Zelím proti Hitlerovi
Ryan, Jennifer: Na kuchařské frontě

Zelím proti Hitlerovi

Román Na kuchařské frontě vypráví o síle přátelství a ženské nezdolnosti. Na osudech čtyř žen Jennifer Ryanová představuje Británii za druhé světlové války, přídělový systém na jídlo i jeho dopad na civilisty: každá volná plocha byla osazena zeleninou a vařilo se ze všeho. Mezi rovnými si jsou ale i za války někteří rovnější.

Válečná léta na Britských ostrovech jsou v mnohém jiná než ve střední Evropě. Po ulicích se neprocházejí němečtí vojáci, občané nejsou perzekuování a nikdo neschovává Židy nebo odbojáře. Ale strach o blízké a smutek z jejich ztráty lze nalézt na obou stranách Kanálu – a stejně tak nedostatek jídla. A právě o jídle pojednává román Na kuchařské frontě. Sledujeme v něm čtyři ženy, z nichž je každá v odlišné životní situaci, ale všechny potřebují vyhrát kuchařskou soutěž. Každá má pro sebe několik kapitol a jejich perspektivy se střídají. Čtenář tak může nahlédnout do osudu každé hrdinky a poznává motivace, které stojí za jejím rozhodováním a jednáním.

Britská vláda se snaží všemožně motivovat občany k úspoře potravin a kreativnímu využívání domácích plodin, protože dovoz zboží byl rapidně snížen. I proto vznikl rozhlasový pořad Na kuchařské frontě. Paradoxem doby je, že v pořadu radí mužský moderátor britským hospodyňkám, jak úsporně vařit, přestože sám vaření nerozumí. Vedení rozhlasu si tuto ironii uvědomuje a chce do pořadu přivést profesionální kuchařku. Touto spolumoderátorkou se stane kuchařka, která vyhraje soutěž ve vaření. Přihlásí se do ní čtyři ženy z městečka Fenley.

Kontrast jednotlivých postav a jejich střety jsou hnací silou románu. Audrey je chudá vdova se třemi syny, která dře do úmoru, aby nepřišla o střechu nad hlavou. Je obětavá, milá, nápomocná. Její sestra Gwendolin se vdala za místního boháče, ale peníze jí spokojený život nezajistily. Zahořklá žena působí nadutě, krutě a sobecky. Zelda je neprovdaná a těhotná, což ve čtyřicátých letech znamená katastrofu. Zelda se nebojí manipulovat lidmi a její jízlivé poznámky děsí celé okolí. Poslední ze soutěžících je mladá osamělá služebná Nell, plachá dívka, která nezná nic než dřinu a neumí se za sebe postavit; Nell by potřebovala pořádnou injekci sebevědomí. Ač se za začátku knihy může zdát jasné, komu má čtenář fandit, Ryan postupně odhaluje další vlastnosti svých postav a sympatiemi čtenářů zamíchá. Postupně všechny účastnice soutěže přicházejí na to, že mají společného víc než jen lásku k vaření. 

Román je velmi čtivý a díky dramatickým osudům jednotlivých postav i dojemný. Zároveň jsou však postavy předvídatelné. Pokud se kladná postava chová nevhodně, je to jen proto, že ji samotnou něco tíží, brzo prozře a všem se upřímně omluví. Ani na konci knihy nás tedy nečeká žádné překvapení. Všechny čtyři ženy postupně zjišťují, že dohromady jsou silnější a že semknutá skupina odolá vnějším ranám daleko spíš než osamělá žena. 

Kniha je členěna do tří celků – podle počtu chodů, které mají soutěžící připravit. Předkrm, hlavní chod a dezert. Na vymyšlení pokrmu, sehnání ingrediencí a přípravu mají ženy vždy měsíc. Celý děj se tedy odehraje v průběhu tří měsíců. Což je dostatečná doba na to, aby mohly intrikovat, zamilovat se i změnit svůj život.

Román Na kuchařské frontě je zaměřen především na ženské hrdinky; muži jsou vykresleni jen tak mimochodem, i když jsou pro děj často podstatní. Kniha ukazuje každodenní život žen za druhé světové války a jak velké na ně byly kladeny nároky, když jejich mužští příbuzní odjeli bojovat. Ukazuje ale také sílu žen zahnaných do kouta společností i osudem, jejich odvahu a kreativitu. 

Kniha cílí na fanoušky jídla a soutěží spojených s ním, což je v dnešní době populární trend. Jennifer Ryan nicméně vychází ze skutečného rozhlasového pořadu, který za války vysílala BBC, a i recepty z přídělových lístků jsou podle skutečné předlohy. Tyto recepty jsou důsledně uváděny na konci každé kapitoly. Vedle nich se čtenářům dostane i milostného románu, popisů válečných útrap a na své si přijdou i milovníci historické fikce. Závěr knihy však sklouzává k sentimentu. Autorka vykresluje důležitost ženského přátelství a rodiny s patosem, který vyznění zbytečně degraduje.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Petra Klůfová, EMG/Ikar, Praha, 2023, 392 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse