Manuel Vázquez Montalbán
Vázquez Montalbán, Manuel

Manuel Vázquez Montalbán

V noci z pátku 17. října na sobotu 18. října 2003 náhle zemřel na letišti v Bangkoku jeden z nejznámějších současných španělských spisovatelů Manuel Vázquez Montalbán

V noci z pátku 17. října na sobotu 18. října 2003 náhle zemřel na letišti v Bangkoku jeden z nejznámějších současných španělských spisovatelů Manuel Vázquez Montalbán. Příčinou smrti proslulého autora detektivek byl rozsáhlý srdeční infarkt, který ho postihl při odletu z Austrálie do Španělska. Tělo čtyřiašedesátiletého spisovatele bylo převezeno do Barcelony, kde se dnes koná pohřeb.

Manuel Vázquez Montalbán se narodil v Barceloně roku 1939. Proslavil se v sedmdesátých letech , kdy stvořil postavu detektiva Pepeho Carvalha, který je hlavním hrdinou více než dvaceti knih, mezi něž patří například Yo maté a Kennedy (1972), Los mares del sur  (1979) či Asesinato en el Comité Central (1981). Tlustý milovník dobrého jídla, pití a krásných žen Pepe Carvalho si získal oblibu čtenářů nejen ve španělsky mluvících zemích, ale i ve Francii, Itálii, Anglii a v dalších oblastech, neboť detektivky Vázqueze Montalbána byly přeloženy do řady jazyků. V češtině dosud jeho dílo chybí, přestože by jistě stálo za to doplnit bohatou škálu českých překladů detektivní prózy o tuto španělskou klasiku.

Kromě detektivek je Vázquez Montalbán také autorem řady nedetektivních próz, básní a divadelních her, jeho rozsáhlá bibliografie však zahrnuje literaturu faktu z oblasti politiky, sociologie nebo kuchařského umění. Vázquez Montalbán byl stálým spolupracovníkem španělského deníku El País, pro nějž psal pravidelné sloupky. Poslední z nich vyšel minulé pondělí.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse