Kdo první přidal do kávy mléko?
Kingston, Lani: Kouzlo kávových zrnek

Kdo první přidal do kávy mléko?

Jak se pije káva v Tanzánii, Jemenu nebo na Kubě? Kniha plná kávy od historie přes zvyky až k receptům z celého světa je díky velkolepému provedení a fotografiím vhodná ke čtení i listování a prohlížení. Estetický zážitek se vyrovná čtenářskému.

Kouzlo kávových zrnek. Pouť za různorodostí kávové kultury a světovými recepty je třetí kniha Lani Kingstonové o kávě. Po první knize How to Make Coffee. The Science Behind the Bean, 2015 (Jak připravit kávu. Věda za zrnkem), která velmi podrobně zkoumá proces přípravy kávy od rostliny až po šálek, následovala kniha London Coffee, 2018 (Káva v Londýně), průvodce po londýnských kavárnách všeho druhu. Kouzlo kávových zrnek pohlíží na kávu hlavně jako na kulturní nosič, čtenáře provází příběhem rozšíření kávy do celého světa, přitom se ale zastavuje a popisuje místní rituály spjaté s pitím kávy, její přípravou a významem pro danou společnost. Kávu tak ukazuje v mnoha podobách a to pomocí příběhů, popisů, nejroztodivnějších šálků, receptů i fotek.

Obecný úvod seznámí čtenáře se základními znalostmi o kávovníku, jeho pěstování a následném zpracování kávových zrn. Množství informací je přiměřené a doplňují je pěkné ilustrace. Čtenář není zahlcen, pravděpodobně se dozví něco nového a při příštím nákupu kávových zrn se bude lépe orientovat v původu i typu pražení své oblíbené kávy. 

Hlavní část knihy Kouzlo kávových zrnek tvoří encyklopedie zemí, které významně přispěly k rozšiřování kávy do celého světa. Řazení odpovídá příběhu rostliny původně rostoucí na území dnešní Etiopie a Jižního Súdánu, jejíž zrna se přes arabský poloostrov a obchodní cesty dostala opravdu úplně všude. Historie jejího rozšíření je opředena mnoha legendami, kterými autorka provází a snaží se najít nejpravděpodobnější verzi. Zároveň popisuje historický i politický dopad pěstování a pití kávy, například velkou migraci Japonců do Brazílie, která v roce 1888 zakázala otroctví a najednou neměla dostatek pracovníků na kávových plantážích a následnou nadprodukci brazilské kávy, kterou začala brazilská vláda vykupovat a používala ji například k pohánění vlaků. Nebo masivní rozšíření kávy v Koreji po druhé světové válce, zapříčiněné spotřebou americké armády, respektive velkými příděly instantní kávy.

Žádná země v příběhu o kávě nefiguruje jen jako producent nebo coby pouhá zastávka na obchodní cestě. Ústředním úkolem, který si autorka vytyčila, bylo dívat se na každou takovou zemi i jako na spotřebitele. Proto se Kingstonová v každé zemi zastaví na typický šálek kávy, popíše, při jaké příležitosti se nejčastěji pije, jak se připravuje a servíruje, co kávový rituál v zemi doprovází, a nakonec připojí i recept na danou kávu.

V Etiopii tak zavítá na typický kávový obřad, který spojuje národní identitu osmdesáti místních etnických skupin. Káva se připravuje za vůně kadidla a nejdříve se praží spolu s cukrem nad žhavými uhlíky, následně se nahrubo drcená vaří ve speciální hliněné konvici s úzkou hubicí, kam se vkládá smotek šafránu, nebo koňských žíní, které slouží jako filtr. V malých šálcích se pak káva servíruje nejdříve nejstarší nebo nejváženější osobě. Vietnamské pití kávy je silně ovlivněno francouzskou kolonizací a pitím kávy s mlékem, to se však v teplém podnebí těžko uchovávalo a byl ho nedostatek. Proto Vietnamci začali hledat náhrady: tak vznikla typická káva s kondenzovaným mlékem Cà phê sū’a, ale i Cà phê sū’a chua, tedy káva s jogurtem, nebo Cà phê trú’ng, což je káva s vyšlehaným vaječným žloutkem.

Není divu, že kniha je ve výsledku zdrojem mnoha živě podaných informací. Autorka má nejen magisterský titul v oboru potravinová studia a vzdělávání, ale i bakalářský z oboru film a televize. Navíc je vyučená baristka a cukrářka. Své znalosti umí výtečně předat, a i když je podle titulní stránky jedinou autorkou, informace čerpá od jiných odborníků. Fotografie v knize vhodně doprovázejí text: zachycují nejen specifické šálky kávy, ale i lokality, o kterých je řeč, atmosféru rituálů a kaváren. Pochvalu zaslouží hlavně editoři, kteří fotografie umně dohledali v internetových knihovnách.

Většina čtenářů asi nepoběží shánět speciálně pražená zrna a nebude podle receptů z knihy připravovat kávu, ostatně rituály (i ty kávové) se těžko mění. Jinak ale kniha po všech stránkách naplňuje kategorii coffee table book. Je to pěkný objekt do obývacího pokoje, ve kterém můžete při dlouhé chvíli nalistovat jakoukoli stránku, dozvědět se něco nového, nadchnout se kulturou, exotickými až bizarními recepty, anebo jen listovat krásnými fotografiemi. Ostatně není divu, že kniha je tak povedeným kouskem, když za originálem stojí vydavatelství Gestalt, které se na krásné svazky specializuje. Můžeme doufat, že i nejnovější publikace Lani Kingstonové Designing Coffee. New Coffee Places and Branding, 2023 (Designování kávy. Nové kavárny a branding) se jednou dočká české verze a nabídne zase nový pohled na kávovou kulturu.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Lani Kingstonová: Kouzlo kávových zrnek. Pouť za různorodostí kávové kultury a světovými recepty. Přel. Daniela Reischlová, Práh, Praha, 2023, 264 s.

Zařazení článku:

životní styl

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse