Premio Strega 2005
Premio Strega 2005

Premio Strega 2005

Premio Strega 2005 V červenci byly v Itálii uděleny dvě významné literární ceny Premio Viareggio a Premio St

V červenci byly v Itálii uděleny dvě významné literární ceny Premio Viareggio a Premio Strega. Zatímco Premio Viareggio obdržel více jak osmdesátiletý Raffaele La Capria za knihu Každodenní rozmar (L’estro quotidiano), v pořadí již 59. ocenění Premio Strega si ze slavnostního vyhlášení, které se konalo 7. července tradičně v římské Villa Giulia, odnesl padesátník Maurizio Maggiani za román Noční cestovatel (Il viaggiatore notturno).

I na tomto čistě literárním večeru byla akcentována hrozba, kterou v současnosti západní civilizace pociťuje v souvislosti s aktivitami teroristů, a ceremonie byla zahájena minutou ticha za oběti teroristických útoků v Londýně. Uvědomíme-li si, že vítězná kniha letošního ročníku reflektuje právě problematiku zla v dnešním světě, zla s poněkud odlišnou tváří, ale rovněž pohlcujícího nevinné oběti, můžeme snad říci, že se tu tentokrát do jisté míry prolnula literární fikce se smutnou skutečností.

Předsedou poroty byl loňský vítěz Ugo Riccarelli. V celkovém hlasování Maggiani získal 138 hlasů, za ním se na dalších postech umístili: Edoardo Nesi s knihou Zlatý věk (L’età dell’oro, 99 hlasů), Giuseppe ConteDomem vln (La casa delle onde, 66 hlasů), Maurizio Cucchi s knihou Zlo je ve věcech (Il male è nelle cose, 22 hlasů) a Valeria Parrella s knihou Za získanou milost (Per grazia ricevuta, 18 hlasů).

Maurizio Maggiani se narodil roku 1951 v Castelnuovo Magra u ligurského města La Spezia a žije v Janově. V životě již vyzkoušel mnoho povolání: působil jako vězeňský učitel, učitel nevidomých dětí, pomocný režisér, fotograf, konstruktér čerpadel. Zároveň psal povídky do mnoha italských a zahraničních časopisů (španělských, francouzských, německých a anglických); v současnosti píše úvodníky do časopisu „Il secolo XIX“ a pracuje také pro deník „La Stampa“.

Z jeho předchozích titulů jmenujme například: Máuri, Máuri (1989), slavný román Odvážná červenka (Il coraggio del pettirosso, 1995, cena Premio Viareggio, cena Premio Campiello), Královna bez ozdob (La regina disadorna, 1997), Byla to závrať (È stata una vertigine, 2003).

Maggianiho příběhy se odehrávají často na hranici mezi fantazií a skutečností a nejinak je tomu i v případě Nočního cestovatele. Děj knihy není snadno popsatelný. Jedná se o kumulaci mnoha příběhů zasazených do celkového rámce, který tvoří cesta do pouště Hoggar. Tu podniká vědec a zároveň vypravěč příběhů, dalšími postavami nazývaný většinou „Janovan“ (tento autobiografický prvek je charakteristický pro celé dílo Janovana Maggianiho). Účelem jeho cesty je studium vlaštovek, na jejichž přílet čeká mezi domorodými nomády a čekání si krátí vyprávěním a nasloucháním příběhů.

Ačkoli se jednotlivé příběhy odehrávají v různých obdobích a na různých místech, kniha jako celek zrcadlí aktuální problémy našeho světa, především násilí páchané na nevinných lidech během válečných konfliktů. Jeden příběh nás tak zavádí do války na Balkáně, do bosenského města Tuzla, místa jedné z největších lidských tragédií. A kdo je to onen noční cestovatel? Podle Maggianiho slov jsou to všichni ti, kdo se vracejí domů ve válečných dobách, kdy je bezpečnější cestovat pouze v noci. Takovým cestovatelem může být i ženská postava, se kterou se Janovan setkává a poznává její smutnou životní pouť proplétající se místy, které byly svědky zločinů páchaných na obyčejných lidech. Se všemi vyprávěními kontrastuje poušť Hoggar, klidné dějiště statického čekání na přílet vlaštovek, místo, kde lze v klidu rozjímat nad krutostmi dnešního světa.

Internetové odkazy:
www.ilportoritrovato.net/html/biblio826.html (italsky) - Velmi stručně život, Maggianiho články z „Il secolo XIX“, rozhovory s Maggianim.
www.mentelocale.it/leggere_scrivere/contenuti/index_html/id_contenuti_varint_12275 (italsky) - Recenze na vítěznou knihu.
www.strega.it/premio.html (italsky) - Web Premio Strega.

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse