Knižní předloha oceňovaného filmu v loňském roce ožila i ve zvukové podobě. Audiokniha dala díky skvělé interpretaci originální hlas zástupu zvířat, která děti citlivě seznamují s tím, že k životu patří i smrt, a právem se stala audioknihou roku pro děti a mládež.

Třetí knižní případ Mariána Holiny se odehrává mezi filharmoniky a první mrtvola je nalezena v Rudolfinu. Zprvu jde o klasikou whodunitku s překombinovanou vraždou, druhá polovina knihy však již má ráz thrilleru.

Proti EBS je covid-19 jenom taková horší chřipka. Kdo chytí EBS, tomu už není pomoci: postupně celý vybledne a zprůsvitní, tělo mu zřídne, molekuly se rozestoupí a nakonec se postižený doslova vypaří; jeho fyzická schránka přestane existovat. Přišlo to z Číny, vakcína v nedohlednu, šíří se to vzduchem a podle některých taky po internetu, a dokud to nemá každý druhý, všichni si myslí, že je to jenom nafouknutá mediální bublina. Reprodukční číslo někde kolem pětky a smrtnost rovných 100 procent…

Románový prequel původní seriálové epizody značně převyšuje. Těží z toho, že na rozdíl od osmdesátiminutové televizní stopáže může pracovat s podstatně větší plochou, detailněji a do hloubky rozpracovat postavy – a to jak vyšetřovatelů, tak podezřelých a oběti.

Prozaička Iva Procházková (1953) svou literární tvorbou již nesčetněkrát prokázala, jak dobře rozumí zranitelnému nitru dospívajících. Potvrzuje to i její poslední próza Uzly a pomeranče (2011). Čtrnáctiletý Darek se potýká s problémy vlastními jeho věku, k nimž patří nejistota a vnitřní zmatek, starosti s první láskou, vymezování se proti rodičovské autoritě a hledání nových pozic v užším prostoru rodinném i širších vztazích společenských.

Ústřední postavy knihy, Sylva, Filip, Robin, Niklas a Evita jsou sedmnáctiletí mladí lidé, kteří se nejistě pohybují na prahu dospělosti. Právě stav dospívání je vyjádřen metaforou v titulu knihy.