uplynulém období přece jen projevily. Titulů od začátku roku vyšlo méně, protože některé ediční projekty se posunují či odkládají. Uvolnili jsme proto kritérium vydání, dosud omezené na čerstvě vydané knihy, a kromě horkých novinek připomínáme i několik titulů s vročením 2019, které ale vyšly až koncem minulého roku, případně se dokonce na pulty dostaly až v lednu.
Také máme ve zvyku vyřadit z doporučovaných knih ty, na kterých se podílel někdo z užšího okruhu redakce. Z přehledu tak vypadla kniha Dějiny české detektivky od Michala JarešePavla Mandyse (Paseka 2019) nebo třeba román o střetu ekologie a konzumu, který trefně, v působivé a sarkastické zkratce pojmenovává problémy globalizované společnosti: Antihrdina finské autorky Alexandry Salmely (překlad Michal Švec, vyd. Větrné mlýny), který redigovala Lenka Fárová. V rubrice non fiction se měřítko vročení 2020 podařilo dodržet přísněji, o to víc nás mrzí, že tím pádem vypadl titul Daniela Prokopa Slepé skvrny. O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti (Host) – výborná kniha zdařile porovnávající národní mýty a statistická data. A tak bychom mohli vypočítávat další a další knihy, které se nám ještě líbily... pak by se náš výběr už ale začal míjet účinkem.

překladová beletrie

 Iulian Ciocan: Srdcová dáma. Přel. Jiří Našinec, dybbuk, 2020, 152 s.
Osudy všech postav nevelkého románu se točí kolem záhadné jámy, která se náhle objevila uprostřed Kišiněva a stále se rozšiřuje. Je to nejen středobod životů figurek, jimž jáma tak či onak zasáhne do života, ale hlavně ostře satirická metafora korupce a arogance moci. Postupně vše stahuje do pekelné hloubky.
Pro nezdolné optimisty

 José Maria Eça de Queirós: Korespondence Fradika Mendese. Přel. Zuzana Turková, Triáda, 2019, 368 s.
Pokud vás trápí, že jste se nikdy pořádně nenaučili žádný cizí jazyk, ve fradikovském pojetí si jen uchováváte vlastní originalitu a nehodláte se stát pouhou kopií. Každý kdo někdy stál proti zbytnělé byrokracii, ocení eleganci i vytrvalost, s níž Fradique Mendes čelil trestuhodné tuposti úřadů, které neuměly spočítat clo pro zásilku obsahující mumii. Dopisy „nejzajímavějšího Portugalce 19. století“ Fradika Mendese jsou velice vtipné a plné paradoxů a při pozorném čtení i mnohem hlubší, než by se na první pohled zdálo. A jejich odesílatel na rozdíl od adresátů možná ani nikdy neexistoval.
Pro ty, kdo odložili cestu do Portugalska

Nino Haratischwiliová: Osmý život (pro Brilku). Přel. Michaela Škultéty, Host, 2020, 864 s.
Opulentní rodinná sága z gruzínského prostředí empaticky ukazuje dějinné kotrmelce 20. století. Tragické konflikty, vypjaté životní momenty, kdy je nemožné rozhodnout se správně, osudové lásky a tajný recept na neodolatelnou čokoládu z rodinné cukrárny: pohled na Evropu z perspektivy několika generací žen z Východu uzavírá osmá, dosud nenapsaná životní kapitola titulní Brilky.
Pro vášnivé historiky

 Peter Høeg: Tvýma očima. Přel. Robert Novotný, Argo, 2020, 272 s.
Dva roky po českém vydání Susanina efektu se k nám dostává autorova nejautobiografičtější kniha, v níž se stejnojmenný vypravěč Peter vyrovnává s (ne)možností zvrátit osud a vyslovuje přání naučit se navazovat skutečná, hluboká setkání a usilovat o pochopení mezi lidmi.
Pro nespokojené samotáře

 Andrea Lundgren: Severský bestiář. Přel. Petra Hesová, Kniha Zlín, 2019, 192 s.
Máte problémy? Staňte se zvířetem… Šest povídek švédské spisovatelky zaujme milovníky chmurného severského příšeří, kteří se nebojí, a to ani výletů do lidského podvědomí.
Pro ty, kdo se nebojí do lesa

 Billy O’Callaghan: Náš Coney Island. Přel. Petr Eliáš, Paseka, 2020, 216 s
Každé první úterý v měsíci u sebe Michael a Caitlin hledají to, co jim chybí v manželství. Několik desetiletí se scházejí na pozadí stále ošumělejšího zábavního parku, zatímco jim přibývají vrásky, kila a dioptrie. Jejich láska se ale jen prohlubuje, až nadejde chvíle, kdy se budou muset defintivně rozloučit. Billy O'Callaghan zachycuje smrt, zrození, lásku i odcházení v jejich prostotě a emoční nekomplikovanosti.
Pro bojovníky s krizí středního věku

česká literatura

 Petr Borkovec: Petříček Sellier & Petříček Bellot. Fra, 2019, 188 s.
Hravé fejetony čtenářům odhalují mnohé ze života jednoho autora i ze zákulisí různých literárních akcí. Ale můžeme Borkovcově bujné fantazii vůbec věřit?
Pro ty, kdo se neberou moc vážně

 Karin Lednická: Šikmý kostel: Románová kronika ztraceného města, léta 1894–1921. Bílá vrána, 2020, 400 s.
Román popisuje sedmadvacet let života několika postav, jejichž osudy ovlivnilo důlní neštěstí v hornické osadě na Karvinsku. Poctivé vyprávění hluboce sepjaté s regionem, jemuž se literární fikce zatím spíš vyhýbala.
Pro milovníky ság

 Martin Ryšavý: Zlaté vidění. Revolver Revue, 2019, 464 s.
Žít v přesvědčení o tom, že jste předurčeni k velikosti, je samo o sobě nesnadné. Ale když jste v severních Čechách a za řešení většiny potíží považujete bramborák s lněným semínkem, je vše ještě těžší.
Pro (ne)ezoteričky

 Ondřej Štindl: Až se ti zatočí hlava. Argo, 2020, 256 s.
Co může spojit pražského intelektuála a vyvrhela, trolla z periferie? Možná snaha postavit se znovu na nohy v zemi plné hořkosti, absurdity a bezvýchodnosti, kde se můžete bránit pouze pomocí věčného sarkasmu.
Pro trolly i netrolly

česká poezie

Ondřej Hložek: Řez kamenem. Trigon, 2019, 54 s.
Ondřej Hložek znovu odhaluje sílu slov, jako jsou „srdce“, „ticho“, „smrt“…, která dnes vnímáme jako příliš konvenční a nicneříkající symboly. Jeho texty nejsou líbivé, ale naopak vzpurné.
Pro pozorné čtenáře

 Jonáš Zbořil: Nová divočina. Host, 2020, 84 s.
Zbořilova sbírka se postupně otevírá jak v čase, tak v prostoru, a z intimních interiérů domácnosti přenáší čtenáře do budoucnosti, do vesmíru, nebo alespoň na Špicberky. Pro biology i hvězdoplavce

knihy pro děti

 Tereza Marianová: Jak se koník ztratil a zase našel. Meander, 2020, 18 s.
Jak Toník koníka našel... Krátký příběh o hledání rodiny, lásky, identity – pro ty úplně nejmenší. Dřevěný koník ztracený cestou do hračkářství se nedovede skamarádit s frkajícím stádem, lučním koníkem, šimlem na kolotoči, bronzovým ořem, ani s koníčkem mořským. Štěstí dojde až v náruči malého Toníka. Nejnovější svazek z úspěšné edice Repolelo.
Nejen pro děti žokejů, atletů a perníkářů

 Nadine Robertová: Elinka. Přel. Eva Sládková, Host, 2020, 32 s
Elinka Fišálková nepopluje s proudem, ani když se jde v neděli na ryby! Parta sourozenců si užije piknik u vody a domů si nese pěkný úlovek. S dětskou spontaneitou se vypořádají s nevšedními nápady umanuté Elí a učí se vzájemnému respektu.
Pro svéhlavce a vzdorokvítka

 Katherine Rundellová: Dobrodruh. Přel. Barbora Punge Puchalská, Argo, 2020, 356 s.
Čtveřice dětí přežije pád malého vrtulníku a ocitnou se v amazonské džungli, kde jsou najednou odkázáni jen sami na sebe. Co budou jíst? Kde přespí? A dostanou se vůbec někdy zpátky do civilizace? Nejstarší Fred už naštěstí přečetl hodně dobrodružných knih a ví, jak postavit vor. Cestou pak objeví trosky dávno zaniklého města a v něm tajemného dobrodruha...
Pro budoucí fandy Indiany Jonese

relax

 fantasy / Brian Staveley: Lebky. Přel. Petra Kubašková, Fantom Print, 2019, 410 s.
Členka řádu asasínů má složit závěrečnou zkoušku, která spočívá v provedení sedmi přesně definovaných vražd. Krutý, ironický a nakonec i dojemný román bez jediného hluchého místa je vlastně komorním milostným příběhem a potvrzuje pozici autora jako jedné z největších mladých hvězd žánru.
Pro odvážné vražedkyně

 horor / Ewald Murrer: Noční četba. Aula, 2019, 326 s.
Jsou to básně, nebo povídky? Vycházejí ze strašidelných příběhů německých romantiků 19. století a využívají podmanivý archaický jazyk a slovosled, ale zároveň vše nabíjejí sarkasmem a ironií a mnoha současnými prvky a motivy. Je to strašidelné i vtipné zároveň, surreálné, fantaskní i tísnivé.
Pro odvážné básníky

 humor / Elif Batumanová: Idiot. Přel. Lukáš Novák, Akropolis, 2019, 422 s.
Bildungsroman mapující první ročník na vysoké škole nenabízí jen výčet večírků a kamarádských i milostných vztahů. Přemýšlivá Selin vzpomíná na své dětství v barvitém postkomunistickém Maďarsku a studium na prestižní univerzitě líčí jako fantasmagorii. Úderným a zhuštěným a přitom lehkým stylem plným humoru.
Pro odvážné školačky

krimi/ Adrian McKinty: Ráno už tu nebudu. Přel. Ladislav Šenkyřík, Vyšehrad, 2019, 328 s.
Třetí díl série drsných detektivek ze severního Irska v období nepokojů. Hlavní hrdina pracuje pro královskou ulsterskou policii, kterou většina místních upřímně nenávidí a jejíž členové jsou opakovaně terčem atentátů. A mezi bombovými útoky IRA musí rozluštit zdánlivě neřešitelnou záhadu zamčeného pokoje.
Pro odvážné policisty

 romance / Marta Dzido: Slast. Přel. Anna Plasová, Dokořán, 2019, 144 s.
Jedno léto na konci dvacátého století, dva mladí milenci a mnoho líbání, okusování, zkoušení a laškování, bez pravidel a bez plánů. Rozpustilá erotika a následné vzpomínky obou aktérů jsou zachyceny vynalézavým a přitom čtivým, autentickým a intenzivním stylem.
Pro odvážné milence

 sci-fi / Ian M. Banks: Hráč. Přel. Pavel Bakič, Planeta 9, 2019, 382 s.
Geniální hráč Gurgeh se účastní velkolepého turnaje v komplikované strategické hře na izolacionistické planetě. Zároveň je vyslancem kosmopolitní a demokratické civilizace v zemi xenofobie a militarismu. Metafora států za železnou opnou je v románu z roku 1988 jasně patrná a slouží jako varování i současným čtenářům.
Pro odvážné šachisty

komiks

 Nick Drnaso: Sabrina. Přel. Martin Svoboda, Trystero, 2019, 204 s.
Křehké, minimalisticky nakreslené psychologické drama o tom, co se stane, když psychopat náhodně zavraždí snoubenku vašeho přítele a on se k vám přijede vzpamatovat. A názorná ukázka toho, co dokážou rozpoutat sociální sítě plné urputných a bezohledných konspiračních teoretiků.
Pro smutné

 Jiří Franta: Singl. Labyrint, 2019, 200 s.
Dvě povídky o pražském intelektuálovi a jeho milostných trablech. Více než příběh zde působí atmosféra: nočního Říma, nonstop baru nebo kotle fotbalových fanoušků. Nakresleno opulentně a do detailů, s mnoha překvapivými nápady a vyprávěcími technikami.
Pro fanoušky Bohemians

Jiří Šimáček, Ján Lastomírský: Článek II. Druhé město a VUT Brno, 2019, 140 s.
Příběh kněze, který ukrýval po atentátu na Heydricha parašutisty v kostelní kryptě. Napsáno jako hold všem hrdinům zastíněným Gabčíkem a Kubišem. Provedeno emotivní černobílou kresbou: silné linky tu zdůrazňují dramatičnost a osudovost doby a jednání hlavních hrdinů.
Pro zapadlé hrdiny

non fiction

 antropologie / Filip Herza: Imaginace jinakosti. Pražské přehlídky lidských kuriozit v 19. a 20 století. Scriptorium, 2020, 256 s.
Proč naše předky tolik lákalo předvádění lidí výrazně nadprůměrné výšky, siamských dvojčat nebo „exotických divochů“? Jak si tyto podivnosti vykládali a jak se jejich interpretace v průběhu časů měnily? První české dílo o daném tématu může čtenáře poučit, pobavit, fascinovat i uchvacovat. A zároveň ty, o kterých kniha pojednává, taková četba nemůže nijak pokořovat ani dehumanizovat. Naopak některým z nich Herza jakoby zpětně vrací jejich individuální lidskou tvář.
Pro milovníky monster

 historie / Jared Diamond: Rozvrat. Jak se národy vyrovnávají s krizemi. Přel. Zdeněk Urban, Jan Melvil Publishing, 2020, 408 s.
Autor pojednává o velkých národech jako o kolektivních jedincích, kteří se musí vyrovnávat s krizemi. S neotřelým smyslem pro malé detaily, které odhalují širší pravdy, nás autor bere na výpravu kolem světa za poznáním osudových historických okamžiků.
Pro všechny, kdo hledají poučení z krizového vývoje

 kosmologie / Carlo Rovelli: Řád času. Přel. Jiří Podolský, Dokořán a Argo, 2020, 208 s.
Nijak rozsáhlé, přesto hluboké a inspirativní pojednání od známého italského fyzika a spisovatele – o tom, že čas je kluzký jako úhoř. Rovelli ukazuje, že čas je pojem značně relativní, proto je jeho kniha tou nejlepší volbou, pokud vám léto připadá příliš krátké a chcete nějaké tipy, jak si ho prodloužit.
Pro neúnavné návštěvníky koupališť

 politologie primátů / Christopher Boehm: Hierarchie v pralesích. Evoluce rovnostářského chování. Přel. Radovan Baroš, Academia, 2020, 332 s.
Existuje ideální politické zřízení, které by odpovídalo lidské přirozenosti? A můžeme se o tom poučit při studiu sociálního uspořádání šimpanzích či gorilích tlup? Kniha o tom, z jakého sociálního prostředí jsme vzešli, poskytuje fascinující pohled do naší evoluční minulosti.
Pro politology, kteří rádi cestují do afrických pralesů

 sociologie / Julia Shawová: Zlo. Věda o temných stránkách lidství. Přel. Petra Miketová, Paseka, 2020, 304 s.
Lidé mají přirozenou tendenci škatulkovat ostatní na dobré a zlé. Co je ale zlo? Kniha mladé německo-kanadské psycholožky ukazuje, že koncept zla není vůbec tak jednoznačný, jak s ním s oblibou nakládáme, a spíš než o ostatních vypovídá leccos o nás samotných.
Pro ty, kteří nezavírají oči před nestůrami skrytými ve svém nitru

 spánkologie / Alice Robbová: Proč sníme? O transformační síle našich nočních výprav. Přel. Julie Tesla, Host, 2020, 380 s.
Vraťme snům jejich právoplatné místo ve světě, začněme s nimi zacházet jako se skutečnými a hlubokými prožitky, kterými také jsou, vyzývá americká novinářka. A její argumenty jsou pádné a přesvědčivé. V knize kombinuje poznatky neuropsychologie i kulturní historie snění.
Pro náruživce snivce a blouznivce

 

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse