Knjiga
Kovačič, Jani: Knjiga

Knjiga

V Knize jsem našel knihu. Skutečně. Mezi všemi těmi ošuntělými a smradlavými stránkami jsem našel knihu s deskami a rejstříkem. Objevila se zničehonic. Slovník? Ano. Byl to slovník. Pokaždé, když jsem ho otevřel, objevilo se jiné písmo...

V Knize jsem našel knihu. Skutečně. Mezi všemi těmi ošuntělými a smradlavými stránkami jsem našel knihu s deskami a rejstříkem. Objevila se zničehonic. Slovník? Ano. Byl to slovník. Pokaždé, když jsem ho otevřel, objevilo se jiné písmo. Když jsem ho otevřel poprvé, měl jsem pocit, že čtu starodávnou féničtinu. Když jsem otevřel knihu podruhé, četl jsem obrázkové písmo a všechno bylo jako malované. Potřetí se všechny stránky změnily na provázky s uzlíky a zase jsem četl dál. Pak zase nějaký klínopis… Jak se k nám staví svět, takový je zápis! – napadlo mě. Dát dohromady obsah knihy dalo obrovskou práci. Přizpůsobil jsem ho našemu dnešnímu písmu a všechna jména poslovinštil. Tento nález – kniha uvnitř knihy – mě tak pohltil, že jsem četl v představách. Načež jsem je přeložil do současného jazyka. Podle rekonstrukce mé paměti zněl titul nějak takhle:

BESTIÁŘ
CHVASTOUNA BASTARDIUSE

ZÓON EROTIKON

což bychom dnes přeložili jako Erotický bestiář. Následoval přehled a krátký úvod, z něhož vybírám:

Slovo zóon jest řecké slovo a musí se překládati jako zvíře čili jako bytost. Erotikon pak zase jako rajcung nebo lépe jako – vzrušivost. Neb to je pro nás dobré, dobré je to pro veselí, dobré pro radost a lidé o tom budou rádi hovořit a jiní poslouchat, neb není lepšího nic, než život tvořit. Aťsi je bůh aneb zvíře aneb též ten přízemní člověk – láska všechny zkonejší a z nepřátel činí přátele. Po celém světě bylo množství zvěře a všechna prováděla něco, aby bylo radostněji. A moudří lidé se dali dohromady a sepsali toto. BESTIÁŘ je to, co je tu ke čtení. A tomu se bude milo učiňovat a bude lásku svou chtíti hnedle dokázat, neb jen tak bude mír na světě.

Tak nějak to tam stálo. A já jsem podle dnešní abecedy a písma ty příšery seřadil.

Tohle byl soupis, který mi zůstal. Když jsem dočetl do konce, stálo tam, že existuje ještě nejméně jedna taková kniha o rostlinách. Hledal jsem ji mezi stranami, ale nenašel. Ale ještě podivnější bylo, že už jsem nenašel ani Bestiář. Jako by se vsákl do pergamenu. Vzal jsem zápisky a rekonstruoval, co se dalo. Přelil jsem představy do slov. Toto zůstalo:

BESTIÁŘ
CHVASTOUNA BASTARDIUSE

ZÓON EROTIKON
Erotický bestiář

A
Áachavec – je aerobní organismus, který se rodí ze vzdechů při pohlavním styku. Načež si zaleze do paměti a tam žije až do pozdního stáří.

Celý text ukázky

 

 

Ukázka

Spisovatel:

Kniha:

Cankarjeva založba, Ljubljana, 2009, 120 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse