Karaoke
Kaminer, Wladimir: Karaoke

Karaoke

Kaminerova zatím poslední kniha povídek Karaoke se podobá předchozím devíti titulům jako vejce vejci. Tentokrát je to pět delších povídek o hudbě, ženách a práci.

Kaminerova zatím poslední kniha povídek Karaoke se podobá předchozím devíti titulům jako vejce vejci. Tentokrát je to pět delších povídek o hudbě, ženách a práci. Poměry v Rusku a okolnosti, za kterých se malý Wladimir dostal ke kytaře nebo příhody s kazetovým přehrávačem Romantik 306, vyrobeným ze zbytků materiálů používaných v raketovém průmyslu, nás sice mohou pobavit, jenže autorův styl už zřejmě nepřekvapí vůbec nikoho. Stále stejný (osvědčený) styl vyprávění, kde se místo hlubokomyslného pátrání po podstatě světa, nabízejí kuriózní historky z Ruska a Německa vyprávěné jednoduchým, až primitivním jazykem. Pro příznivce Kaminerových knih nepochybně potěšující zpráva.

Kaminer je (někdy) mistr krátkých prozaických útvarů. Jeho schopnost satirického pohledu na svou někdejší i současnou vlast ovšem nikdy nepůsobí cynicky. Wladimir Kaminer je dobrosrdečný vypravěč, nostalgický pamětník, jehož paměť proměnila všechny vzpomínky v zábavné příhody. Nicméně to, co před pěti lety působilo jako příjemné oživení egocentrického prostředí německé prózy, působí dnes poněkud otřepaně, černobíle a ploše. Což občas pořádně nudí. A dobře se prodává, aspoň v Německu.

Ohlasy v německém tisku
„Kaminer je to, co dnes vídáme jen zřídka: velký stylista, mistr své formy, pochopitelně malé formy, která je v mnohém nadřazená románové formě. Je naprosto jisté, že Wladimir Kaminer je velkým přínosem pro německou literaturu.“
Süddeutsche Zeitung

„Kaminerovo tajemství spočívá v něžnosti jeho satiry… Kaminer je Candide normality.“
Dieter Hildebrandt v DIE ZEIT

„Není žádným tajemstvím, že to pokaždé není vysoká literatura a že mnohé postřehy píše tak, jako jiní sepisují seznam věcí, které mají nakoupit.“

„Kaminer je již dlouho jeden z nejúspěšnějších německých satiriků.“ tz

Bibliografie
Russendisko. Erzählungen, Manhattan­ 2000 (česky 3 povídky v Německé čítance, Labyrint 2005)
Schönhauser Allee. Erzählungen, Manhattan 2001
Militärmusik. Roman, Manhattan 2001 (česky jako Vši svobody, Ikar 2004)
Die Reise nach Trulala, Manhattan 2002 (česky Cesta do Trulaly, Ikar 2004)
Helden des Alltags. Erzählungen (s fotografiemi Helmuta Höga), Manhattan
Frische Goldjungs. ed. Wladimir Kaminer. Povídky Wladimira Kaminera, Falka Henniga, Jochena Schmidta ad., Manhatta 2001
Mein deutsches Dschungelbuch, Manhattan 2003
Ich mache mir Sorgen, Mama. Erzählungen, Manhattan 2004
Karaoke. Erzählungen, Manhattan 2005

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Manhattan, 2005, 256 s.

Zařazení článku:

humor

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse