JC

Jitka Culková

Román Na kuchařské frontě vypráví o síle přátelství a ženské nezdolnosti. Na osudech čtyř žen Jennifer Ryanová představuje Británii za druhé světlové války, přídělový systém na jídlo i jeho dopad na civilisty: každá volná plocha byla osazena zeleninou a vařilo se ze všeho. Mezi rovnými si jsou ale i za války někteří rovnější.

Román Papírový palác v sobě skrývá rodinná tajemství a hlavně osudovou lásku k jednomu koutu přírody. Zkušenosti z dětství, týkající se míst a lidí, ovládají život hlavní hrdinky Elle až do dospělosti. Nedílnou součástí života Elle a Papírového paláce, kde bydlí, jsou pak rybníky a havěť, která žije v nich a v jejich okolí.

Vzdělaná dáma Eliza Actonová chce psát dojemnou poezii, ale místo toho ji osud donutí sepsat obyčejné recepty. V kuchyni poznává přátelství, tajemství i radost z přípravy dobrého jídla. Jídlo hraje v knize důležitou roli, skoro stejně důležitou jako přátelství. Eliza se ze svého poetického světa dostává i mezi nejchudší vrstvu a to jí otevírá další umělecké příležitosti.

Japonku ubíjejí společenská pravidla, a tak hledá útěchu v náruči muže, který není jejím manželem. Její vnitřní boj mezi povinnostmi matky a manželky a touhou po svobodném sebevyjádření je protkán humorem a poetickými přirovnáními.

Bohatě ilustrovaný průvodce po všem, co se byť jen vzdáleně týká spánku: rekordy, zázraky i záhady, zkrátka zajímavosti a fakta nejen o lidech, ale také o zvířatech a celém vesmíru.

Život Madame Tussaud je plný bílých skvrn, které Edward Carey doplňuje vlastní nespoutanou fantazií. Cestu chudé Švýcarky do Londýna s významnou zastávkou v revoluční Paříži zaplňují fantaskní postavy, historičtí velikáni a krutosti. Malá je rozsáhlý román o tom, jak se z chudé Marie stala nesmrtelná Madame Tussaud.

Vyznání Frannie Langtonové je román o lásce a vraždě, ale hlavně kniha, u které budete víc přemýšlet o morálce než o vrahovi. Sara Collinsová navíc dokázala román, jehož děj se odehrává v první polovině devatenáctého století, naplnit mnoha aktuálními otázkami.

Nový dobrodružný román Marka Haddona s antickými a fantaskními prvky se jmenuje Sviňucha. Jedním z jeho základních pilířů je ztráta milovaného člověka. Vrstvení jednotlivých odkazů a motivů způsobuje, že román hutným způsobem pojednává o vyrovnávání se se smrtí blízkých nejen v dobách antiky.

Láska k přírodě a samotě hnala mladou dívku z anglické vesnice přes půl světa. Opuštěný ostrov pro ni nebyl noční můra, ale zhmotněný sen. Ten si splnila díky své tvrdohlavosti a urputnosti. Ochrana přírody se pro Janet Whiteovou stala životním posláním. Pastýřka je malé nahlédnutí do světa jedné farmařící ekoložky.

Na začátku příběhu je mrtvá holčička vylovená z Temže, která najednou ožije. Zda jde o zázrak, nikdo neví, ale dítě postupně odkrývá temná tajemství všech zúčastněných postav. Ve výborně vystavěném vyprávění trvá napětí až do samého konce, přestože plyne pomalu a s odbočkami, jako by kopírovalo tok samotné řeky.

O druhé světové válce byla napsána dlouhá řada titulů, ale téma nepřestává vybízet k literárnímu zpracování stále další a další autory. Američanka R. M. Romerová ho zkusila uchopit z pohledu panenek žijících ve vlastní pohádkové zemi.

Clayův most je most přes propast, která vznikla v rodině bratrů Dunbarových. Zusak ve svém románu pomalým tempem líčí jejich nijak růžovou rodinnou historii. Mnohdy drsná skutečnost zajímavě kontrastuje s poetickým jazykem, který je mimo jiné inspirován Homérovými eposy, jež mají v Dunbarovic životě zvláštní místo.