Knihy, knihy a fenomény doby...
Lipský knižní veletrh 2006

Knihy, knihy a fenomény doby...

Lipský knižní veletrh překonává rekordy v návštěvnosti každý rok, ještě dřív než vůbec začne. I letos prošlo turnikety do prosklených hal tolik příznivců literatury, že mohou být alespoň na chvilku schovány do šuplíku katastrofické scénáře o vymírání čtenářů.

Lipský knižní veletrh překonává rekordy v návštěvnosti každý rok, ještě dřív než vůbec začne. I letos prošlo turnikety do prosklených hal tolik příznivců literatury, že mohou být alespoň na chvilku schovány do šuplíku katastrofické scénáře o vymírání čtenářů.

Veletrh oslovuje i čtenáře nejmladší – lipský veletrh mají školy totiž v pátek „povinný“, takže do styku s knihami se dostane i mládež, která by jinak na veletrh sama možná nezavítala. Na druhou stranu nabízí knižní veletrh v Lipsku specifikum, které mladé „čtenáře“ přitáhne nejen v povinný den, ale i v sobotu, kdy se část veletrhu mění v bláznivý karneval, kde se mezi knihomilci motají děti a teenageři v bláznivých kostýmech – růžových šatičkách se zástěrkou a malými křidýlky, fraku a s kočičím ocasem nebo s napodobeninou mečů – a parukách, někteří vypadají spíše jako příznivci new wave či satanismu – to vše kvůli prezentaci „Komiks v Lipsku“ věnované japonským komiksům Manga. Hala, kde se prezentace odehrává, víc než knižní veletrh připomíná pouť – stánky s hračkami-komiksovými figurkami, kreslíři Manga, japonské manga filmy, japonské hry a dokonce i japonská restaurace... Navíc mládež v kostýmech má vstup zdarma. Přesto je cítit, že příznivci Manga vytvářejí svébytnou komunitu, která je ochotná stát pro podpis japonské malířky komiksů několik desítek metrů dlouhou frontu.

Literatura celkem zaplaví každoročně pět výstavních hal, známí autoři podnikají maraton mezi stánky svých nakladatelů a autorskými čteními, která mají i na více místech během jediného dne.

Největší hvězda? Z nekonečné řady téměř dvou tisíců účinkujících má v programu nejvíce vystoupení oblíbený německý DJ a autor ruského původu Wladimir Kaminer, který kromě nové knihy Karaoke (srpen 2005) sestavil se svou ženou také Socialistickou kuchařku. Nové a očekávané romány představili také Ingo Schulze, Tanja Dückersová či Juli Zeh. Ovšem jsou zde i hvězdy, které si letos odnesly ceny. Tu hlavní získal autor bulharského původu Ilja Trojanov za román Sběratel světů, vyprávějící o anglickém dobrodruhu Richardu Burtonovi, který se snažil poznat co možná nejvíce zemí, jazyků a náboženství.

Česko reprezentovali oficiálně Antonín Bajaja, Martin Fahrner, Petra HůlováRadek Fridrich, kromě nich však Lipsko navštívila i Lenka Reinerová.

Četlo se ovšem nejen z knih, ale i z ruky, kromě nakladatelských plánů a novin bylo možné si odnést i výtisk rytiny vytvořené na některém ze starých tiskařských strojů nebo smlouvu na vydání vlastní knihy. V Německu díky velkému trhu existuje totiž celá řada nakladatelství, která vydají knihu komukoliv, kdo si ji připlatí. Díky fenoménu BOD (Books on Demand) ovšem neroste ani tak počet autorů, jako „šťastných lidí“, kteří mohli uskutečnit svůj sen a zapojit se do literárního provozu nejen jako čtenáři.

Každý náruživý čtenář i vášnivý autor se tu může cítit jako v ráji.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse